97. Kormányinfó: Lázár János: Az Európai Bíróság döntése Brüsszelt próbálja helyzetbe hozni

97. Kormányinfó

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lázár János: Az Európai Bíróság döntése Brüsszelt próbálja helyzetbe hozni

A magyar kormány nem tud azonosulni azzal, hogy a bevándorlás ügyébe az Európai Bizottság „belekavarja” a gazdaságfejlesztési célokat szolgáló kohéziós alapok sorsát – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 97. Kormányinfón, melyet Kovács Zoltán kormányszóvivővel tartott közösen, az eseményen a Heti Tv is feltette kérdését.

Forrás: heti.tv, kormany.hu

 

A Heti Tv rákérdezett az egyik internetes portál hírére, mely szerint a magyar kormány megkívánja vásárolni a Jeruzsálemben található egykori Osztrák-Magyar vendégházat. A Heti Tv – miközben jelezte, már többször is foglalkozott ezzel az üggyel – arra volt kíváncsi, hogy valóban történtek-e a megvásárlásra lépések.

Lázár János válaszában elmondta, neki nincsenek információi erről, de mindenképpen megkérdezi az illetékes Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, a válasza ismeretében ad majd tájékoztatást.

A Kormányinfón elhangzott még:

Lázár János Jean-Claude Juncker levelével kapcsolatban ki jelentette: „A magyar kormány nem tud azonosulni azzal, hogy a bevándorlás ügyébe az Európai Bizottság „belekavarja” a gazdaságfejlesztési célokat szolgáló kohéziós alapok sorsát”. Mint közismert az Európai Bizottság elnöke levelét válaszul küldte arra a megkeresésre, amelyben a magyar kormány az unió hozzájárulását kérte a schengeni határok védelmét célzó 270 milliárd forintos költségeihez. Lázár János leszögezte: a kabinet kész a tárgyalásra, várja a bizottság javaslatát.

Az unió szerinte mindent elkövet az illegális bevándorlók jogainak védelmében, a határvédelem érdekében azonban nem tesz semmit. A bizottságnak nemcsak a bevándorlással kapcsolatos kötelezettségek betartását kellene felügyelnie, hanem az unió állampolgárainak biztonságát is figyelembe kellene vennie – mondta a miniszter.

A kvótaperben született európai bírósági döntés Brüsszelt próbálja helyzetbe hozni – jelentette ki Lázár János, miután az Európai Bíróság előző nap elutasította a magyar és a szlovák keresetet a kvótaperben.

A miniszter szerint a bírósági ítélet azt üzeni: Brüsszelben eldönthetik azt, hogy Magyarországon ki éljen. A magyar kormány azonban a függetlenség legfontosabb kérdésének tartja, hogy a magyarok dönthessék el, ki tartózkodhat az országban – mondta, hozzátéve: „ha erről lemondunk, akkor az önállóságunk fontos szeletéről mondunk le”.

Lázár János közölte: a kormány minden jogi eszközt igénybe fog venni azért, hogy az ország függetlenségét megőrizze.