A Fidesz-frakció szóvivője elmondta, szeptember 1-jén kezdődik a tanév, így a legtöbb családban már az iskolakezdésre készülnek.

HA AZ ELLENZÉKEN MÚLNA, TÖBB TÍZEZER FORINTTAL KERÜLNE TÖBBE AZ ISKOLAKEZDÉS

 

Ha az ellenzéken múlna, nem lenne ingyenes tankönyvellátás, gyermekétkeztetés, pedagógus-béremelés és iskolafejlesztés sem – hangsúlyozta Halász János szerdai sajtótájékoztatóján.

A Fidesz-frakció szóvivője elmondta, szeptember 1-jén kezdődik a tanév, így a legtöbb családban már az iskolakezdésre készülnek. Hozzátette: de ha az ellenzéken múlna, ma is több tízezer forinttal kerülne többe a családoknak az iskolakezdés.

„AZ ELLENZÉKI PÁRTOK NEM TÁMOGATTÁK A MINDEZEKET BIZTOSÍTÓ KÖLTSÉGVETÉST”

Halász János ezzel kapcsolatban aláhúzta: nem lenne ingyenes tankönyvellátás, gyermekétkeztetés, pedagógus-béremelés és iskolafejlesztés sem. Emlékeztetett arra, hogy az ellenzéki pártok nem támogatták a mindezeket biztosító költségvetést.

Hozzáfűzte: ha rajtuk múlna, most nem lenne ingyenes tankönyvellátási program sem. A balliberálisok ugyanis kezdettől támadják az állami tankönyvellátást – mondta.

Fotó: fidesz.hu”A FIDESZ-KDNP KORMÁNYZÁSA ÓTA FOLYAMATOSAN PÓTOLJÁK AZ OKTATÁSBÓL A BALOLDAL ÁLTAL KORÁBBAN KIVONT PÉNZEKET.”

Ők azt szeretnénk, ha ugyanúgy működne, ahogy a kormányzásuk ideje alatt: akkor magáncégek kezére játszották át a tankönyvellátást, és hagyták, hogy azok nyerészkedjenek rajta. Ez jelentősen megdrágította a tankönyveket – növelve így a családok terheit – fogalmazott Halász János.

Az ellenzék előszeretettel beszél a pedagógusokról, de az igazság az, hogy ha rajtuk múlna, nem lett volna pedagógus-béremelés sem – mutatott rá a Fidesz-frakció szóvivője.

Példaként említette, hogy az elmúlt években ugyanis sorra utasították el a pedagógusok béremelését célzó költségvetéseket és kormányzásuk ideje alatt is csak folyamatosan kihasználták és átverték a pedagógusokat. Nem csak több ezer tanárt és tanítót tettek utcára, de elvettek tőlük egy havi bért is – tette hozzá.

Halász János hangsúlyozta, a szocialistáktól és másoktól most azt hallani, hogy többet adnának az oktatásra. A valóság ezzel szemben az, nem szavazták meg, hogy jövőre 572 milliárd forinttal többet adjunk az oktatásra, mint a baloldal által utoljára benyújtott 2010-es költségvetésben – húzta alá, hozzáfűzve, amikor kormányon voltak, mindig csak elvonták a pénzt az oktatásból, miközben az iskolák fenntartását az önkormányzatokra hárították.

Szólt arról is, hogy a Fidesz-KDNP kormányzása óta folyamatosan pótolják az oktatásból a baloldal által korábban kivont pénzeket. Kifejtette, az állam ma felelősséget vállal az iskolák fenntartásáért; tantermeket, tornatermeket, tanuszodákat épít és több mint félezer településen újabb iskolafejlesztési programot indít – sorolta.

Halász János aláhúzta, a pedagógusok, a szülők és a gyermekek is számíthatnak támogatásunkra. 2013 óta átlagosan 50%-kal nőtt a pedagógusok bére, szeptembertől pedig ismét tovább emelkedik. Erre a célra eddig mindösszesen 350 milliárd forintot fordítottunk – mutatott rá.

A szülők terheit is igyekszünk csökkenteni. Már több mint 1 millió iskolás kap ingyen tankönyvet, amely gyermekenként átlagosan 12 ezer forinttal csökkenti a családok terheit – mondta, hozzátéve minden eddiginél többet (79 milliárd forintot) fordítunk gyermekétkeztetésre. Ez csaknem háromszorosa annak, mint amennyit a szocialisták költöttek erre a célra.

Mindemellett a gyermekes családok megélhetését adócsökkentésekkel, béremelésekkel, segítjük és üdvözöljük, hogy a kormány Családügyi Kabinetet hozott létre, amely várhatóan még több segítséget biztosít majd a gyermekes családoknak – hangsúlyozta Halász János.