A zsidóságról határon innen és túl ismét Debrecenben

A zsidóságról határon innen és túl ismét Debrecenben

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke az immár tizennyolcadik alkalommal megrendezendő határontúli zsidó szervezetek konferenciájáról beszélt a Heti Tv Pirkadat című reggeli magazinműsorában 

Debrecen ad otthont a határontúli magyar zsidó szervezetek konferenciájának, mitől is különleges ez a rendezvény?

Egyrészt azért, mert ez már a tizennyolcadik konferenciánk, amelynek mindig is Debrecen adott otthont. Nagyon sok magyarországi és határontúli zsidó szervezet, hitközség jön el idén is, a hazaiak közül itt lesznek Nyíregyházáról, Budapestről, de az ország másik végéből, Zalaegerszegről is. A határontúli városok közül érdemes megemlíteni Kolozsvárt, Szatmárnémetit, Nagyváradot, Kassát és még sorolhatnám. Idén lesznek új vendégeink is, akik Máramarosszigetről jönnek.

A magyar kormány is kitüntetett figyelmet fordít a határontúli zsidó szervezetek konferenciájára, de ezeknek a tevékenységére i8s, hiszen komoly összegekkel támogatja munkájukat.

Számunkra nagyon fontos, hogy a magyar kormány támogatja az építészeti örökségeknek a megőrzését, megújítását, ennek egyik nagyon szép példája a szabadkai zsinagóga, ami már részben megújításra került, de például nagyváradi hittestvéreink is kapnak támogatást, abban is bízunk, hogy ez a jövőben folytatódni fog, akár a határontúli temetők megújítása kapcsán.

Szlovákiában is történtek temető felújítások, ahol általában nem zsidó emberek végezték ezeket a munkákat el.

A temetők karbantartása nagyon fontos a zsidóság életében, azt pedig, ha mindezt nem zsidó emberek teszik, akkor azt nagyon meg kell köszönni, mert ez egy jótétemény. Már azért is, mert tudjuk, az elhanyagolt zsidó temetőket nincs ki karbantartsa, a történelem szomorú lapjai miatt.

Debrecenben is komoly hangsúlyt fektetnek az emlékezet megtartására, Önök is emlékeznek az elhurcoltakra, a meggyilkoltakra, az elhunytakra.

A Debreceni Zsidó Hitközség is komoly munkát végez a Monostorpályi úti zsidó temető karbantartására. Szerencsére egy városi pályázaton nyertünk, így lehetőségünk lesz az I. világháborús zsidó katonasírok rendbehozatalára.

Mi lesz az idei konferenciájuk programja?

A címe az lesz, hogy Vallási és társadalmi együttműködés a Kárpát-medencében. Szerintem ez az a téma, amiről sokat és sokszor kell beszélni, így a zsidóság tekintetében, hogy miként is tudunk mi jobban együttműködni, határon innen és túl. Fontos az együttműködés más társegyházakkal is, erről is kell beszélni, Debrecen már ebből a szempontból is fontos helyszín, hiszen itt három püspökség működik, de itt van a legnagyobb vidéki hitközség. Azt mindenképpen meg kell jegyezzem, példaértékű az egyházak közötti együttműködés.

De mintha keveset lehetne hallani a rendezvényükről, ez azért van, mert idén a Virágkarnevállal is egybeesik a Határontúli Zsidó Hitközségek találkozója?

Inkább azt mondanám, a mienk egy külön rendezvény, ami természetesen a város programjába beleillik. Gondolkodtunk az előkészítés során, hogy biztosan jó ötlet-e együtt rendezni a konferenciánkat a Virágkarnevállal, de úgy döntöttünk, hogy igen, így legalább megmutatjuk vendégeinknek a város egyik nevezetességét.

Beszéljen egy kicsit a programról!

Pénteken a megnyitókra kerül sor, majd szombaton a zsidóság megmaradása a diaszpórában témáját járjuk körül. Szeretnék egy félreértést eloszlatni. Tudni kell, Debrecenben mindig is két hitközség működött egy ortodox és egy status quo ante, mi mindkét hagyományt folytatjuk. Megtartjuk az istentiszteleteket, kóser konyhát üzemeltetünk, így szombaton a Sabbat szabályait, törvényeit előírva fogunk beszélgetni.

Mi várható még Debrecen városában, hiszen Ön arról is híres, hogy mindig tervekkel van tele.

Büszkén mondhatom, hogy Debrecenben, a hitközségben az utóbbi négy-öt évben egy jelentős fejlesztési program indult meg. Arra is büszke vagyok, hogy ezekhez a munkákhoz komoly segítséget kaptam a híveinktől, a munkatársaimtól, a városi önkormányzattól, de a magyar kormánytól is. Mindkét zsinagógánkat felújítottuk, zarándokszállást hoztunk létre. Miután ezt befejeztük, most új terveink vannak, hiszen Debrecen egy jelentős turisztikai központ, amit tovább kell fejleszteni, ebben partnerek vagyunk. Van a városi repterünk, ahonnan közvetlen járat van Tel-Avivba, a forgalmat érezzük is. Ami a nagy terveket illeti, szeretnénk létrehozni egy Kárpát-medencei emlékközpontot, de addig is a látogatóknak szeretnénk bemutatni a város és környékének zsidó emlékeit, de ebbe bevonnánk a határontúli zsidó hitközségeket is. Nagy örömünkre szolgál, hogy már régóta nálunk szolgál Dr. Aser Ehrenfeld főrabbi, aki egy világlátott, széles látókörű, nagy tudású rabbi.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter