Nekem ez a küldetésem

Nekem ez a küldetésem

Fináli Gábor, a Hunyadi téri zsinagóga, az Ohel Avraham rabbija, a Bejn Hayamim zenekar énekese beszélt közelgő koncertjükről, de természetesen szó volt még a Hunyadi térről is.

Ön egy különleges rabbi, már abból a szempontból, hogy egy zenekarban is muzsikál.

Valóban, a Bejn Hayamim zenekarban zenélek, fel is lépünk a Zsidó Kulturális Fesztiválon, szeptember 12-én, a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában, amelyik a második legnagyobb befogadóképességű zsinagóga Budapesten. Egy kétórás műsorral készülünk, természetesen lesznek sztárvendégeink is, ám a nevük legyen meglepetés.

Mióta zenél?

A társammal, akivel a zenekart is alapítottuk, Fekete Tamással közel két és fél éve muzsikálunk, előtte a zenével, mint műkedvelő és időnként beugró kántor foglalkoztam. Persze most sem vagyok profi zenész.

Mi lesz műsoron?

A zenekar eddigi repertoárját játszuk, zsoltárok és imák teszik ki a nagyobb részét. Nagyjából azt hallhatják majd, amit mondjuk Amerikában hallhatnak zsinagógákban, vagy akár Izraelben, de olyan dalokat is, amelyek izraeli slágerek. Mi ezeket a dalokat gondoltuk át, áthangszereltük.

Milyen nyelven énekel?

Mindent héberül, persze a Szól a kakas márt azt magyarul, a közönségnek viszont minden dalt feliratozunk.

Ön szerint miért van szükség a zsinagógákban az ilyen koncertekre? Ettől talán később többen jönnek majd imádkozni? Vagy netán az is jó, hogy legalább egy koncert erejéig térnek be a zsinagógába?

Nagyon sokan ismerik a zsidóság klezmer-arcát. A klezmer egy bizonyos korszaknak, egy bizonyos helynek volt a zenéje, tartozik hozzá egy stetlromantika. Ez nem képezi le a zsidóság 3800 évét és nem képezi le a földrajzi elhelyezkedését sem. Azt gondolom, hogy nem kéne belesuvasztani magunkat a letűnt, a mindig megvert és síró világba, hanem érdeme4s akár zenei nehéztüzérséget bevetve, rockosítva előadni azt, ami minden pénteken, szombaton hallható a zsinagógákban. Én a kiruvnak, a visszacsábításnak azt az oldalát vállalom fel, hogy nem feketében és nem strájmlival imitálom azt a kort, ami letűnt, hanem azt, amit minden szombaton hallható. Nekem ez a küldetésem.

Ön a Hunyadi téri zsinagóga vallási vezetője, ami komoly múlttal rendelkezik.

Valóban, ez egy 121 éves zsinagóga, szerencsére megújult az épület. új nevet is választottunk, Ohel Avraham.

Miért volt erre szükség?

Azt gondoltuk, nem lenne jó, ha a zsinagógákat egy térről nevezzük el, legyen egy olyan neve, ami megtestesíti mindazt, amiről szól maga a zsinagóga. Ohel Avraham, azaz Ábrahám sátra, ami a négy égtájra nyitott volt, ezzel is megteremtve a pozitív zsidó világlátást.

A zsinagógába való bejutáshoz lépcsőket kell mászni, miben tudnak segíteni azoknak, akiknek ez problémát okoz?

A zsinagóga régebben szeretett volna liftet beszerelni, de a ház többi tulajdonosa ezt leszavazta, így maradnak a segítő kezek, esetleg egy rámpa, de persze ez leginkább pályázat kérdése, ám itt is elsősorban a biztonsági rendszer megújítása az elsődleges, mert ez a felújítás során kimaradt.

Mi minden történik még az Ohel Avrahamban?

Vannak imák, hétfőn és csütörtökön, pénteken és szombaton, mellette vannak klubprogramjaink, van héberoktatás. Tervezek egy vitaklubot is, ahol jelentős és érdekes vitákkal szeretném tágítani az érdeklődők világképét. Lesz szeptembertől Talmud-Tóra programunk is, természetesen nem csak gyerekeknek,m hanem felnőtteknek is.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter