HetiTV: Erzsébetváros hírei

 

Erzsébetváros hírei

Egy kerület életében szerencsére mindig történik valami. Vannak a lakók érdekeit szolgáló újdonságok, új lehetőségek.

Dr. Bajkai István alpolgármester beszélt még a bulinegyeddel kapcsolatos tervekről.

Dr. Harsányi László az OMIKE történetét mutatta be.

Erzsébetvárosi események

Befejeződött a Nefelejcs Óvoda felújítása, a munkálatok során a nyílászárók cseréjére került sor, de az intézmény fűtése és elektromos hálózata, valamint konyhája is megújult. Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere adta át az épületet a gyerekeknek, az ünnepségen jelentette be a kerület első embere, hogy az összes kerületi óvoda új számítógépet kapott, hogy modernizálni tudják a szülőkkel, a leendő szülőkkel a kapcsolatot.

Az Erzsébetváros Kártya tulajdonosai egyre több szolgáltatást vehetnek igénybe, így többek között ingyen sportolhatnak a kerületi Egészség Pontban, ahol egyébként az egyéb ingyenes programokra várják a kártyával rendelkező időseket. Az Erzsébetváros Kártyával rendelkezők mostantól kezdve a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár szolgáltatásait is jelentős kedvezménnyel vehetik igénybe.

 

Lehetőségek a kerületben

Dr. Bajkai István, a kerület alpolgármestere hozzájárulásával a családok átmeneti otthonában élők eltölthetnek egy hétvégét a Balatonon. Az alpolgármester ezen kívül egy interjúban beszélt a bulinegyed problémáiról, a megoldási lehetőségekről. Ahogy azt a városvezető elmondta, az önkormányzat természetesen a lakók érdekeit képviseli, de azt is tudni kell, ezek a vállalkozások nem csak Erzsébetváros, hanem az egész ország számára is jelentős bevételeket termelnek. Az önkormányzat igyekszik minden szabályos megoldást biztosítani, hogy a lakók biztonsága, nyugalma biztosítva legyen, ugyanakkor az is egyértelmű, hogy éjszakánként több ezer áramlása ezen a környéken konfliktusokat szül. Erzsébetváros önkormányzata jelenleg az aktuális rendeleteinek az áttervezése zajlik, mindeközben az érintett vállalkozókkal, a közös képviselőkkel, a környék lakóival is folyamatos egyeztetéseket szerveznek. A kerületi Fidesz frakció is áttekinti a tervezett rendeleteket, azokhoz elkészítik majd javaslataikat. Dr. Bajkai István megerősítette, egy kis területen lévő szórakoztatóipari komplexum megléte valóban konfliktusokat szül, de a megoldást csakis a lakosság érdekeinek szem előtt tartásával képzelik el.

Az alpolgármester beszélt még arról is, hogy a Bethesda Gyermekkórházzal felvette a kapcsolatot, ahol egy rendezvénnyel készülnek a reformáció 500. évfordulójára emlékezve. A kórház dolgozói, más kísérőkkel, sportolókkal együtt teszik meg futva a Budapest-Vereckei hágó távot. Mint azt Bajkai István elmondta, ő maga is fut majd, de mellette anyagiakkal is támogatta a programot, amelynek a célja, a Kárpátalján található nagydobronyi református gyermekotthon megsegítése, mely intézményt az alpolgármester már korábban is támogatta.

Dr. Bajkai István beszélt a kerület piacáról, a Klauzál téren. Az egykor szebb napokat megélt piac a kilencvenes évekre leépült, ezért kellett megújítani, amit a kerület teljes egészében saját erőből oldott meg, mintegy kétmilliárd forint értékben.

Beszélt még az alpolgármester az Erzsébetváros Kártyával kapcsolatos terveikről, arról, hogy minél több vállalkozót szeretnének bevonni, áruházakat, hiszen a cél, hogy a kerületi lakók minél több kedvezményben részesüljenek. Mint azt a városvezető elmondta már korábban is biztosítottak karácsonyfát az itt élőknek. Tudni kell azt is, hogy ezeknek a kedvezményekhez a bevételeket – többek között – a bulinegyedből befolyó pénzek biztosítják.

Az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a kerületi tűzfalakra, hogy azok minél szebbek legyenek, ezzel is növelve Erzsébetváros hírnevét, mellette természetesen a házak állapotát is javítják.

 

Az OMIKE múltja

Egykor a Wesselényi utca 7. szám alatt működött a Goldmark teremben az OMIKE Művészakciója, ahol akkoriban azok a neves művészek léptek fel, akiket a zsidótörvények tiltottak el a színpadról és a művészet más területeiről. Mint az OMIKE történetének kutatója, Dr. Harsányi László elmondta, a Goldmark termet a harmincas években alakították ki, hogy a Pesti Izraelita Hitközség kulturális programjainak legyen helyszíne. A terem története 1939-től vált különlegessé, amikor is az I. zsidótörvény leparancsolta az izraelita művészeket a színpadról, a zenekari pódiumról. A Goldmark terem vált menedékké számukra, hiszen csak itt léphettek fel, ami megőrizte művészi voltukat, valamint valamennyire megélhetésüket is biztosította. Akkoriban megközelítőleg kétszáz néző fért be a terembe, ahol 1939. november 14-től 1944. március 19-ig voltak kulturális programok. Pesten még egy helyszínen zajlottak az előadások, ezeken háromszázezer néző jelent meg, vett jegyet. Mint azt Harsányi László elmondta, nem véletlenül beszélt arról, hogy izraelita művészek léptek fel, mert kikeresztelkedetteket nem engedtek ide, így is több mint kétszáz színész és ugyanennyi zenész lépett fel. Érdekes volt, hogy kik látogatták az előadásokat. Elméletileg csak azok jöhettek be, akik tagjai voltak az OMIKE-nek, de azt senki nem vizsgálta, hogy a tagok kiket vittek még be az előadásokra. Keveset lehet tudni erről, de Harsányi László elmondta, ő találkozott nem zsidó látogatók nevével kutatásai során, mint például Illyés Gyulával, Kodály Zoltánnal.  Szóba került még a repertoár is, ami nagyon értékes volt. Az egyik cél az volt, hogy a Goldmark teremben bemutassák a világirodalom, a világ zeneművészetének jelesebb darabjait, voltak például operaelőadások is, amelyek már a hely kis mérete miatt is jelentősek voltak. Mellette bemutatták az akkori korszak jelentős kortárs szerzőinek műveit. Opera, színdarab, kabarék voltak, összesen több mint hétszáz előadással.  Az előadások költségvetésével kapcsolatban Harsányi László elmondta, sajnos nem maradt fenn, ő nem találkozott még költségvetéssel, azt lehet tudni, hogy a pesti hitközség támogatta a programot, ami ekkoriban az ország legnagyobb és leggazdagabb hitközsége volt.  Ezen kívül még az OMIKE pártoló tagsága is hozzájárult a költségekhez. Tudni kell, négy-ötszáz embernek adott kenyeret a Művészakció. Voltak kísérletek, hogy esetleg most is legyen állandó színielőadás a Goldmark teremben, de ma nincsen kihasználva a helyiség, pedig lenne foganatja, ha valaki felevenítené a régi korok hagyományait.