A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei

Az utóbbi években egyre többször támadják meg – főleg Franciaországban – a kamionokat – mondta az InfoRádiónak a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületének ügyvezető főtitkára. Az elmúlt időszakban – a migrációval összefüggésben –, főleg a francia-angol átkelésnél, Calais környékén jellemzőek a kamionos támadások – mondta Dittel Gábor, hozzátette, magyar gépjárművezetőt is megtámadtak. „Mindent megpróbálnak. Legutóbb lopott kamionnal akartak átmenni, ami meggondolatlanság is, hiszen az átkelés komoly biztonsági ellenőrzésein nem lehet átcsusszanni.” A gépkocsivezetők és a munkáltatók igyekeznek alkalmazkodni a megnövekedett támadások okozta helyzethez, olyan protokollokat vezettek be, amelyek csökkentik a kockázatot – mondta Dittel Gábor.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint Christian Kern balliberális osztrák kancellár úgy próbál belpolitikai népszerűtlenségén változtatni, hogy Martin Schulzhoz, a német szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltjéhez hasonlóan szünet nélkül Magyarországot szidalmazza. Elutasítjuk „ezt a liberális gőgösséget” – közölte. Szijjártó Péter arra reagált, hogy az osztrák szociáldemokrata kancellár az Österreich című politikai és közéleti osztrák lap vasárnapi kiadásában megjelent interjújában megismételte: támogatja a pénzügyi nyomásgyakorlást Magyarország és Lengyelország ellen.

Augusztusban dupla családi pótlékot kapnak a családok, hogy könnyebben tudjanak készülni az iskolakezdésre, emellett idén szeptemberben már az elsőtől a kilencedik osztályig minden gyermek ingyen kapja a tankönyvcsomagot – mondta Rétvári Bence. Az államtitkár közlése szerint, mivel sok családnak fokozott anyagi megterhelést jelent az iskolakezdés, a kormány úgy döntött, hogy a szeptemberi családi pótlékot több mint egy héttel korábban folyósítják. Így augusztusban a családok kétszer, a hónap elején és a hónap végén is kapnak családi pótlékot.

 


Parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt július 1-je óta indíthat eljárást a hatóság: az elmúlt hetekben több esetben rendeltek el kényszerkaszálást és bírságoltak is Baranya megyében. Június 30-ig kellett a parlagfű-mentesítést a földhasználóknak és ingatlantulajdonosoknak elvégezniük, illetve a védekezést a vegetációs időszak végéig fenn is kell tartaniuk – a mulasztókkal szemben július 1-jétől indítható hatósági eljárás. Az ellenőrzések megyeszerte folyamatosak – írja a bama.hu. A Baranya Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a felderítést végző hatóság, a járási hivatalok földhivatali osztálya külterületen a fertőzés- gyanús területeket hivatalból, továbbá lakossági bejelentések alapján vizsgálja. Parlagfű-fertőzöttség esetén jegyzőkönyvben rögzítik a látottakat, ezt feltöltik egy központi számítógépes rendszerbe, a Pécsi Járási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Osztálya pedig az adatok alapján eljárást indít az ingatlan tulajdonosa, földhasználója ellen.

Az agyhártya- és agyvelőgyulladás, valamint a Lyme-kór mellett egyre többször hallani a Bourbon-vírusról is, amely halálos veszélyt jelent, kezelést pedig jelenleg nem ismernek rá. A nyári időszakban a kullancscsípések következtében kialakuló agyhártya- és agyvelőgyulladásról és a Lyme-kórról szinte napi gyakorisággal jelennek meg figyelemfelhívó anyagok, más komoly betegségek is léteznek azonban, melyeket a kullancsok terjesztenek – írja a femina.hu. Ilyen például a főként a kutyákra veszélyes babézia, illetve sajnos egyre többször hallani a Bourbon-vírusról is, mely, bár szerencsére még ritkának számít, halálos veszélyt jelent, kezelést pedig jelenleg nem ismernek rá. A főként kullancsok által terjesztett – de a feltételezések szerint más rovarok is hordozói lehetnek – Bourbon-vírust még csak néhány éve azonosították, pontosan 2014-ben, miután az Amerikai Egyesült Államokban, a kansasi Bourbon megyében egy korábban egészséges, 50 éves férfi belehalt a fertőzésbe. A vírus e megyéről kapta a nevét is.

Tartós hőség veszi kezdetét. Vasárnap az Alföld déli felén már sokfelé meghaladhatja a 25 fokot, hétfőn pedig már többfelé 25 fok körül, délen 27 fok körül alakul a napi középhőmérséklet. Délies áramlással továbbra is igen meleg levegő érkezik fölénk, hétfőn már hazánk nagy részén 25 fok körül alakul a napi középhőmérséklet. Az érkező levegő nedvességtartalma ezzel együtt egyre alacsonyabb lesz, a hónap végén ezért országszerte sok napsütésben bízhatunk. Augusztus első napjaiban a legmagasabb hőmérséklet 37-39 fok lesz.

Július 13-18 között végzett közvélemény-kutatást a pártok népszerűségéről a Publicus Intézet, és minden nagyobb pártnál csökkenést mért: a Fideszre az összes megkérdezett 25%-a, az MSZP-re 13%-a, a Jobbikra a 10%-a szavazna. Az LMP és a DK nem jutna be a parlamentbe, 3 százalékos a népszerűsége, a Momentumé 2, a Kétfarkúé 1, az Együtt, Párbeszéd és a MLP támogatása nem érte el az 1 százalékot. A bizonytalanok száma viszont nőtt: 41 százalékra emelkedett a számuk.

Külpolitika:

A Palesztin Hatóság területén kétszer annyit lehet keresni zsidók megölésével, mint mérnökösködéssel. Évi 40 milliárd forintnyi összeget fordítanak erre a célra az Európából és Amerikából kapott segélyekből. A két héttel ezelőtt péntek éjjel történt szörnyű terrortámadás elkövetőjét, mint minden, zsidókra támadó merénylőt, hősként ünnepli az Izrael békepartnerének, és “mérsékelt erőnek” tartott Fatah (PFSZ) mozgalom, mely a Palesztin Autonómiát irányítja. A három ember halálra késelése után megsebesített gyilkos családja a szokásoknak megfelelően jelentős életjáradékot kap majd a palesztin kormánytól, melynek összege havi 11 000 sékel, azaz több, mint 800 000 forint. Ez még a drága Izraelben is szép fizetésnek számít, a palesztin irányítás alatti területeken pedig kiemelkedőnek. Egy palesztin mérnök például csupán havi 4 600 sékelt keres – írta a thetower.org.

Hosszabb csendet garantálhat a Közel-Keleten Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő reményei szerint, hogy Izrael leszerelte a Jeruzsálemben felállított fémvizsgáló kapukat. A szakértő azt mondta, az izraeliek nem gondolták át, hogy mit is csinálnak, hiszen a kapuk nem jelentenek nagyobb biztonságot. Ugyanakkor az arabok felháborodása is képmutatás volt, mert minden arab szent helyre motozás és átvizsgálás után lehet bejutni – tette hozzá. Gyarmati István szerint az ügy része annak, hogy Irán vezetésével Izraelt megpróbálják belekeverni az szíriai-iraki konfliktusba, folyamatosan provokálják a zsidó államot.

Végső döntést hozott az izraeli katonai fellebbviteli bíróság Elor Azaria katona ügyében, aki 2016 márciusában végzett még egy palesztin terroristával, aki a földön feküdt. Azariát korábban 18 hónapnyi fogházbüntetésre ítélték, az eset meglehetősen nagy politikai vihart kavart Izraelben. A bíróság mostani döntése értelmében fenntartotta a korábbi döntést, és nem változtatott a 18 hónapos börtönbüntetésen. A The Jerusalem Post tudósítása szerint a bíróság nem talált semmilyen olyan ú bizonyítékot, ami alapján csökkenteni lehetne Azaria büntetését. A bírák szerint a birtokukban lévő videofelvételek alapján a merénylő abban a helyzetben, amiben volt nem tudott volna már kárt tenni a katonában.

Zavargások törtek ki Jaffa városában egy húszéves palesztin férfi temetésén, akivel az izraeli rendőrség végzett, miután egy bűntény helyszínéről elmenekült – írta az i24news. Az összecsapások során az izraeli közszolgálati média két munkatársa sebesült meg. A rendőrség a zavargásokkal összefüggésben nyolc személyt tartóztatott le, köztük hat kiskorút.

Indiában teljesen csődöt mondott az izraeli rendőrség és katonaság „Bűzosborz” típusú bűzbombája. Az indiai hatóságok eredetileg Kasmírban tervezték bevetni a nem halálos tömegoszlató fegyvert, de az első tesztek után erről le kellett mondaniuk – írta a Haaretz. Az önkénteseken és rendőrökön végzett tesztek alapján a borzalmasan büdös, friss szennyvíz és oszló hullák szagát keverő „Bűzösborz” teljesen hatástalannak bizonyult. „Különösebb szenvedés nélkül kibírták. Talán az indiaiaknak nagyobb a bűztűrő képességük” – mondta a tesztről a Hindustan Timesnak a rendőrség egyik neve elhallgatását kérő illetékese. A tesztek egy másik szemtanúja szerint azok, akiket nem zavart a szag, még inni is tudtak abból a vízből, amiben feloldották az aromát.

Donald Trump amerikai elnök twitterüzenetben rohant ki Kína ellen, amiért Peking nem hat kellően Észak-Koreára, hogy az leálljon rakétaprogramjával. „Nagyot csalódtam Kínában. Múltbeli ostoba vezetőink hagyták neki, hogy évente több száz milliárd dolláros többletre tegyen szert külkereskedelmében, mégsem tesz SEMMIT értünk Észak-Koreával kapcsolatban, csak beszél, nem fogjuk ezt tovább hagyni! Kína könnyedén megoldhatná a problémát!” – írta Trump. Indulattól fűtöttnek tűnő közlését az váltotta ki, hogy Észak-Korea pénteken sikeresen tesztelt – immár másodszor – interkontinentális ballisztikus rakétát, amely hatótávolságát tekintve az Egyesült Államoknak már a középső részére is csapást mérhet, nem csupán Alaszkát fenyegetheti.

Lövöldözés történt vasárnapra virradóra egy szórakozóhelyen a németországi Konstanzban, egy ember meghalt, hárman megsebesültek. Egy iraki állampolgárságú férfi lövöldözött egy német bárban vasárnapra virradóra, egy embert megölve, hármat megsebesítve – írta a BBC. A Baden-Württemberg tartományban, a svájci határnál fekvő Konstanz rendőrkapitánysága és az ügyészség közös közleménye szerint a feltételezett elkövető egy 34 éves férfi, aki hajnali fél öt körül nyitott tüzet a szórakozóhelyen. Egy embert megölt, hármat súlyosan megsebesített. A lövöldözés után elhagyta a helyszínt, és nem sokkal később rendőrök tűzpárbajban életveszélyesen megsebesítettek. A kórházban belehalt sebesüléseibe. Eltalált egy rendőrt, ő nincs életveszélyben.

 

Péntek éjjel zavargásokba torkollott egy fiatal fekete férfi halála miatt szervezett tüntetés. A férfi egy üldözést követően került összetűzésbe a rendőrökkel, és eddig nem ismert okok miatt életét vesztette.

Negatív légkört teremthet az Európai Bizottság (EB) és Lengyelország közötti kapcsolatokban a Varsó elleni kötelezettségszegési eljárás elindítása – jelentette ki Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter Brüsszelnek az egyik lengyel bírósági törvény miatt tett lépésére reagálva. Brüsszel amiatt indított el kötelezettségszegési eljárást, hogy pénteken a lengyel hivatalos közlönyben megjelent az EB által kifogásolt három lengyel bírósági törvény egyike. A lengyel kormánynak egy hónapja van arra, hogy rendezze az aggodalmat keltő kérdéseket és tájékoztasson az e célból megtett intézkedésekről. Waszczykowski a wpolityce.pl konzervatív hírportálnak elmondta: a lengyel igazságügyi minisztérium által előkészítendő érvélés alapján fog majd reagálni a külügyi tárca az EB lépésére. A lengyel külügyminiszter elmondta azt is: nem hiszi, hogy a Varsó ellen tavaly indított jogállamisági mechanizmus végén – melynek keretében az EB a tervezett lengyel igazságügyi reformot is kifogásolja – szankciókat vethetnének ki Lengyelországra. A büntetőintézkedések jóváhagyásához egyhangú szavazatra van szükség az EU-tagállamok kormányfőit tömörítő Európai Tanácsban.

A lengyelek 81 százaléka szerint szükség van az igazságügy megreformálására, ellenkező állásponton 14 százalék van, miközben csupán a társadalom 5 százalékának nincs erről véleménye – derül ki abból a pénteken közölt felmérésből, amelyet az IPSOS közvélemény-kutató készített. A lengyel közszolgálati televízió (TVP) számára a felmérést szerdától péntekig készítették, vagyis azután, hogy Andrzej Duda államfő bejelentette: megvétóz kettőt a bírósági reformot előkészítő három törvény közül. A felmérés másik kérdése úgy hangzott: “Meg van elégedve azzal, ahogy a lengyel bíróságok működnek?” Itt a megkérdezettek 58 százaléka nemmel, 31 százalék pedig igennel válaszolt.

Az orosz hadiflotta további modernizálására és átfogó állami támogatására tett ígéretet a szentpétervári haditengerészeti díszszemlén Vlagyimir Putyin orosz elnök. Putyin a flotta történelmi háborús győzelmeinek és Oroszország haditengerészeti nagyhatalmi státusának méltatása mellett hangoztatta, hogy az orosz hadihajók részt vesznek az olyan, új kihívások elleni harcban is mint a terrorizmus és a kalózkodás. A felvonuláson több mint ötezer tengerész, mintegy félszáz hadihajó és tengeralattjáró, valamint a haditengerészet légierejének 40 repülőgépe és helikoptere vett részt.

Gazdaság:
A kormány sikeresnek tartja a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, a benyújtott kérelmek száma meghaladta az 50 ezret, az ebben érintett támogatási összeg meghaladta a 136 milliárd forintot az idei első hat hónapban. Ez 56 százalékkal több kérelmet jelent, mint amennyit egy éve hasonló időszakban fogadtak be a rendszerbe. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint a CSOK is annak a különutas gazdaságpolitikának része, amely egyebek mellett a gazdaság szereplőire kivetett különadókra alapoz. Tájékoztatása szerint nagyságrendileg 500 milliárd forint folyt be a különadókból, ennek döntő része a családok támogatására fordítódott. Tájékoztatása szerint idén 211, jövőre 226 milliárd forint áll majd rendelkezésre családtámogatásra.

A boltokban már megjelentek az egységes, új cigarettás dobozok, két év múlva már csak ilyet lehet árulni annak érdekében, hogy nehezebb legyen eladni az egészségkárosító terméket. Magyarországon évente több mint húszezer ember halálát okozza a dohányzás, Európában nálunk hal meg a legtöbb ember tüdőrákban. A cigarettát 2019. május 20-ig lehet forgalmazni a korábbi csomagolással, utána csak márkajelzés nélküli, egységes betűtípussal feliratozott dobozban lehet árulni. Ettől azt várják, hogy az eddigi hatásos intézkedésekhez hasonlóan tovább csökken a dohányosok száma Magyarországon.

Sport:
Horváth Olivér tavaly került az Ajax utánpótlás-csapatához, ám egy elülső keresztszalag-szakadás miatt még mindig nem tudott bemutatkozni a hollandoknál. Az ajaxshowtime.com az amszterdamiak sérültjeiről írt cikket, amelyben megemlítik, hogy a magyar futballista mostanra lett ismét egészséges. Horváth tehát a jelek szerint ismét teljes értékű munkát végezhet, és ha minden jól megy, hamarosan debütálhat az Ajax együttesében.

Az edzőtáborozás után a Palermo első edzését tartotta meg Olaszországban. A tréningre a csapat több száz drukkere is kilátogatott, akik komoly botrányt okoztak – írja többek között az olasz Republica. A drukkerek elsősorban Maurizio Zamparini elnököt szidták. Ekkor már petárdákat, füstbombákat és különböző pirotechnikai eszközöket dobáltak, kisebb tüzet is okoztak ezzel. Olasz beszámolók szerint az egyik leginkább Balogh Norbertet támadták a szurkolók. „Itt van az új Vazquez” – ordították felé gúnyosan a drukkerek utalva az elnök korábbi nyilatkozatára. A magyar csatár a rendőrök között végül el tudta hagyni a helyszínt. A szurkolók több játékost nem is engedtek oda a pályára. A tüntetőknek végül azt is sikerült megakadályozniuk, hogy a csapat rendesen edzeni tudjon.

Könnyű:

Egy ausztrál tudományos újságíró szerint a Bermuda-háromszöget nem övezi semmilyen titokzatosság, az eltűnések zöme a hajók állapotára és a pilóták felelőtlenségére vezethető vissza – nyilatkozta a news.com.au hírportálnak. Bermuda-háromszög, vagy más néven az Ördög háromszöge annak a területnek a neve az Atlanti-óceánon, amely repülőgépek és hajók különös eltűnéséről vált ismertté. A híres ausztrál tudományos újságíró, Karl Kruszelnicki szerint a „rejtély” megoldása az, hogy tulajdonképpen nincs is rejtély: a szóban forgó területen nagyjából ugyanannyi hajó vagy légi jármű tűnik el, mint a világ más részein, nincs tehát semmi kirívó statisztika, ami gyanakvásra késztetné az embert. Kruszelnicki szerint valóban történtek eltűnések, az első és második világháború között: több katonai hajókonvojnak, valamint a megkeresésükre küldött hajóknak és repülőgépeknek is nyoma veszett. Ezek az esetek viszont könnyen megmagyarázhatók: a térségben rendszerint nagy viharok dúlnak, ráadásul a hajók és repülőgépek sem voltak olyan jól megépítettek, mint manapság. Az akkori pilóták felkészültsége sem egyezett meg a maiakéval, gyakran vétettek fatális hibákat, például eltévedtek, részegen ültek a pilótafülkébe, vagy nem végezték el a legfontosabb műszaki ellenőrzéseket indulás előtt.