A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV híre

A külhoni fiatalok túlnyomó többsége a magyar nemzet részeként tekint magára, ezért a kormánynak is egységes Kárpát-medencei térben kell gondolkodnia – hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban tartott pódiumbeszélgetésen, csütörtökön. Balog Zoltán a beszélgetésen ismertette a 2016-os magyar ifjúságkutatás fontosabb eredményeit. A felmérés céljáról elmondta, a döntéshozóknak tudniuk kell, hol élnek, hogyan gondolkodnak a magyar fiatalok magukról, a világról. A 8000 magyarországi és 4000 külhoni fiatal körében készült felmérésből kiderült, hasonlóan élnek mindenütt, a világról vallott nézeteik is hasonlóak – mondta.

A külhoniak 81,6 százaléka az egységes magyar nemzet részeként tekint magára, tehát nekünk is egységes Kárpát-medencei térben kell gondolkodnunk – fogalmazott a miniszter. Szólt arról, hogy a kormány a következő időszakban 17 milliárd forintot szán óvodaépítési programra Magyarország határain túl. 340 magyar nyelvű óvoda van, míg 719 iskola, tehát az óvodarendszert kell erősíteni – magyarázta. Balog Zoltán emlékeztetett arra is, hogy a kormány célul tűzte ki, a hazai általános iskolások tanulmányaik során jussanak el külhoni magyar közösségekhez. Mára már a hetedikesek fele eljutott az országhatáron túlra: 2013-ban 12 ezer, 2017-ben már 45 ezer diák.

 

 8:10

 

Klaus Johannis román államfő keddi székelyföldi jelzésértékű látogatása, illetve a nemzetpolitika terén elért jelentős megvalósítások kerültek a középpontba a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor  hivatalos megnyitóján.  Nemzetpolitikai tekintetben két mérföldkő bejelentésével indította beszédét Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese. Emlékeztetett, míg 2010-ben kilencmilliárd forintot fordítottak nemzetpolitikára, 2017-re az összeg elérte a kilencven milliárdot.Össznemzetben gondolkodunk. Nemzetegyesítés és -megtartás zajlik, az alapokra, amit 2010-ben lefektettünk, tovább építkeztünk”– hangsúlyozta Semjén. Az egyik mérföldkő – mint mondta –, a nemzet közjogi egyesítése: a napokban nyújtották be az egymilliomodik könnyített állampolgársági kérelmet. „Nincs A és B kategóriájú állampolgár” – jelentette ki.

 

 0:25

 

Az elmúlt hét évben külföldi munkavállaláshoz engedélyt kérő magyar állampolgárságú orvosok egyharmada, a szakdolgozók egyötöde korábbi szándéka ellenére jelenleg is a magyar betegellátást segíti – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence közölte: az egészségügyi humánerőforrás-nyilvántartó rendszer május 31-i adataiból az látszik, hogy a 2010 és 2016 között külföldi munkavállalási engedélyt kérő orvosok 36 százaléka és a külföldi munkavállalási engedélyt kérő szakdolgozók 21 százaléka jelenleg is a magyar betegellátásban dolgozik. Ők vagy mégsem távoztak külföldre, vagy már visszajöttek onnan, vagy egyszerre Magyarországon és külföldön is dolgoznak jelenleg – ismertette.