Izraeli hírek

Izraeli hírek

 

A politikai ellenzék és a média lejárató hadjárata áll annak hátterében, hogy miért akarnak bármilyen korrupciós ügybe belerángatni – ezt mondta Benjamin Netanjahu a közeli kollégáinak az i24news cikke szerint. A zsidó állam miniszterelnöke emellett arra kérte a Likud képviselőit, hogy tartsanak ki mellette a következő időszakban. Miki Zohar, a Likud egyik képviselője szerint meggyőző adatokkal rendelkeznek arról, hogy a kormányfő nem érintett semmi olyan korrupciós ügyben, amiről a média beszél. Zohar arról is beszélt, hogy alaptalanul rágalmazzák a kormányfőt.

 

Jelentősen megnőtt a támogatottsága a Munkapártnak, miután óriási meglepetése Avi Gabbayt választották a párt élére. Ha most rendeznék a választásokat, akkor a Munkapártot is magába foglaló választási párt 24 mandátumot szerezne, amivel az ellenzék legerősebb pártjává váltak. Korábban a Yes Atid volt a legerősebb ellenzéki párt. A Jewish Telegraph Agency tudósítása szerint a Munkapárt megerősödése ellenére továbbra is a kormánypárti Likud számíthat a legtöbb mandátumra, és nagy valószínűséggel hatalmon maradna a jelenlegi Benjamin Netanjahu vezette jobboldali koalíció.

A Kanadai Élelmiszerellenőrző Bizottság betiltotta azoknak a boroknak és likőröknek az árusítását, amiket vélhetően Ciszjodániában készültek – írta a Times of Israel. A portál tudósítása szerint a döntés hátterében az áll, hogy a kanadai kormány nem ért egyet azzal a politikával, amit Izrael folytat az érintett térségben, mivel szerintük elnyomják a palesztinokat. A kanadai zsidó közösség bízik benne, hogy a hatóságok idővel megváltoztatják a döntésüket.

A romániai zsidóüldözések ezer túlélője Németországtól kap kártérítést az elszenvedett borzalmak miatt – írta az Israel Hayom. A túlélők havi 336 eurós juttatásra számíthatnak. A mostani kártérítést nagyrészt azok kapják, akik túlélték az 1941-es jászvásári pogromot, amiben egyébként 15 ezren vesztették életüket. Stuart Eizenstat, az egyik túlélő arról beszélt, hogy végre megkapták az elégtételt azokért a szenvedésekért, amiket 1941-ben át kellett élniük.