A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

         Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 95.  Kormányinfón több komoly témáról is beszélt, majd kérdésekre válaszolt, így a HETI Tv is több ügyben várta a miniszter válaszait:

 

A Heti Tv kíváncsi a Seuso kincsek megszerzése kapcsán arra volt kíváncsi, hogy a magyar múzeumokban található, egykor magánkézben lévő műkincsek sorsával kapcsolatban kíván-e tenni valamit a kormány.

 

Lázár János   – a nyári szünet előtti utolsó Kormányinfón – válaszában elmondta, Magyarországon a kárpótlás folyamata lezárult. Olyan műtárgyak esetében, ahol az állam nem tudja a tulajdonjogát bizonyítani és igény van azok visszaadására, már zajlanak egy ideje tárgyalások. Első körben meg kell nézni, hogy valóban az egykori tulajdonos, illetve örökösei jelentkeznek, majd ezek után kell megnézni, hogy valóban tudja, nem tudja a kormány a tulajdonjogát igazolni. Tudni kell, vannak ilyen műtárgyak, de ezek jelentős részében nem jelentkeztek örökösök, vannak, amelyeknél i8gen. Itt már zajlanak tárgyalások, nem sokról van szó, 5-10 esetről, azonban arról, hogy a megbeszélések során mi történt, a másik fél anonimitása megőrzése érdekében nem kívánt konkrétumot mondani a miniszter. Az biztos, zajlanak tárgyalások, a kormány minden esetben megállapodásra törekszik, legyen szó az adott műtárgy visszavásárlásáról, kiadásáról.

 

A Heti Tv a Vecsésen lezajlott szélsőjobboldali szervezet megalakulásával kapcsolatban is érdeklődött a kormány álláspontjáról.

A kancelláriaminiszter szerint Magyarországon sem a bal-, sem pedig a jobboldali szélsőségesek számára nincsen hely. Minden ilyen csoportosulást vissza kell szorítani, ezeket a szervezeteket be kell tiltani.

 

A Heti Tv megkérdezte, tervez-e a kormány valamilyen megemlékezést az 1867-es kiegyezés 150. évfordulója kapcsán.

Lázár János elmondta, a kormány nem tervez központi megemlékezéseket, azonban vannak az országban tudományos konferenciák, megemlékezések, ahol szükség esetén a kormány is képviselteti magát. Arról, hogy a Parlamentben terveznek-e valamilyen megemlékezést, Lázár János nem tudott válaszolni, hozzátéve, megkérdezi Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét. A helyi, települési megemlékezésekkel kapcsolatban a kancelláriaminiszter elmondta, az ő választókörzetében nem terveznek ilyet, már azért sem, mert Hódmezővásárhely már 150 évvel ezelőtt is a kiegyezés ellen szavazott.

 

Érdeklődött a Heti Tv a menekültkérdés ügyében az olaszországi helyzetről is kérdezte a kormány álláspontját.

Lázár János elmondta, az olasz kormány éppen csütörtökön jelentette be, hogy nem tud több menekültet fogadni. Az olasz kormány is azt mondja, amit Magyarország, azaz a menekülteket a lehetőség szerint már Líbiában kell megállítani, a határnyitás káoszt hozhat Európára. A miniszter szerint már azért sem lenne szerencsés létrehozni egy menekültügyekkel foglalkozó uniós hivatalt, mert ezt a menekültek akár meghívónak is tekinthetik.

 

A V4-ek és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök találkozója kapcsán a Heti Tv megkérdezte, terveznek-e valamilyen jelentős bejelentést, akár olyat, ami azt eredményezheti, hogy egy országnak joga eldönteni, hogy melyik várost tekinti fővárosának.

Lázár János elmondta, Szíjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szervezi a tárgyalásokat, ezekről előzetesen csak annyit érdemes elmondani, hogy itt jó hangulatban fognak tárgyalni egymással a felek.

A Heti Tv megjegyezte, hogy sajnos a Maccabi Játékokról, amely éppen most is zajlik Izraelben semmilyen hír, információ nem jelent meg a közmédiában.

Már kétszázezren vették igénybe a Nők 40 kedvezményt, amely 40 év munkaviszony után, a nyugdíjkorhatár elérése előtt is lehetővé teszi a nők nyugdíjba vonulását. Novák Katalin a program kétszázezredik kedvezményezettjének köszöntésén kiemelte: a Nők 40 elsősorban családpolitikai és nem nyugdíjpolitikai intézkedés. Szeretnék ezzel elismerni a nők kettős helytállását a munkaerőpiacon és a családokban, valamint lehetővé tenni, hogy segítsenek a gyerekek nevelésében.

A hétfői és a keddi viharokat követően a biztosítókhoz csaknem 4000 kárbejelentés érkezett, ezek előzetesen becsült értéke megközelíti az 500 millió forintot – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz). Az ingatlanokat átlagosan 125 ezer forintos kár érte, ugyanakkor vannak több száz ezer forint értékű káresetek is, amelyeknél elsősorban az ingatlanok tetőszerkezete sérült meg. A bejelentések mintegy 60 százaléka a vihar, illetve az orkán erejű szél okozta károkra vonatkozott. Súlyos gondokat okoztak még a villámcsapások, a jégverés és a tetőbeázás is. Több településen fennakadást okozott a vihar az áramszolgáltatásban, mivel a kidőlt fák kárt tettek a vezetékekben, a villanyoszlopokban. A jelenlegi adatok szerint a legtöbb bejelentés Budapestről, Pest, illetve Somogy megyéből érkezett.

Újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe a Czeglédy Csaba és társai ellen költségvetési csalás miatt indult nyomozás során, az ügyészség indítványozta az előzetes letartóztatását. A gyanú szerint a Czeglédy Csaba által vezetett, munkaerő-közvetítést végző Humán Operátor Zrt. köré szerveződő céghálózat 2013 és 2016 között mintegy 3 milliárd forint kárt okozott az állami költségvetésnek. Tíz ember már előzetes letartóztatásban van, kedden pedig a nyomozóhatóság újabb gyanúsítottat hallgatott ki és vett őrizetbe a bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő eljárásban. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő, aki ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben.

Négy településen tartanak időközi önkormányzati választást vasárnap: Hácson, Kunpeszéren és Pusztaradványban polgármestert, Orgoványon községvezetőt és helyi képviselőket is választanak. A Somogy megyei Hácson azért kell időközi polgármester-választást tartani, mert a község eddigi vezetője, Molnárné Kubik Zsuzsanna (Fidesz-KDNP) egészségi okok miatt áprilisban lemondott.  A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Pusztaradványban azért lesz időközi választás vasárnap, mert a település független polgármesterét, Tomkó Sándort – szándékos bűncselekmény elkövetése miatt – a Miskolci Törvényszék méltatlannak nyilvánította a poszt betöltésére.  A Bács-Kiskun megyei Kunpeszéren a település korábbi vezetője, Németh László (független) nyugdíjba vonult. A szintén Bács-Kiskun megyei Orgoványon polgármestert és képviselőket is választanak, miután a képviselő-testület március 29-én feloszlatta magát. A polgármesteri tisztségért öten indulnak: a jelenlegi polgármester, Lóczi Boglárka (Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum) mellett Maszlik István, Gál Szilvia és Stégner István függetlenként, továbbá Bencsik Mihály a Magyar Munkáspárt jelöltjeként. A hat képviselői helyre huszonöten pályáznak: tizenkilencen függetlenek, hatan pedig a Magyar Munkáspárt jelöltjei.

Az idén lezárul a minisztériumi háttérintézmények átszervezése, valamint megszüntetése – erősítette meg a Miniszterelnökség a Magyar Hírlapnak. A lap szerint, míg 2016. január elsején – egyes szervezeteket nem számítva – hetvenhat központi költségvetési szerv működött az államigazgatás központi szintjén, az átalakítások eredményeként, 2017. július elsejével ezek száma csaknem felével, negyvenegyre csökkent. A Miniszterelnökség közölte, a megszűnt szervek feladatait – változatlan színvonalon – a jogutód központi költségvetési szervek, egyes igazgatási területeken a minisztériumok, illetve a területi közigazgatás megerősítése jegyében a fővárosi és megyei kormányhivatalok látják el.

 

 5:00

 

Külpolitika:

Kötelezettségszegési eljárást indított csütörtökön az Európai Bizottság (EB) Magyarország ellen a külföldről támogatott civil szervezetekre vonatkozó törvény miatt. A brüsszeli testület közölte: úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldtek Magyarországnak, és ezzel megindult az eljárás a nemrég elfogadott jogszabály ügyében, amelyet több szempontból is aggályosnak találtak. A magyar hatóságoknak egy hónap áll rendelkezésükre, hogy válaszoljanak az ismertetett kifogásokra. Ha a felszólító levélre nem érkezik válasz, vagy Magyarország olyan észrevételeket tesz, amelyek nem tekinthetők kielégítőnek, az Európai Bizottság úgy dönthet, hogy a kötelezettségszegési eljárás következő lépéseként úgynevezett indokolással ellátott véleményt küld Budapestnek. Ezt követően – ha szükséges – a bizottság az Európai Unió Bírósága elé viheti az ügyet.

 

  0:05

 

Boris Johnson külügyminiszter az Egyesült Királyság Alsóházában kijelentette: nem hajlandóak kifizetni az Európai Uniónak azt a pénzt, amivel még tartoznak a szervezetnek. Az unió képviselői szerint emiatt megakadhat a tárgyalás a britek kilépéséről – idézi a Guardian cikkét az Index. Az Alsóházban beszélt Boris Johnson arról, hogy nem hajlandóak kifizetni azt a nagyjából 100 milliárd eurós összeget az EU-nak, amivel az unió tagjaiként még tartoznak a szervezetnek. Fütyüljenek, ha pénzt akarnak látni – fogalmazott Johnson, mire Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalóa azt válaszolta, hogy füttyöt nem hall, csak az óra ketyegését.

 

  2:18

 

Az Egyesült Államokba érkező menekültek száma elérte az idei költségvetésre engedélyezett 50 ezret. Ez nem jelenti azt, hogy ne fogadnának be néhánnyal több menekültet, de az eddigieknél sokkal szigorúbb ellenőrzéssel kell számolniuk. Az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság a múlt hónapban mondta ki, hogy a menekültek beutazásának átmeneti korlátozásáról hozott elnöki rendelet jogszerű és érvényt kell szerezni neki. A testület azonban azt is leszögezte, hogy a kormányzatnak engedélyeznie kell az ötvenezres kvótán felül érkezők beutazását is, ha igazolni tudják „jóhiszemű kapcsolataikat” Amerikában élő rokonaikkal vagy amerikai intézményekkel.

 

  2:20

 

A politikai ellenzék és a média lejárató hadjárata áll annak hátterében, hogy miért akarnak bármilyen korrupciós ügybe belerángatni – ezt mondta Benjamin Netanjahu a közeli kollégáinak az i24news cikke szerint. A zsidó állam miniszterelnöke emellett arra kérte a Likud képviselőit, hogy tartsanak ki mellette a következő időszakban. Miki Zohar, a Likud egyik képviselője szerint meggyőző adatokkal rendelkeznek arról, hogy a kormányfő nem érintett semmi olyan korrupciós ügyben, amiről a média beszél. Zohar arról is beszélt, hogy alaptalanul rágalmazzák a kormányfőt.

Jelentősen megnőtt a támogatottsága a Munkapártnak, miután óriási meglepetése Avi Gabbayt választották a párt élére. Ha most rendeznék a választásokat, akkor a Munkapártot is magába foglaló választási párt 24 mandátumot szerezne, amivel az ellenzék legerősebb pártjává váltak. Korábban a Yes Atid volt a legerősebb ellenzéki párt. A Jewish Telegraph Agency tudósítása szerint a Munkapárt megerősödése ellenére továbbra is a kormánypárti Likud számíthat a legtöbb mandátumra, és nagy valószínűséggel hatalmon maradna a jelenlegi Benjamin Netanjahu vezette jobboldali koalíció.

A Kanadai Élelmiszerellenőrző Bizottság betiltotta azoknak a boroknak és likőröknek az árusítását, amiket vélhetően Ciszjodániában készültek – írta a Times of Israel. A portál tudósítása szerint a döntés hátterében az áll, hogy a kanadai kormány nem ért egyet azzal a politikával, amit Izrael folytat az érintett térségben, mivel szerintük elnyomják a palesztinokat. A kanadai zsidó közösség bízik benne, hogy a hatóságok idővel megváltoztatják a döntésüket.

A romániai zsidóüldözések ezer túlélője Németországtól kap kártérítést az elszenvedett borzalmak miatt – írta az Israel Hayom. A túlélők havi 336 eurós juttatásra számíthatnak. A mostani kártérítést nagyrészt azok kapják, akik túlélték az 1941-es jászvásári pogromot, amiben egyébként 15 ezren vesztették életüket. Stuart Eizenstat, az egyik túlélő arról beszélt, hogy végre megkapták az elégtételt azokért a szenvedésekért, amiket 1941-ben át kellett élniük.

 

Gazdaság:


Minden olyan vállalkozás, ami a mezőgazdasághoz kapcsolódik, és az abból származó tudást alakítja át ipari tudássá és kereskedelmi tőkévé, különösen fontos a magyar kormánynak; a Balogh Tészta Zrt. is egy ilyen vállalkozás – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Balogh Tészta Zrt. új üzemének avató ünnepségén. A kormányfő hangsúlyozta: a magyar ember a mezőgazdasághoz ért igazán. Ez az, ami a génjeinkben van, és a tudás apáról fiúra száll. A mezőgazdaság magas szintű nemzetközi műveléséhez vagyunk leginkább alkalmasak – fogalmazott a kormányfő.