A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Magyarországnak sikerült visszaszereznie a Seuso-kincsek páratlan fontosságú, felbecsülhetetlen leletegyüttesének második hét darabját – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. Orbán Viktor azt mondta: a kormány álláspontja, hogy a felbecsülhetetlen értékű nemzeti kincseinknek, a „családi ezüstnek” Magyarországon van a helye. „Kötelességünket teljesítettük és visszaszereztük” – mondta a miniszterelnök, aki a bejelentés után bemutatta a sajtónak a Parlament Vadásztermében kiállított kincseket.

Magyarország, illetve a magyar gazdaság kellően erős a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési reform végrehajtásához, ami növeli a magyar emberek biztonságérzetét – mondta a köztársasági elnök Szolnokon. Áder János a Saber Guardian 2017 nemzetközi gyakorlatsorozat Black Swan 2017 elnevezésű különleges műveleti gyakorlatának sajtónyilvános napján beszélt erről. Az államfő bízik abban, hogy a bemutatott gyakorlatok segítséget nyújtanak ahhoz, hogy a nemzetközi szerepvállalásban minél hatékonyabban, eredményesebben és a korábbi megbecsültséget növelő módon tudjanak részt venni a magyarok.

A Klebelsberg Központ elnöke szerint tanév közben az iskolák és a gyerekek csak keveset érzékelték az oktatásban végbement komoly változásokból, amit jelentős eredménynek tart. Solti Péter kifejtette: a központ átalakulása után az elmúlt fél év legfontosabb feladata az volt, hogy kialakuljon a stabil, kiegyensúlyozott és kiszámítható működés. A tanév lezárásával kijelenthető, hogy a rengeteg változásból, ami történt közben, az iskolák, a gyermekek viszonylag kevés hatást érzékeltek – vélekedett. Úgy látja, ez azért is fontos, mert ebben a tanévben – amellett, hogy a decentralizált működési modell kialakult – megtörtént az önkormányzati működtetésű iskolák átvétele, ami szintén jelentős változás. Az, hogy ezt a sok változást ilyen gördülékenyen lehetett végrehajtani, komoly összefogás eredménye volt – közölte.

A magyar bíróságok hét devizahiteles ügyben az Európai Unió bíróságához fordultak – mondta a Kúria elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Darák Péter jelezte: amennyiben szükséges, akkor a magyar bírói gyakorlatot megváltoztatják. A korábbinál nagyobb számban érkeznek devizahiteles ügyek a Kúriához. A legfőbb bírósági szerv elnöke azt mondta: az ügyek nagy részében el is járnak. „Hét ügyben a magyar bíróságok az Európai Unió luxemburgi bíróságához fordultak, előzetes döntéshozatal érdekében. E megkeresések közül különösen érdekes az, amelyet a Fővárosi Ítélőtábla küldött az uniós bírósághoz, és folyamatban van egy hasonló tárgyú román kezdeményezés is, amelyben már főtanácsnoki vélemény is született. Mindkettő arra vonatkozik, hogy mikor megfelelő a devizahiteles ügyfelek tájékoztatása a bank részéről és mikor nem az” – ismertette a Kúria elnöke.

Az Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisítette a Kúriának azt a jogegységi határozatát, amely a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális cselekmények büntetési tételeiről szól. Az Ab a jövőre nézve megsemmisítette a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények egyes büntetési tételeivel kapcsolatos kúriai jogegységi határozatot, mert álláspontja szerint az nem értelmezte, hanem módosította a büntető törvénykönyvet (Btk.). A Btk. 12 év alatti sérelmére elkövetett szexuális cselekmény esetén – ha az elkövető a sértett hozzátartozója vagy a sértett a nevelése, felügyelete, gondozása, gyógykezelése alatt áll – a szankcióban különbséget tesz aszerint, hogy a cselekményt kényszerítéssel vagy a sértett beleegyezésével követték el. Az előbbi esetben a büntetés 5-től 15 évig, beleegyezés esetén 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés. A Kúria tavaly novemberi jogegységi határozata szerint azonban attól függetlenül, hogy kényszerítéssel vagy a sértett beleegyezésével követte el a cselekményt a vádlott, 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az egészségügyi szakellátás minőségének javítása és az egészségügyben tapasztalható munkaerőhiány enyhítése érdekében mesterképzés indul három vidéki egyetemen diplomás szakápolók számára – ismertette Betlehem József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa. A másfél éves képzés nyomán az ápolók olyan, egyébként orvosok által végzett feladatokat is elláthatnak, elsősorban krónikus betegségek kezelésekor, amelyek sürgős szakorvosi beavatkozást nem igényelnek – közölte a miniszteri biztos.

Külpolitika:

Meghalt két palesztin terrorista abban az összecsapásban, amely izraeli katonák és palesztinok között tört ki a dzseníni menekülttáborban, Ciszjordániában – írta a The Jerusalem Post. Egy izraeli katonai szóvivő beszámolója szerint a palesztinok éjszaka robbanószerkezetekkel dobálták a házak tetejéről az izraeli hadseregnek a menekülttáborban tevékenykedő különleges egységét, és a katonák tüzet nyitottak rájuk. Szerdára virradóra az izraeli biztonságiak, a hadsereg, a Sin Bét belbiztonsági szolgálat és a katonai határrendőrség összesen huszonegy körözött palesztint állított elő Ciszjordániában, akik közül tizennyolcat terrorizmussal vádolnak.

Az izraeli kormány jóváhagyta, hogy a palesztinok által lakott Qalqilya városa újabb házakat építsen a túlnépesedés miatt. A település Tel-Avivtól 10 mérföldre található. Benjamin Netanjahu miniszterelnök már tavaly fölvette a bővítés engedélyezését, de akkor a kormányban lévő jobboldali miniszterek megvétózták a kormányfőt – írta az i24news.com. A portál szerint Avigdor Lieberman védelmi miniszter szerint nincsen biztonsági kockázata a bővítésnek, ezért nem is érdemes azt ellenezni. Az AP információi szerint a döntés meghozatalára amerikai nyomásra került sor, mivel a város bővítése az béketárgyalások megkezdésének az egyik feltétele volt.

Bár a változás jelszavával nyerte meg a Munkapárt elnökválasztását Avi Gabbay, de egyelőre nem látszik az az ideológia, és program, ami alapján reális kihívója lehetne Netanjahúnak – írta az ellenzéki párt elnökválasztásáról a Haaretz. A lap cikke szerint üres jelszavakkal nem lehet legyőzni a mostani jobboldali kormányt és Gabbaynak világos irányt kellene mutatnia, valamint a Munkapárton belül is egységet kell teremtenie, hogy sikerrel vehesse föl a versenyt a kormánnyal.

Isaac Herzog a Munkapárt korábbi vezetője bejelentette, hogy a Gabbayval való megállaodása alapján ő marad a parlamenti ellenzék vezetője – írta a jerusalemonline.com. A portál tudósítása szerint Herzog már az elnökválasztási kampány két fordulója között megállapodott Gabbayval, hogy maradhat a Cionista Unió nevezetű ellenzéki frakció élén, mivel a megválasztott elnök nem tagja a Knesszetnek. Herzog szerint mindent el kell követnie, hogy leváltsák a Netanjahu-kabinetet.

Zsidó származású volt az észak-koreaiak amerikai áldozata. Otto Warmbier volt az a 22 éves amerikai diák, akit az észak-koreai hatóságok másfél évvel ezelőtt letartóztattak, majd kómás állapotban engedélyezték hazaszállítását, melyet csupán egy héttel élt túl. Az orvosok súlyos agykárosodást állapítottak meg nála – írta a crownheights.info. A család döntött úgy – nagyon helyesen -, hogy óvatosságból el kell titkolni ezt az információt, amíg Otto fogságban van. Nem akarták azzal kínos helyzetbe hozni az észak-koreaiakat, hogy a tudomásukra hozzák zsidó származását.” – mondta Mickey Bergman, a The Richardson Center for Global Engagement szervezet vezetője, mely olyan foglyok kiszabadításának megszervezésével foglalkozik, akik esetében a hagyományos diplomáciai csatornák nem vehetők igénybe. Bergman szerint egyértelmű, hogy Warmbiert koholt vádak alapján tartóztatták le, de a tárgyalások sikeressége miatt úgy döntöttek, hogy együttműködnek a fogva tartókkal, és nem cáfolják meg a hivatalos verziót.

A szövetségi kormányt alkotó pártok közötti heves összetűzésébe torkollt Németországban a hamburgi G20-csúcs alatt történt zavargásokról folytatott vita. Aki elfogadhatatlan módon Hamburg szociáldemokrata (SPD) polgármestere, Olaf Scholz távozását követeli a hét végén történt rendbontások miatt, annak a kancellár, „Angela Merkel lemondását is követelnie kell” – emelte ki Sigmar Gabriel alkancellár-külügyminiszter, az SPD egyik vezető politikusa, a párt korábbi elnöke. A Berliner Morgenpostnak elmondta, hogy a Merkel vezette jobbközép CDU/CSU pártszövetségnek csak a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás fontos, és a hamburgi zavargások ügyét felhasználva „gonosz és alávaló választási kampányt folytat”. Gabrielnél „kiégtek a biztosítékok” – mondta a CSU főtitkára, Andreas Scheuer a Bild című lapnak. A CDU konzervatív irányzatának egyik vezető alakja, a párt fiatal nemzedékének reménységeként számon tartott Jens Spahn pedig a Deutschlandfunk országos közrádiónak azt mondta, hogy Sigmar Gabriel felháborodást színlelve el akarja terelni a figyelmet az igazán fontos kérdésről, arról, hogy az SPD, a Zöldek és a szociáldemokratáktól balra álló Baloldal (Die Linke) miért viszonyul közömbösen a szélsőbaloldalhoz.

Védelmébe vette fiát a Twitteren Donald Trump amerikai elnök, miután kiderült, hogy ifjabb Donald Trump találkozott egy orosz ügyvéddel, aki egy közvetítő szerint az orosz kormány támogatásának részeként terhelő adatokat ajánlott fel neki Hillary Clintonnal kapcsolatban. „A fiam, Donald remek munkát végzett tegnap” – írta a népszerű közösségi oldalon az elnök, miután ifjabb Donald Trump tegnap a Fox News hírcsatorna vendége volt, s élőben nyilatkozott az ügyről. „Nyitott volt, transzparens és ártatlan. Ez a politikatörténet legnagyobb boszorkányüldözése. Szomorú” – írta Trump. Ezzel párhuzamosan Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Brüsszelben azt mondta, hogy nem tudott az orosz ügyvéd és Trump fiának találkozójáról, de „vadnak” találja, hogy valakit azért hibáztatnak, mert találkozott egy jogásszal.

Éles nézetkülönbségek vannak a felek között az Egyesült Királyság európai uniós kiválásának feltételeiről, a briteknek mielőbb világossá kellene tenniük az álláspontjukat a főbb kérdésekben – jelentette ki Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója. Barnier elmondta, a Lisszaboni Szerződés 50. cikke szerinti tárgyalási nap rendkívül hasznos volt, azonban „a munka nehezebb része csak most kezdődik”. Londonnak tisztáznia kellene az álláspontját, hogy lehessen tudni, mely területeken van egyetértés, és melyek azok a kérdések, amelyekben nincs – mondta Barnier, miután részt vett az Európai Bizottság tagjainak ülésén.

Judith Sargentini holland zöldpárti európai parlamenti (EP-) képviselőt bízta meg a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló különjelentés előkészítésével az uniós parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottságának vezetősége. Sajtóhírek szerint a jelentés ajánlásokat is tartalmazni fog, hogy milyen lépéseket kellene tenni Magyarország ügyében, ahol az EP májusban elfogadott határozata szerint az elmúlt néhány év fejleményei együttvéve „rendszerszintű fenyegetést jelenthetnek a jogállamiságra nézve”.

Kelemen Hunor szerint Klaus Iohannis román államfő hivatali elődje, Traian Basescu útját járja azzal, hogy Székelyföldre látogat. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke megjegyezte: Traian Basescu vezette be azt a szemléletet, hogy nem az erdélyi magyarság érdekvédelmi szervezetével, hanem közvetlenül az erdélyi magyar emberekkel próbál tárgyalni, és – a jelek szerint – Iohannis is „ugyanazt a tanácsot kapja”. Hozzátette: az RMDSZ vezetőit, székelyföldi parlamenti képviselőit nem hívták meg, ezért nem is lesznek ott Klaus Iohannis jövő keddi székelyföldi látogatásának a helyszínein.

Legalább 19 ember meghalt és 23 megsebesült a Boko Haram négy öngyilkos merénylője által az északkelet-nigériai Borno állam központjában, Maiduguriban elkövetett támadásokban. Az áldozatok közül 12-en a polgári önvédelmi erők tagjai voltak, később pedig további 7 ember vesztette életét azok közül, akik azért gyűltek össze a helyszínen, hogy az előzetesen megölt 12 halottat meggyászolják. Az öngyilkos merénylők legalább egyike egy tinédzser lány volt. A támadók kifejezetten az éppen szolgálatot teljesítő kollégái ellen intézték a támadást.

Haszan Róháni iráni elnök javasolta, hogy a térségbeli országok fogjanak össze az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet megsemmisítése érdekében. „Moszul után végleg el kell pusztítani ezt a fertőző terror-baktériumot” – hangsúlyozta Róháni Juszuf bin Alavi bin Abdullah ománi külügyminiszterrel tartott teheráni találkozóján. Az iráni vezető szerint ehhez azonban a térség minden országának együttműködésére van szükség.

Gazdaság:
Kelet-Közép-Európa gazdasági növekedési potenciálja a felére csökkent az elmúlt egy évtizedben, súlyos probléma a képzett munkaerő elvándorlása – mutatott rá egy dubrovniki konferencián Poul Thomsen, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) európai osztályának vezetője. A vezető nyugat-európai országok és a keleti kontinensrész közötti különbségek csökkenése lelassult, esetenként meg is torpant, ami több helyen is megkérdőjelezi, hogy megérték-e a fájdalmas gazdasági és politikai reformok, illetve az európai integráció – idézte Thomsent a Reuters.

Állami forrásbevonást nem igénylő vállalati hűségprogrammal segítenék legkésőbb januártól a nehézipari dolgozókat, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt három-öt évvel elhagyhassák a munka világát. A kezdeményezést útjára indító Tiszaújváros Térségi Foglalkoztatási Tanács elnöke, Kovács József a Világgazdaságnak elmondta: Magyarországon minden harmadik 60-64 éves ember súlyos egészségi problémával küzd, 460 ezren megfáradtak, megbetegedtek a munkában, már nem alkalmasak a napi nyolcórás beosztásra. Legalább a 80-90 százalékuk fizikai munkás, jelentős részük a nehéziparban, azon belül a vegyiparban, olajiparban, bányászatban dolgozik.

Sport:

Budapesten két, Balatonfüreden egy szurkolói zónát alakítanak ki a szervezők a pénteken kezdődő 17. vizes világbajnokság alatt, ezek egészen a masters vb zárónapjáig, azaz augusztus 20-ig működnek majd. Borsa Miklós, a Bp2017 Nonprofit Kft. szóvivője elmondta, hogy a kivetítőkkel ellátott, ingyenesen látogatható szurkolói zónákba naponta reggel 9-től estig – az események zárásáig – várják azokat, akik nem jutottak belépőhöz, vagy közösségben szeretnék átélni a vb eseményeit. Az egyik fővárosi szurkolói zónát a Dagály strand, a másikat a Margitszigeti Atlétikai Centrum területén, míg Balatonfüreden a Tagore sétányon alakítják ki.

Egy cápával úszott versenyt Michael Phelps, az amerikaiak 23-szoros olimpiai bajnoka. A tavaly visszavonult szupersztár egy tévécsatorna felkérésére vállalta el a nem mindennapi kihívást, amelyre nyílt vízen került sor, a táv 100 méter volt, s a biztonságról mintegy 15 jól felszerelt búvár gondoskodott. A 32 éves Phelps egy uszonyt kapott a lábára, hogy valamelyest kiegyenlítődhessenek az erőviszonyok, ugyanis míg egy ember nyolc kilométer/órás sebességet tud elérni a vízben, addig egy cápa akár ötször gyorsabban is haladhat. A verseny kimenetele egyelőre nem ismert, a műsor jövő vasárnap kerül adásba a Discovery Channelen.

Könnyű:

Az Artmark román aukciósház 32 500 euróért (9,9 millió forintért) árverezte el Nicolae Ceausescu volt román kommunista diktátor 1933-ban gyártott vadászfegyverét. Az aukciósház honlapján elérhető adatok szerint a Holland & Holland márkájú fegyver II. Károly román királyé volt, akitől elkobozták, majd később az 1965-ben hatalomra került Ceausescu birtokába került. Az egykori diktátor 1989 decemberében vadászott utoljára a fegyverrel, tíz nappal azelőtt, hogy rögtönítélő bíróság döntése alapján őt és feleségét, Elenát kivégző osztag elé állították. A Ceausescu házaspárt Targovistén egy kaszárnyában végezték ki, miután Romániában kitört az 1989-es forradalom. A működőképes vadászfegyver kikiáltási ára 12 ezer euró volt.