„Nem Soros származásáról szól a plakátkampány”

Magyarországnak a 10 legbiztonságosabb ország közé kell tartoznia

Orbán Viktor miniszterelnök azt az elvárást fogalmazta meg a kormány tagjainak, hogy Magyarország kerüljön a világ 10 legbiztonságosabb országa közé – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 94. Kormányinfón, amelyet Kovács Zoltán kormányszóvivővel tartott közösen.

Forrás: kormany.hu, heti.tv

A tárcavezető idézte azt a friss felmérést, amely szerint a vizsgált 163 országból Magyarország ma a 15. a biztonságot illetően, amit nagy sikerként értékelt, hiszen ez azt jelenti, hogy Magyarország már most is a világ egyik legbiztonságosabb állama.

Ez megerősíti a kormány elmúlt években végzett munkáját, amelynek középpontjában az emberek biztonsága, megvédése áll, a 2006 és 2010 közötti időszaknak ugyanis a közbiztonság helyzete volt az egyik legsúlyosabb deficitje – mondta Lázár János. Hangsúlyozta, a kabinet teljesítette az állampolgárok megvédésére vonatkozó programját, az elkövetett bűncselekmények száma jelentősen visszaesett.

A határvédelemről szólva a Miniszterelnökség vezetője szintén a sikeres megvalósítást emelte ki, kijelentve: csak az az európai ország lehet sikeres, amely biztonságos, a kontinens pedig csak akkor lehet biztonságos, ha képes megvédeni a határait. Ismét azt mondta, a magyar kormány szerint nem megszervezni, hanem megállítani kell a migrációt.

Lázár János szerint a következő egy évben az európai határok megvédése lesz a legfontosabb feladat.

A miniszter a határok védelmének megerősítése mellett szorgalmazta azt is, hogy az Európába tartó embereket már Líbiánál szűrjék meg. Ha ugyanis Afrika irányából folytatódik az ilyen ütemű bevándorlás, az érdemben fogja befolyásolni Európa biztonságát – hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy Dél-Európában már most sokat romlott a biztonsági helyzet.

Szerinte egyébként amíg Németország nem vesz részt afrikai országok konszolidációjában, addig nem lesz érdemi elmozdulás Afrika helyzetében, Európában ugyanis csak Németországnak van annyi pénze, amennyivel Afrika érdemben stabilizálható.

Lázár Jánost faggatták az Európa Tanács delegációjának tranzitzónában tett látogatásáról is. Elmondta: Magyarország készen áll arra, hogy az általa létrehozott rendszereket bemutassa, azok jogszerűségéről meg van győződve és tiszta lelkiismerettel áll bármilyen vizsgálat elé.

A kormány meg akarja győzni a testületet, hogy a megoldások összeegyeztethetők a nemzetközi szerződésekkel, az európai joggal – tette hozzá, jelezve: a kiskorúakra vonatkozó kifogások miatt a kormány módosításokat hajtott végre, az állam gondoskodik az érintettekről.

Fel kell vetni a használt lakások vásárlásának támogatását

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) őszi kormányzati értékelésekor szóba kell hozni azt is, hogyan lehet növelni a támogatást használt lakások vásárlása esetében – közölte a miniszter.

Lázár János tájékoztatása szerint jelenleg mintegy 300 ezer eladó használt lakás van az országban, ezek fele beköltözhető állapotban van. Jelezte azt is, hogy az elmúlt másfél évben 50 ezer új lakás épült.

A tárcavezető elmondta, hogy önkormányzatok, házkezelők, építészek, mérnökök bevonásával egyeztetéseket folytatnak arról, hogy hogyan tudnának segíteni az 570 ezer panellakásban élő mintegy egymillió embernek.

Kitért arra is, hogy a kiemelkedő májusi ipari termelési adatoknak, a kiskereskedelmi forgalom bővülésének és a 4,4 százalék alá szorított munkanélküliségnek köszönhetően a konjunktúra várakozások is pozitívak. Komoly eredménynek nevezte az európai átlagot meghaladó foglalkoztatási arányt, kifejtve: a lakosság több mint kétharmada dolgozik és abból tartja el magát.

A miniszter beszámolt arról is: Magyarország a korábbi ciklussal szemben élen jár az uniós források felhasználásában. A 8921 milliárd forintból 6100 milliárd sorsáról már döntés született és 2700-at már ki is fizettek. Csak idén 1000 milliárdos kifizetés volt, ami érdemben befolyásolja az államháztartás mérlegét – mutatott rá, megjegyezve: az ország pénzügyei rendben vannak.

Vasúti beruházásokról döntött a kormány

A kabinet döntéseit ismertetve közölte: több nagy vasúti beruházást is jóváhagytak, így 2021-22-re megújulhat a Százhalombatta-Pusztaszabolcs és a Budapest-Rákos-Hatvan közötti vasútvonal.

Emellett döntöttek Békéscsaba, Hódmezővásárhely, Szeged és Szabadka vasúti összeköttetésének fejlesztéséről összesen 74,6 milliárd forint értékben. Ennek részeként a tervek szerint gyorsvasúttal kötik össze Szegedet és Szabadkát, korszerűsítik a Békéscsaba és Szeged közötti vasúti pályát, Szeged és Hódmezővásárhely között pedig villamosvasutat építenek – tájékoztatott.

A további döntések között szólt az államháztartási törvény módosításának kezdeményezéséről – a cél, hogy szigorúbb belső elszámolási szabályok legyenek a tárcák és a kincstár, illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium között -; a Pest megyének 2014-2020 között területfejlesztésre biztosított 80 milliárd forintos kormányzati forrásról; a zalaegerszegi autóipari tesztpályához kapcsolódó ügyek közigazgatásilag kiemeltté nyilvánításáról; valamint állatkertek és határon túli protestáns egyházközségek támogatásáról.

Nem Soros származásáról szól a plakátkampány

A minisztert kérdezték arról, hogy Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke a „sorosozó” kampány leállítását kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől levélben, mert szerinte a kampány alkalmas kontrollálatlan, többi között antiszemita indulatok keltésére.

Lázár János reagálásában egyrészt közölte, a kormányfő írásos választ küld majd a Mazsihisz elnökének, másrészt hangsúlyozta: a jelenleg zajló kormányzati plakátkampány nem Soros György származásáról vagy identitásáról szól, hanem arra a veszélyre hívja fel a figyelmet, amelyet Soros a bevándorlás ügyében képvisel, vagyis hogy meg kell nyitni Európa határait a bevándorlók előtt.

A kormány nyitott azoknak a véleményére, akiket ezek a plakátok sértenek emberi méltóságukban, érzéseikben – mondta a Miniszterelnökség vezetője, úgy fogalmazva: lehet, hogy valakinek túl agresszív a zajló plakátkampány, mások viszont nem akarják, hogy milliók árasszák el Európát ellenőrzés nélkül. Világossá tette, hogy minden magyarországi zsidó közösség számíthat a kormány védelmére, amely zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben.

A tárcavezető közölte továbbá, hogy személyes véleménye szerint, aki az illegális bevándorlókat beengedi Európába, az az antiszemitizmust hozza be a kontinensre.

Magyarország sporttörténelmében rendkívüli jelentőséggel bír a vizes vb

Lázár János a vizes világbajnokság támogatását kérte mindenkitől, utalva arra, hogy az ország az elmúlt 100 évben nem bonyolított hasonló jelentőségű sporteseményt. Kovács Zoltán kormányszóvivő a közvetítési jogokkal kapcsolatos kérdésre azt közölte: a FINA elvárása alapján a jogtulajdonosok rendelkeznek afölött, hogy hogyan értékesítik a versenyhelyszíneken felvett képanyagot. Minden egyes világrendezvényen így van, a Forma 1-től a labdarúgó világbajnokságig – magyarázta, hozzátéve: sajtónyilvános eseményekre minden orgánum akkreditálhatja magát.

A tárcavezető egy másik kérdésre a dél-budai szuperkórházról szólva azt mondta: három javasolt területből választottak a régióban, de ha a héten nem jön létre megállapodás a tulajdonos és az állam között a legoptimálisabb telekről, akkor a B vagy a C tervvel pótolják. A beruházás mindhárom esetben hasonló nagyságrendű.

A Green Holidays csődjét firtató kérdésre azt felelte: sokat tisztult a piac 2000 óta, ezért a területet csak akkor kell felülvizsgálni, ha a nemzetgazdasági tárca úgy érzékeli, hogy a teljes piacon probléma van és előterjesztést tesz.

A felcsúti kisvasút utasszámára vonatkozó híreket Lázár János politikai hecckampánynak minősítette, szerinte ez senkit nem érdekelne, ha nem ott épült volna. A kormány tucatszám létesített vagy fejlesztett kisvasutakat, nem egyedi ügyről van szó, a felcsúti vonalra pedig tavaly 20 ezren váltottak jegyet, amihez hozzájönnek az ingyenesen utazó gyerekek is.

A miniszter a budaörsi kártérítési perrel kapcsolatos kérdésre elmondta: még várják az indoklást és mérlegelik a Kúriához fordulást. Egyedi ügyről van szó, nem lehet belőle általános következtetéseket levonni – tette hozzá.

Megkérdezték arról is, hogy Budapest Pride szervezői azt kérték, hogy kordonok nélkül vonulhassanak a városban. Azt felelte: a jogszabályok világosak, ha a rendőrség törvényesen jár el, akkor nem tudja teljesíteni a kérést.

Azzal kapcsolatban, hogy egy kormányhatározat szerint 90 millió forintot elvesznek a szociális területtől, és azt versenysport támogatására csoportosítják át, Lázár János úgy reagált: maradvány felhasználásról, éven belüli átcsoportosításról van szó, ami technikai kérdés. A szociális ágazat nemhogy kevesebb, hanem sokkal több pénzt kap – hangsúlyozta.

Szintén egy kérdésre elmondta, „a lezárás kapujában van” a gyógyszertárak nemzeti tulajdonban és gyógyszerészeknél tartása miatt indított kötelezettségszegési eljárás, mégpedig azzal az eredménnyel, hogy Magyarországnak igaza volt.