Szem előtt a kerületben élők helyzet, biztonságérzete

Szem előtt a kerületben élők helyzet, biztonságérzete

Dr. Bajkai István, Erzsébetváros alpolgármestere beszélt a kerület nyári eseményeiről, terveiről is. A városvezető Breuer Péter és Kovács András, az Origo főmunkatársa kérdéseire válaszolt.

Ön volt az egyik felszólaló a Mensch Alapítvány rendezvényén, ahol Izrael hatnapos háborújára emlékeztek, arra, hogy a zsidó állam katonái felszabadították Jeruzsálemet. Miről beszélt a megemlékezésen?

Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy a Mensch Alapítvány megemlékezésén köszöntőt mondtam, tudni kell, ez az alapítvány egy nagyon jelentős és hasznos tevékenységet folytat. A beszédemben igyekeztem a hatnapos háború jelentősebb eseményeit feleleveníteni. A beszédben idéztem egy nagy mondást, mely szerint nem a fegyverek minősége, mennyisége a döntő, hanem a mögötte álló emberek hite és akarata. Izraelnek ez a fényes győzelme is megmutatta, milyen fontos tényező az ember, a hite, a kitartása és a hazaszeretete.

Önnek hívőként mit jelent Jeruzsálem?

Katolikus emberként azt gondolom, Jeruzsálem a világ legfontosabb városa, minden hívő számára ez a világ közepe, meggyőződésem, hogy ez nem csak így volt, hanem így is lesz a jövőben.

Mi történt még a megemlékezésen?

Átadták a Mensch díjakat is, az egyik elismerést, sajnos már csak posztumusz, Beer Iván kapta, akit nagyon jól ismertem én magam is. Ő volt az, aki egy fantasztikus munkát írt az 1848-49-es forradalomban a kisebbségek szerepéről, egyetemi tanárként is egy rendkívül szerény, hatásos személyiség volt. Rá is igaz Böjte Csaba szerzetes mondata, hogy szent az, aki mellett szentek nőnek, kicsit másként, igaz ember az, aki mellett igaz emberek nőnek, igaz ember az, aki másokra is hatással van. Én magam mindig azt éreztem a vele való találkozások után, hogy van még mit tennem, többé kell válnom, az ő hatása másokat is, nemzedékeket is meghatároz.

Ön erzsébetvárosi alpolgármesterként is sokat tesz a zene szeretetének átadására. Ezzel kapcsolatban már beszélt arról, hogy az ERőMŰVHÁZ idén beszerezhet egy új zongorát, hogy az ott zajló komolyzenei koncertek értéke, színvonala növekedjen. Hol tart a hangszer beszerzése?

Még sajnos nincsen meg az új zongora, a költségvetésben szerepel egy összeg ennek beszerzésére, már kaptunk ajánlatokat, a reményeink szerint az ősszel már megérkezhet az új zongora.

Az erzsébetvárosi iskolákban is megkezdődik a nyári szünet, ilyenkor a diákoknak nyári programokat kell szervezni. Mit tesz ebben az ügyben a kerület?

Az önkormányzatnak van tábora, vannak táboroztatási programjai, a nyár folyamán ezekbe érkeznek a kerületi gyermekek, ez a program idén is sorra kerül.

Milyen más programokkal várják a nyáron a kerületi lakókat, tekintettel a nagy melegre?

A nyár a szabadságolások évszaka, amikor is nagyon meleg van. A legfontosabb célunk, a közérzet javítása érdekében, hogy tisztán tartsuk az utcákat, legyenek kihelyezve párakapuk, mellette még igyekszünk a biztonságra is figyelni, ami egy örök téma.

Józsefváros képviselői léptek az éjszakai is működő szórakoztató intézmények ügyében, itt a VII. kerületben a romkocsmák száma nem csökkent, ezek komoly bevételt generálnak az önkormányzatnál, nem beszélve az idegenforgalom más területeiről, vendéglőkről, szállodákról.

Azért azt meg kell említeni, a kerületben már van egyfajta korlátozás új vendéglátóipari egységek létrehozásával kapcsolatban, már ami Belső-Erzsébetvárost illeti, ez azt jelenti, az önkormányzat nem szeretné ezeknek a számát növelni. Az egy valóban megoldandó kérdés, hogy a lakosságot hogyan lehetne megvédeni ezen intézmények káros hatásaitól. Nagyon, kiemelten fontos a kerületben élők, a lakosság helyzete, életérzése, hogyan tudnak lakni, élni a lakásaikban, miközben az utcán nagy a hangzavar, amikor hiába takarítunk, arra ébrednek, hogy koszosak, szemetesek az utcák. Ugyanakkor az is fontos, hogy már kialakult egy ilyen negyed Budapesten, amelynek a bevételeire az önkormányzat számol, nem is jelentéktelen mértékben.

Ezek a bevételek is segítik az új kerületi látványosság, a „zsidó skanzen” létrejöttét, amit viszont még nem nyitottak meg. Mi ennek az oka?

A Csányi utca 5. szám alatti épületről van szó, amit már felújítottunk, most van átadás előtt. Valóban akadt késlekedés, ennek egyik oka, hogy a belsőépítészeti munkák még zajlanak, ez azért is fontos, mert ez egy unikális épület lesz kívül-belül.

Nyáron szoktak megtörténni az útfelújítások is, milyen munkálatokat terveznek a kerületben?

A kerület költségvetése jelentős összegeket tartalmaz útfelújításokra, amelyek eddig is folyamatosak voltak, elegendő csak a Dob utca, a Klauzál tér környékére gondolni, szerencsére meg kell mondai, útfelújítások tekintetében az önkormányzat még nem késlekedett.

Mi lesz a Péterffy Kórház támogatásával?

Idén is tízmilliós összeget biztosított a kórház szülészete számára az önkormányzat, ez a tendencia folytatódni fog, szerencsére a kormányzat is jelentős összeggel támogatta az intézményt.

A kerületben nagy számban vannak szociális bérlakások is.

Most húsz lakást írtunk ki, ez folyamatban van, de az is igaz, hogy a terveink szerint nem csak szociális, hanem piaci alapon is szeretnénk bérbeadni lakásokat, ezeknek a lakásoknak az előkészítése, felújítása is zajlik.

Létrejött a kerület régi-új piaca, a Klauzál piac.

Örülünk a piacnak, a feltöltöttségével még vannak gondok, még vannak kiadatlan üzletek. A piac élén vezetőváltásra is sor került, nyilvánvaló az egyik legnagyobb probléma egy piacot új élettel megtölteni, ez a piac az elmúlt huszonöt évben folyamatosan leépült, a lakók átszoktak a Hunyadi térre, a Lehelre, a Klauzál piac meg szépen leépült mindenféle szempontból. Újra élettel kell megtölteni, ahogy a garay térrel is kell valamit kezdeni, mert az sem egy sikertörténet, bár azt az előző vezetés vitte végig annak idején. Ám a Klauzál tér megújul, nemrégiben bérelte ki egy külföldi cég a legnagyobb ottani helységünket, ahol a szakácsképzés megújításán dolgoznak majd, de jönnek újabb és újabb igények, azt gondolom, maga a tér egy feljövőben lévő korszakban van. Szerintem ez azt mutatja, hogy Erzsébetváros az országhoz hasonlóan fejlődik és erősödik, persze még van mit tennünk.

Köszönjük a beszélgetést.