A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei

Öt év alatt 134 ezerrel csökkent Magyarország népessége a 2011-es népszámlálás és a tavaly októberi kis népszámlálás, úgynevezett mikrocenzus között. A KSH adatai szerint október 1-jén 9 millió 803 ezer 837-en éltek az országban. Vukovich Gabriella, a KSH elnöke azt mondta, rekordgyorsasággal haladnak az adatok feldolgozásával, és a nagyobb mintának köszönhetően majd járási szinten is tudnak adatokat szolgáltatni. A felmérést a lakosság 10 százalékának, 440 ezer háztartás bevonásával végezték; a KSH először a népességi adatokról és a lakások jellemzőiről ismertet adatokat.  A felmérés időpontjában a népesség 15 százaléka volt gyermekkorú, 67 százalék tartozott az aktív korúak, 19 százalék pedig a 65 éves és annál idősebbek közé. A legsűrűbben lakott település Budapest volt, ahol átlagosan 3360-an éltek egy négyzetkilométeren.  A lakások 21 százaléka Budapesten, 52 százaléka más városokban, 28 százaléka pedig községekben található. Többségük két-, vagy háromszobás, átlagos alapterületük 84 négyzetméter volt; ez 6 négyzetméterrel nagyobb, mint öt éve. A legtöbb panellakás a fővárosban található, ahol minden negyedik háztartás ilyen.

 

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint érthetetlen és felháborító, hogy a Facebook szerdán „cenzúrázta” a párt közösségi oldalát, és elérhetetlenné tette azt. Az esetről az Origo számolt be elsőként. A kisebbik kormánypárt azt írta: nem tudják, mi állhat a döntés hátterében, hacsak nem az, hogy az elmúlt időszakban olyan pozitív tartalmak jelentek meg az oldalon, amelyek szembemennek „a mainstream média hangzatos szólamaival” és kiállnak a hagyományos családmodell, valamint az élet feltétlen tisztelete mellett, illetve felhívják a figyelmet a közel-keleti keresztényüldözés tényére.
Az Alkotmánybíróság munkatársaiból álló eseti munkacsoport kezdi meg működését a felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatos indítvány tárgyalásának előkészítésére. Az Alkotmánybíróság belső előírásai szerint erre kivételes esetben, akkor kerülhet sor, ha az elnök úgy ítéli meg, hogy az ügy az összetettsége miatt már az előkészítésnél szorosabb szakmai együttműködést igényel. Az eseti munkacsoport által létrehozott szakmai anyagok az Alkotmánybíróság teljes ülésének munkáját segítik majd. A felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos előterjesztés ezután kerülhet a testület elé – tették hozzá.
Idén is pályázhatnak a kis-, közepes és nagyvállalatok, valamint a költségvetési szervek a Családbarát munkahely címre. Novák Katalin közölte, 2017-ben a pályázat keretösszege 60 millió forint, egy pályázó legfeljebb hárommillió forintot nyerhet el. Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős államtitkára azt mondta, 2010-ben Magyarországon mélyponton volt a gazdaság és a foglalkoztatottság, körülbelül 1,7 millió nő dolgozott, a munkanélküliségi mutató pedig majdnem 11 százalék volt a körükben. 2017 elején viszont már kétmillió nő dolgozott, a munkanélküliség mutató pedig 4,7 százalékra esett vissza esetükben – ismertette.

 

A közpénzügyi ellenőrzéseket végző szervezetek módszertanának egységesítését szorgalmazza az Állami Számvevőszék. Az ÁSZ tavaly kiemelten fókuszált az ellenőrzők ellenőrzésére, amelynek keretében a Magyar Államkincstár, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Magyar Nemzeti Bank, továbbá a könyvvizsgálói kamara tevékenységét is értékelte. Az ÁSZ szerint szükség van átlátható, nyilvános módszertanokra, hiszen ez az egyik biztosítéka az objektív, azonos módszertani szempontok alapján történő, szakszerű ellenőrzésnek.

Külpolitika:

Egy legújabb felmérés szerint a kormányzó brit Konzervatív Párt nem szerezne abszolút többséget az alsóházban a jövő csütörtökre kiírt előrehozott parlamenti választásokon. A YouGov a The Times című konzervatív brit napilap számára elvégzett, nagyon széles választói mintát felhasználó vizsgálatában azt mutatta ki, hogy ha az általa mért támogatottsági megoszlás érvényesülne a június 8-án esedékes választásokon, a Konzervatív Párt 310 képviselői mandátumot szerezne a 650 fős alsóházban, vagyis frakciójának létszáma 16 fővel elmaradna az abszolút többséghez minimálisan szükséges 326-tól

 

A nagy-britanniai zsidóknak csupán a 13 százaléka szavazna a Munkáspártra, miközben 77 százaléka a konzervatívokra – írta a The Jerusalem Post. A lap cikke szerint a zsidóknak csupán a 7 százaléka voksolna a liberálisokra, miközben két százalék egyéb pártra. A szigetországi zsidók azért voksolnának ilyen nagy számban a konzervatívokra, mivel a Munkáspárt az elmúlt években rengeteg Izrael-ellenes kijelentést tett. Legutóbb Jeremy Corbyn, munkáspárti elnökről derült ki, hogy tiszteletét tette egy olyan emlékmű előtt, ahol az egyik olyan terroristára emlékeznek, aki részt vett az 1972-es müncheni olimpián 11 zsidó sportoló meggyilkolásában.

 

Megsebesült a kabuli német nagykövetség több munkatársa, egy afgán biztonsági őr pedig életét vesztette az afganisztáni fővárosban szerdán elkövetett robbantásban – közölte Sigmar Gabriel német külügyminiszter. Az afgán hatóságok első adatai szerint a merényletet egy tartálykocsival hajtották végre, amelyben mintegy 1500 kilogramm robbanóanyagot helyeztek el. Az elkövetők ismeretlenek. A robbantásban legkevesebb 80 ember meghalt és 350-nél is többen megsebesültek. A támadást a délelőtti csúcsforgalom idején hajtották végre a diplomáciai negyedben. A német nagykövetség mellet más fontos létesítmények is megrongálódtak. A muzulmán böjti hónap, a ramadán elején elkövetett merénylet volt az utóbbi időszak egyik legtöbb halálos áldozattal járó terrorcselekménye Afganisztánban.
A német kormány rövidesen nyilvánosságra hozza az európai uniós kohéziós támogatások kifizetését a jogállamiság betartásához kötő javaslatát. A szövetségi gazdasági minisztérium szóvivője, Tanja Alemany elmondta, hogy a kormány először hivatalosan megküldi az Európai Bizottságnak az EU 2020 utáni kohéziós politikájáról készített állásfoglalását, majd nyilvánosságra hozza a dokumentumot, amelyben valóban szerepel, hogy meg kell vizsgálni, miként lehet a jogállamiság elveinek betartásához kötni az uniós kohéziós támogatások kifizetését.

 

Továbbra sem döntött az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költözéséről Donald Trump amerikai elnök. A The Jerusalem Post tudósítása szerint Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője egy kérdésre közölte, hogy amint az elnök aláírja az erről szóló határozatot, akkor azt azonnal végrehajtják, de egyelőre ilyen nem történt. Trump még a 2016-os elnökválasztási kampányban tett ígéretet a költözésre, de múlt heti izraeli látogatása során sem született erről döntés.

 

Az olaszországi kikötőkből a Földközi-tengeren bajba került bevándorlók kimentésére induló, nem kormányzati szervezetek üzemeltette hajók megállításán fáradozik az Identitás Generáció néven ismert nemzetközi mozgalom, az olasz és osztrák aktivisták Védd meg Európát! címmel pénzgyűjtési kampányt indítottak saját flotta létrehozására. Lorenzo Fiato, az egyebek között Európát az „iszlamizálódástól” védeni kívánó mozgalom olasz szóvivője az Ansa olasz hírügynökségnek elmondta, hogy a kezdeményezés a migrációtól közvetlenül érintett Olaszország és a vele szomszédos Ausztria csoportjaitól indult, de „a tömeges bevándorlást egész Nyugat-Európa közös problémájának tartjuk”.

 

Milos Zeman államfő szerint Csehországnak növelnie kellene a védelemre fordított kiadásokat, mert a jelenlegi szint nagyon alacsony. Teljes mértékben támogatom a védelmi kiadások növelését a jelenlegi bonyolult nemzetközi helyzetben” – jelentette ki az elnök. Miniszterelnökségem idején – emlékeztetett Milos Zeman – természetesnek vettük, hogy a védelemre a bruttó hazai termék két százalékát fordítottuk. Manapság azt verjük nagydobra, ha egy tizedszázalékkal növeljük a kiadásokat.”

 

Eltöröltetett Vlagyimir Putyin orosz elnök több olyan, Törökország elleni szankciót, amelyeket Moszkva azt követően vezetett be, hogy a török légierő 2015 végén a szíriai határ közelében lelőtt egy orosz bombázót. Megszűnt egyebek között a török munkások oroszországi alkalmazására és a török cégek ottani tevékenységére vonatkozó tilalom. Az orosz vezetés az elmúlt hetekben többször is ígéretet tett a gazdasági büntetőintézkedések maradéktalan felszámolására.

 

 

Négy manőverező robotrepülőgéppel mért csapást az orosz haditengerészet az Iszlám Állam terrorszervezet objektumaira a szíriai Palmüra közelében. A Kalibr típusú robotrepülőgépeket az Admiral Esszen fregattról és a Krasznodár tengeralattjáróról indították, a Földközi-tenger keleti medencéjéből. Az orosz védelmi minisztérium szerint  az összes cél megsemmisült. A katonai csapás célpontjai a közlemény szerint olyan fedezékek voltak Palmürától keletre, amelyek a Rakkából átdobott terroristák nehéz haditechnikai eszközeit és élőerejét rejtették. Az akcióról az amerikai, a török és az izraeli vezérkart előre értesítették.

Gazdaság:

A magyar export tavalyi rekordteljesítménye után folytatódnak a kedvező tendenciák, így reális esély van arra, hogy az idén 100 milliárd euróra nőjön a magyar kivitel – mondta Szép-Tüske Rita, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külkereskedelmi főosztályának vezetője a Századvég Gazdaságkutató Zrt. konferencia-sorozatának idei ötödik, az exportösztönzésről tartott rendezvényén. Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöke szerint a befektetésösztönzés közvetlenül az exportot is fejleszti, például a járműipar tavaly 2,4 milliárd euró működőtőkét vonzott, és a következő években együttesen több mint 8 ezer munkahelyet hoznak létre az ágazatban.

 

A vízellátás, az élelmiszertermelés, a várostervezés, az urbanizáció, a biodiverzitás szempontjából a növekvő vízfogyasztás súlyos kihívást jelent minden országban, különösen ott, ahol a népesség az elmúlt évtizedekben négyszeresére-ötszörösére nőtt – mondta Áder János. Az államfő a Sándor-palotában fogadta a stockholmi ifjúsági víz díj magyarországi döntőjének győzteseit, ahol a szakmai zsűri által kiválasztott legjobb hat csapat bemutatta munkáját. Az államfő beszédében úgy fogalmazott, nagyon örül annak, hogy középiskolások, a fiatalok a vízfogyasztással problémájával kitartóan, visszatérően foglalkoznak, és egy olyan problémára, amelyre a világon mindenhol keresik a megoldást, ők is próbálnak innovatív megoldásokat találni.

 

Sport:

Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke éles kritikával illette a labdarúgócsapat illetékeseit amiért az együttes a hétvégén búcsúzott az élvonaltól.Az elnök – aki semmilyen tisztséget nem tölt be a futballcsapatot működtető MTK Budapest Labdarúgó Zrt.-ben – úgy fogalmazott, a gárda csapnivalóan szerepelt a hétvégén zárult bajnoki szezonban, és az, hogy kiesett az első osztályból, nem egyszerűen fájdalmas csalódás és óriási kudarc, hanem szégyen.
Igaznak bizonyultak a brit sajtóértesülések: Arséne Wenger vezetőedző két évvel meghosszabbította nyáron lejáró szerződését az Arsenal labdarúgócsapatánál. A klub bejelentése alapján a 67 éves francia szakember 2019-ig marad a posztján. Az a célunk, hogy megnyerjük az angol bajnokságot és más jelentős trófeákat Európában. Arséne a legjobb ember, aki segíteni tud nekünk ebben. Fantasztikus az eredménysora, és élvezi a teljes támogatásunkat” – mondta Stan Kroenke, az Arsenal többségi tulajdonosa Wengerről, akinek a jövőjével kapcsolatban hónapok óta folytak a találgatások. Wenger 1996 óta irányítja az Ágyúsokat, három bajnoki címet és hét FA Kupát nyert az együttessel.

 

Könnyű:

A Tübingeni Egyetem és a jenai Max Planck Történelemtudományi Intézet által vezetett nemzetközi kutatógárda elsőként nyert genomi szintű adatokat az ókori Egyiptomban Kr. e. 1400 és Kr. u. 400 között eltemetett múmiákból. Számos bebalzsamozott holttestből sikeresen vontak ki elemzésre alkalmas DNS-t, közülük háromnak a teljes sejtmagi genetikai állományát feltérképezték, ezzel bizonyítva, hogy az egyiptomi múmiák megfelelő alanyok a távoli múltban élt emberek genetikai elemzéséhez. A Nature Communications című folyóiratban publikált tanulmány arra a következtetésre jut, hogy a modern egyiptomiak közelebbi rokonságot mutatnak a Szaharától délre eső afrikai népességgel, mint az óegyiptomiak, akik a többi ókori közel-keleti néppel álltak a legszorosabb vérségi kapcsolatban – írta az Origo.