Kezdődik a nyár – Gyerekek és fiatalok Erzsébetvárosban

Kezdődik a nyár – Gyerekek és fiatalok Erzsébetvárosban

Dr. Bajkai István, Erzsébetváros alpolgármestere a filantróp gondolkodásról beszélt, de szóba került még a zöldesítés ügye, az elektromos taxik igénybevétele, valamint a bulinegyed nyári eseményei is. Az alpolgármester Breuer Péter és Kovács András, az Origo főmunkatársa kérdéseire válaszolt.

Megtelt a Klauzál tér gyerekkel pénteken, mi minden történt ott?

Egy elő gyereknapi rendezvényre invitáltam a kerületi gyerekeket, ahol többek között egy remek koncerttel a Budapest Ragtime Band kifejezetten gyerekeknek szóló programjával vártuk a kerületi iskolásokat. A zenekar mellett Nokedli, a bohóc, Sebestyén zsonglőr is fellépett.

Milyen más tematikus programokkal várják a gyerekeket, a fiatalokat vagy akár az idősebb korosztályt?

Ez a rendezvény nem önkormányzati volt, mert ezt én saját magam rendeztem, szerveztem. Vannak az idősebbeknek szóló programjaink, szervezünk vidéki buszos utazásokat mindenféle programmal. Ami a gyerekeket illeti, most kezdődik lassan a nyári vakáció, így nekik az önkormányzat táboraiban szervezünk programokat. Én szerveztem egy koncertet Anyák Napjára, mellette természetesen más egyéb rendezvények is várják az erzsébetvárosiakat.

Ön egy komoly támogatója is a kerületnek, az itt élőknek, az egyik hetilap szerint van is miből ezeket finanszíroznia, hiszen az ügyvédi irodája komoly megrendeléseket kap. Ön szerint mennyire lehet negatív, ha valaki a saját jövedelméből komolyan adakozik is?

Szerintem ennek a filantróp gondolkodásnak még nincsenek meg a hagyományai Magyarországon. Nekem az a véleményem, hogy a jótékonykodás, az adakozás egy polgári társadalomban kötelessége azoknak, akik ezt megtehetik. én mindig ezt vallottam, szerencsére ezt meg is tehetem, megengedhetem magamnak, így igyekszem támogatást biztosítani azoknak, akik rászorulnak.

De miért nem az önkormányzat szervezett egy gyereknapi rendezvényt, netán arra gondoltak, majd Ön úgyis megrendezi?

Természetesen az önkormányzatnak is voltak más rendezvényei. én magam ezt egyfajta hagyománynak tekintem, már szerveztem kakaókoncertet, meg számos más esemény, amelyeket én szerveztem. A Családok Otthonának segítettem, Anyák Napján volt az orgonakoncert, ezekkel is igyekeztem a gyerekeken segíteni.

Visszatérve a kerület ügyei, talán a nyárnak is köszönhetően a nagy virágládák az utcákon megteltek virágokkal, ezeket öntözik is és mintha az utcákat is gyakrabban locsolnák.

Örülök, hogy ezt észrevette, persze még mindig nem lehetünk elégedettek, van mit tennünk még. Ám elindítottunk egy zöldesítési programot, hogy egy kicsit virágosabbá tegyük ezt a nagyon zárt, sűrűn lakott kerületet.

Az utcán megjelentek a jóval csendesebb takarítógépek, melyek beszerzésére abból az iparűzési adóból volt lehetőség, amit többek között a kerületi romkocsmák fizettek be. Így akár egyszerre lehet örülni ezen helyek létének és persze mérgelődni is miattuk.

Valóban ebből finanszíroztuk ezeknek a gépeknek a beszerzését, idén százmillió forintot fordítottunk erre, hogy a bulinegyed tisztaságára jobban figyeljünk. Vannak olyan részek, mint például Belső-Erzsébetváros, ahol naponta kétszer takarítunk, aminek már van hatása, bár mint mondtam, soha nem lehetünk elégedettek.

Lesznek még jelentősebb beruházások is a kerületben?

Egyfelől sikerült egy jelentősebb összeget nyerni a Tér-Köz pályázaton, aminek a segítségével a Klauzál tér átalakítása történik majd meg. Elég erős pályázatot nyújtottunk be a Verseny utca beépítetlen telkeivel kapcsolatosan, a tervek szerint egy óvoda építésébe is fogunk majd, mintegy négyszázmillió forint értékben. Én nagyon bízom benne, hogy a pályázatainkból legalább egy nyertes lesz.

A Verseny utcával kapcsolatban érdeklődnék, készült-e valamilyen hatástanulmány arra vonatkozóan, hogy mi történhet ott, ha felépül majd az új Puskás Stadion?

Kifejezetten ilyen tanulmány nem készült, de voltak előkutatások, ezek szerint lesz hatása az új Puskás Stadionnak, mi mindenesetre igyekszünk a legjobb megoldást megtalálni. Például a terveink szerint a Verseny utcában lévő üres területen egy sportlétesítmény is lesz majd.

Beszélt múltkor az elektromos autókról, azok próbaüzeméről, most hol tartunk ebben az ügyben?

Ez a két elektromos autó azt a célt szolgálja, hogy segítse a kerületben élő rászorultak, idősek, családok életét, elvigyék őket orvoshoz, bevásárolni, netalán kórházba, stb. Ennek a két autónak a tesztüzeme befejeződött, a használati szabályzata elkészült, ki is hirdettük, a kerületi humánszolgálató keretein belül már működnek is.

Hogyan juthat egy rászoruló ehhez a szolgáltatáshoz?

Rövidesen egy külön újságit jelentetünk meg az összes elérhetőséggel, de mellette a honlapokon is megtalálhatják a szükséges információkat.

Nyáron különösen megugrik a romkocsmák látogatottsága, rengeteg turista érkezik. Hogyan próbálják meg ezeken a helyeken a rendet fenntartani, hogy az ott élőket ne érje semmilyen atrocitás, probléma?

Az úgynevezett zajkommandónk ahogy eddig is, úgy a nyáron is működik, én magam több egyeztetést is tartottam már a kerületi rendőrkapitány úrral, aki azt mondta, kifejezetten megerősített szolgálatot biztosítanak majd a bulinegyedben, de szintén nagyon figyel majd a közterület-felügyelet is.

Köszönjük a beszélgetést.