Hősök mindig voltak a történelemben

Hősök mindig voltak a történelemben

Dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára két programjáról beszélt, egyrészt egy Mindszenty Józsefről szóló konferenciáról, másrészt pedig a megújult gyöngyösi zsidó temetőtől.

Jó hosszú ez a cím, kifér a névjegykártyájára?

Azért nem olyan sok karakter, így kifér, ugyanakkor mérhetetlen sok feladatot jelent, hiszen minden olyan program, projekt koordinációja is a feladatkörömbe tartozik, amelyik a társadalom nagyobb csoportjait érinti, vagy bármilyen szempontból szükséges egy erőteljes kormányzati koordináció.

Ennek köszönhetően rengeteget van úton, számos rendezvényen jelenik meg, így volt Zalaegerszegen, ahol Mindszenty József hercegprímásra emlékeztek.

Mindszenty József aktív éveinek jelentős részét, 1917-től 1944-ig, veszprémi püspöki kinevezéséig Zalaegerszegen töltötte. Ezen évek során aktívan belefolyt a város, az akkori vármegye közéletébe, így rá emlékeztek ezen a konferencián. Nem utolsósorban azért, mert a Modern Városok Program keretében Zalaegerszeg azt kezdeményezte, hogy Magyarországon első alkalommal épüljön egy múzeum Mindszenty József emlékének, ahol nem csupán az élete, hanem a kommunista egyházüldözés időszaka is XXI. századi minőségben és keretrendszerben kerül bemutatásra, ezt a programot a Modern Városok Programja keretében a kormány több mint 5.6 milliárd forinttal támogatja.

Tehát ha valaki meg akarja tudni, hogy milyen is volt a szocializmus egyházpolitikája, akkor el kell mennie Zalaegerszegre.

Igen, majd el kell mennie, mert a beruházás az most fog kezdődni, ez két évet vesz majd igénybe, hiszen ez egy zöldmezős beruházás a megyei múzeum bővítésével és átalakításával. Már történészek, muzeológusok is dolgoznak az előkészítésen, hogy mindenki számára izgalmas és érdekes módon lehessen ezt a mérhetetlenül gyászos időszakot bemutatni.

Mindszenty személye azért is érdekes, mert neki nem csak a szocialista rendszerrel voltak problémái.

Valóban ő nem csak a kommunisták, hanem a nyilasok börtönét is megjárta. A nyilasok Sopronkőhidára hurcolták, majd a kommunisták meg az Andrássy út 60-ra. Talán ez mutatja meg Mindszenty személyiségének legjavát. Ő nem volt a kompromisszumok embere, nem kívánt megalkudni senkivel, szilárdan hitt egy világnézetben, azt képviselte minden megalkuvás nélkül.

Miért lett belőle később Magyarország hercegprímása?

Ezt az akkori pápától kell megkérdezni, hiszen a püspökök kiválasztása az mindig is a Szentatya személyes döntése, de talán éppen ez a keménysége, kérlelhetetlensége lehetett a kinevezésének a mozgatórugója, hiszen akkor már érezhető volt, hogy Magyarországon megkezdődik a kommunizmus kiépítése. Nagy valószínűség szerint XII. Pius pápa egy olyan személyt szánt az esztergomi érseki székbe, aki a várakozások szerint majd felveszi a kesztyűt és védelmezi az egyházat, annak jogait az épülő ateista diktatúrával szemben. Mindszenty nem csak egy különleges egyéniség volt, hanem egy példakép is a mai kornak, nem véletlen, hogy folyamatban van a boldoggá avatása, ez úgy tűnik már célegyenesbe is kerül a várakozásaink szerint, az elkövetkezendő egy-két évben talán megtörténhet az oltárra emelése.

A beszélgetés végén Gyöngyöse megy, ott mi történik?

Gyöngyösön a helyi status quo ante hitközség, amely most alakult újjá, hogy egy élő közösséget hozzanak létre közel 50 év után, kezdeményezte, hogy a helyi zsidó temetőt felújítja egy nagyon példás összefogással. Ebben a hitközség tagjai, gazdasági szereplők és a kormányzat is szerepet vállalt, hiszen mi magunk ötmillió forinttal támogattuk a munkálatokat. Gyöngyösön nem csupán egy temetőrekonstrukció történt, hanem egy kegyeleti emlékpark is kialakításra került, ahol egyszerre tudunk emlékezni az 1848-49-es zsidó hősökre, az I. világháború zsidó katonáira és a Holokauszt áldozataira egyaránt. Tudni kell, a hazai zsidóság egyértelműen kiállt az 1848-49-es szabadságharc mellett, vérüket és életüket áldozták a szabadságért, a hazáért, de ugyanígy megvoltak a zsidó hősei az I. világháborúnak, akik közül számosan nyugszanak a gyöngyösi temetőben. Van még egy emlékezeti pont, hiszen ezt kevesen tudják, de Richter Gedeon is Gyöngyösön született, s mivel őt a nyilasok a Dunába lőtték, így valódi sírja sincsen, így az a természetes, hogy Magyarországnak erre a gazdaságilag, tudományosan is nagy hírű fiára a gyöngyösi zsidó temetőben is megemlékezzünk.

Miről fog beszélni az emlékpark avatásán?

A legfontosabb üzenete talán az, hogy a múltra való emlékezés az nem csupán a múlt megidézése, hanem a jelen és a jövő tapasztalását is meghatározza. Azok az emlékek, amelyeket felidézünk ilyenkor, nagyban meghatározzák a hozzáállásunkat, a világnézetünket, az embertársaink felé fordulásunkat, hogy miként is viszonyulunk egymáshoz. Amikor kegyelettel emlékezünk, akkor nem csupán a múltra kell emlékeznünk, hanem le kell szűrni a megfelelő tanulságokat. Hősök mindig voltak a történelemben, most is vannak köztünk élő magyar zsidó hősök, velük együtt épül Magyarország.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter