Kormányzati segítséggel megújulhat a zuglói zsinagóga

Kormányzati segítséggel megújulhat a zuglói zsinagóga

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a zuglói zsinagóga ügyében örömhírrel szolgált, de mellette szóba került még az egyre népszerűbb Goldmark terem is.

 

Ma számtalan programja között elmegy a zuglói zsinagógába, amelyik pár hónnapal ezelőtt meggyulladt. Ma mi történi Zuglóban?

Amikor kigyulladt a zuglói zsinagóga, akkor a zsidó közösségen belül egy erős összefogás alakult ki, példamutatóan sikerült megoldani a zuglói közösség elhelyezését is. Azonban az épületet még nem sikerült rendbe tenni, olyan komolyak voltak a károk, például a födém is erősen megsérült, amelyek azért komolyabb forrásigénnyel bírnak. Néhány héttel ezelőtt találkoztam a miniszterelnök úrral és beszéltem erről az ügyről is, akkor ő azt mondta, megpróbál segíteni. Hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányhatározat, amely szerint a zuglói zsinagóga felújítására a kormány 142 millió forintot különített el. Ezt jelentjük be a mai sajtótájékoztatón azzal, hogy a döntéssel a zuglói zsinagóga megmenekül.

Mikor kezdenek neki a felújításnak?

Tegnap beszéltem végig a projektmenedzserrel, hogy miként is néz ki egy ilyen munka. Miután itt közpénzről van szó, a legszigorúbban be kell tartani minden közbeszerzési szabályt. A kiviteli terv közel másfél hónapon belül tud elkészülni, majd ezt követi az engedélyezési eljárás, ezt a szakemberek másfél-két hónapra taksálják, majd utána jöhet a közbeszerzés. Azaz akármilyen lelkesek vagyunk és lelkesek is vagyunk, valójában a munkálatok szeptember előtt nem tudnak elkezdődni. A reményeink szerint a jövő évi Pészahra átadhatjuk a megújított zuglói zsinagógát.

Addig hol élhet a zuglói közösség hitéletet?

A közelben lévő Scheiber Sándor iskola imatermében imádkoznak a hívek, ahol nagy örömmel fogadták őket, de az összes többi budapesti közösség is szívesen fogadta a zuglóiakat, anyagi segítséget is nyújtottak.

Minden évben ilyenkor adják át a Scheiber Sándor díjakat.

Legelőször azt el kell mondani, Scheiber Sándor egy korszak volt a magyarországi zsidóság életében, egy fantasztikus ember volt, nem csak a tanítványai, hanem az egész közösség számára. Egy rendkívül nehéz korszakban élt, de ezt az ő nyitottsága, derűje segített ennek a nehéz korszaknak a megélésében. A Scheiber Sándor díjról tudni kell, ez nem a Mazsihisz díja, ez egy kormánykitüntetés. A díjat átadó kuratórium idén megújult, most ezt a testületet Kovács András szociológus vezeti, biztos vagyok benne, hogy jól döntenek az idén is.

A Wesselényi utcában található a Goldmark terem, ami egyr többször telik meg gyerekekkel, idősekkel. mi történik ott?

A Goldmark terem az egy szimbolikus hely, hiszen a zsidóüldözések során a többi színházból kitiltott művészeknek egyetlen pódium jutott, ez volt a Goldmark terem, az OMIKE szervezésében. Ez a terem az elmúlt hetven évben nem volt kellően kihasználva, néhány éve már megszületett az ötlet, hogy a Goldmark termet bekapcsoljuk Budapest kulturális életébe. Ezért is mozdult meg most a budapesti zsidóság, hogy produkciókat próbáljunk szervezni ide.

Ezek a produkciók a zsidó közösségnek szólnak, netán olyanok, amelyek bekapcsolódhatnak a Pesti Broadway kulturális forgatagába?

Én azt gondolom, a Goldmark teremnek a budapesti kulturális életbe kell bekapcsolódnia, a színpadon természetesen jellemzően a zsidósághoz kötődő darabok, előadások mennek.

Most is lesz egy ilyen előadás, ahol a szabadság ünnepére, az egyiptomi kivonulásra emlékeznek. Ehhez az ünnephez tartozik a Széder este, valamint az is, hogy az ünnep alatt maceszt eszünk, kovásztalan ételeket fogyasztunk. Hol szerezhető be a macesz?

A kóser maceszt a Síp utcában áruljuk, de a zsinagógai körzetekben is meg lehet vásárolni őket. Ami a vasárnapot illeti, egy nagyon izgalma program lesz a Goldmark teremben, Farkasházi Réka és zenekara várja a gyerekeket, persze a szülőket, nagyszülőket is. mellette, hogy a kultúrát megpróbáljuk összekapcsolni a vallással, így Verő Tamás főrabbi beszél majd a Széderről, a gyerekek festhetnek Széder tálat is. Így folytatjuk azt a hagyományt, amit elindítottunk januárban, hogy vasárnaponként a meghirdetett napokon ingyenes kulturális programmal kedveskedünk az érdeklődők számára.

Köszönjük a beszélgetést.

Az interjú a 2017. március 31-i Halljad Izrael! adásában elhangzó beszélgetés szerkesztett változata.