A HetiTV Kedd reggeli hírei 2017.03.21

A HetiTV Kedd reggeli hírei 2017.03.21

Belpolitika:

Európa stabilitása a Balkántól függ – jelentette ki Áder János. Az államfő kiemelte: a Balkán stabilitása pedig két dolgon múlik, azon, hogy erősödik-e vagy enyhül a Balkánra, így Macedóniára nehezedő migrációs nyomás, továbbá azon, hogy a balkáni országok rendelkeznek-e világos integrációs perspektívával. Egy világos integrációs stratégiának és perspektívának stabilizáló ereje lenne Macedóniára és a Balkán egészére – értékelte.

Az MSZP azt kéri, legyen nyilvános annak a nemzetbiztonsági bizottsági ülésnek a jegyzőkönyve, amely Matolcsy György jegybankelnök állításaival foglalkozik. Mesterházy Attila felidézte, a Magyar Nemzeti Bank elnöke korábban arról beszélt: hírszerzési, katonai forgatókönyv alapján Magyarország ellen támadás indult. A MNB felhasználásával, brókerbotrányok és bankpánik révén, akarták a magyar kormányt megbuktatni – emlékeztetett a jegybankelnök szavaira.

Forgalomba állították a 3-as metró vonalán az első felújított szerelvényt. Tarlós István főpolgármester közölte, a tervek szerint 2018 nyarától már csak ilyen felújított szerelvények közlekednek a vonalon. Két héten belül már három korszerűsített szerelvényen lehet majd utazni, és Magyarországon van már öt felújított szerelvény – tette hozzá. Tarlós István hangsúlyozta: az egyik legfontosabb fővárosi feladat a 3-as metró felújítása. A döntések körüli csatározások közben is tudtuk, hogy Magyarország legnagyobb utasforgalmát lebonyolító tömegközlekedési útvonala nem kerülhet a működőképtelenség határára – mondta, hozzátéve: a kormánnyal összefogva lassan megoldódni látszik az áldatlan állapot.

A Magyar Liberális Párt elnöke azt követeli, hogy az Európai Unió zászlaját is tegyék ki a Parlament homlokzatára. Fodor Gábor felhívta a figyelmet, hogy a hétvégén több európai nagyvárosban is rendezvényeket tartanak majd az Európai Unió elődjét létrehozó Római Szerződés 60. évfordulóját ünnepelve. Szégyen, hogy Budapest ebből kimarad – tette hozzá.

Elkészült a déli határ védelmében résztvevő katonák elhelyezésére szolgáló négy határvédelmi bázis, az utolsó ilyen létesítményt hétfőn adták át Hercegszántón. Simicskó István honvédelmi miniszter azt mondta, hogy az egyenként 150 katona elhelyezésére alkalmas bázisok hatékonyabbá teszik Magyarország déli határának védelmét. Korábban a katonákat a kaposvári és a hódmezővásárhelyi laktanyákban, valamint bérelt ingatlanokban helyezték el, a bázisok elkészültével a feladatok elvégzéséhez közelebb tudják elszállásolni őket.

AZ LMP társelnök-frakcióvezetője szerint a Központi Statisztikai Hivatal friss kereseti adatai is mutatják, hogy hiába a kétszámjegyű béremelkedés, az átlagfizetések mögött óriási különbségek húzódnak meg, és a védőnőknél is súlyos bérfeszültség várható. Szél Bernadett szerint a védőnők sem éreznek semmit a béremelkedésből, az LMP ezért javaslatot nyújt be a védőnők bérrendezésére.

A napjainkban zajló keresztényüldözés nem vallási belügy, számos más, súlyos problémára is ráirányítja a figyelmet – mondta Török Tamás, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár. Kiemelte, a keresztényüldözés jelenségét vizsgálva fel kell tenni a kérdést, hogy miért most történik, kik a mozgatói, és mik a hosszú távú következményei. Hozzátette: a keresztényüldözés nemcsak a vallásszabadság hiányáról szól, hanem jogi, biztonsági, sőt demográfia kérdés is, összefügg továbbá a migráció és az integráció problémájával.

Külpolitika: 

Izrael újabb légicsapást hajtott végre Szíriában – jelentette a The Times of Israel. Az izraeli légierő 24 órán belül már másodszor, három napon belül pedig harmadszor bombázott Szíria területén. Egyes híradások szerint a légitámadások szíriai katonai létesítmények és a Hezbollah libanoni radikális síita szervezetnek szánt fegyvereket szállító konvoj ellen irányultak. Előzőleg egy izraeli drón megölte a damaszkuszi vezetéshez hű milícia egyik tagját, pénteken pedig négy izraeli vadászbombázó légicsapásokat hajtott végre Szíriában.

Az orosz külügyminisztérium bekérette az izraeli nagykövetet, hogy magyarázatot kérjen az izraeli légierő és szíriai kormánycsapatok között a múlt héten kitört tűzharcra – közölte Mihail Bogdanov, a moszkvai diplomáciai tárca helyettes vezetője. Bogdanov elmondta, hogy az orosz fél a pénteken megtartott megbeszélésén aggodalmát fejezte ki Gary Koren nagykövetnek. A The Times of Israel úgy értesült, hogy az izraeli légierő az elmúlt 24 óra folyamán újabb két támadást hajtott végre Szíriában.

Cionista összeesküvésnek nevezte a női nem eltárgyiasítását és a gender tudományokat Ali Khamenei, iráni ajatollah egy Twitter-üzenetben – írta meg az Israel Hayom. Nyugaton úgy tartják, hogy a nők csupán eszközök, és az élvezet tárgyai, és mindez az emberiség pusztulásához fog vezetni – vélte az ajatollah. A lap szerint a legfőbb vallási vezető azt a nyugati hozzáállást is kritizálta, miszerint a nők nemcsak háztartásbeliek lehetnek. Ali Khamenei élesen támadta a nemi egyenlőség és igazságosság nyugati eszméjét is.

Egy Adolf Hitlert ábrázoló portrét is kiállítottak az olaszországi Salo városában lévő kiállításon, ahol az őrültséget próbálják bemutatni különféle képzőművészeti alkotások révén – számolt be a The Jerusalem Post. A lap tudósítása szerint november 16-ig látogatható majd a kiállítás a városban, ami egyébként 1943-1945 között a Benito Mussolini vezette fasiszta állam központja volt. Vittorio Sgarbi, a kiállítás rendezője egy „darab szarként” értékelte a német diktátort ábrázoló képet, ami egy kétségbeesett embert ábrázol.

Európa és Afrika közös feladatának nevezte Marco Minniti olasz belügyminiszter, hogy a bevándorlók tömegei el se induljanak Afrikából Európába. Németország, Franciaország, Málta, Ausztria, Svájc, Szlovénia, Olaszország, valamint Algéria, Tunézia és Líbia belügyminiszterei leszögezték, a migráció ellenőrzése érdekében intenzívebbé kívánják tenni az együttműködést és információcserét.

 

Ötvenegy, a terrorizmushoz köthető szervezet működik jelenleg a hírhedt brüsszeli Molenbeek negyedben a belga rendőrség szerint – jelentette a De Morgen című flamand napilap. A lap a terrorellenes intézkedésekről készített jelentésre hivatkozott cikkében, eszerint a hatóságoknak mintegy 1600 különböző szervezetről van tudomásuk a kerületben, és a gyanú szerint ezek közül 102 bűnözői csoportokhoz köthető, 51 pedig a terrorizmushoz.

Jövő szerdán indítja el hivatalosan a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalássorozatot Theresa May brit miniszterelnök a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásával. Az 50. cikkely szabályozza – és aktiválása hivatalosan elindítja – a kilépési folyamatot, kétévi időtávlatot meghatározva a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalásokra. Ennek alapján a brit EU-tagság 2019 márciusában szűnhet meg, hacsak a felek nem állapodnak meg a folyamat meghosszabbításáról. Ehhez azonban az Európai Unióban maradó 27 többi ország egyhangú beleegyezésére lenne szükség.

A cseh külügyminiszter attól tart, hogy széteshet az Európai Unió, amennyiben nem lesz képes alapjaiban megváltozni, és nem fog jobban odafigyelni a lakosság véleményére. Lubomír Zaorálek szerint súlyos problémát okoz az unión belüli szabad mozgás elve, amely végül fel is bomlaszthatja a szervezetet. Mi ugyan azt hangoztatjuk, hogy tiszteletben kell tartanunk a szabad mozgást és a többi dolgot, amelyek miatt képletesen szólva keresztre is feszítenénk magunkat, de az eredmény az lesz, hogy ezen elvek miatt az unióban elkezdődhet a felbomlás – mondta Zaorálek.

A szlovének többsége nem támogatja a kormány azon szándékát, hogy évi 20-30 millió euróval növelje a védelmi kiadásokat – derült ki a Delo című napilap felméréséből. Andreja Katic védelmi miniszter a múlt héten az ország stratégiai céljai között említette a védelmi kiadások növelését az elkövetkező nyolc évben. Ezt azzal magyarázta, hogy Európában nő a nemzetvédelmi kockázat.

Az öt hét múlva esedékes francia elnökválasztás konzervatív jelöltjének, Francois Fillonnak az egykori parlamenti utódát, Marc Joulard-t is beidézték vádemelésre a vizsgálóbírók, akik az elnökjelölt családtagjainak feltételezett fiktív parlamenti alkalmazására vonatkozó gyanút vizsgálják. Marc Joulard európai parlamenti képviselő váltotta Francois Fillont 2002-ben a képviselői székben, amikor miniszternek nevezték ki, s ő is Penelope Fillont alkalmazta öt éven át – legalábbis papíron – asszisztensként.

Gazdaság:

Nagyon komoly mértékben, 10 százalékkal nőttek a keresetek januárban az egy évvel korábbihoz képest, ami mutatja, hogy a tavaly megkötött bérnövekedési és adócsökkentési megállapodásnak már januárban jelentős hatása volt – mondta a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály  a statisztikai hivatal friss adataira reagálva hozzátette: a nettó keresetek már több mint 4 éve töretlenül nőnek. Kitért arra is, hogy az alkalmazottak létszáma 102 ezerrel, ezen belül a versenyszférában 87 ezerrel emelkedett januárban az egy évvel korábbihoz képest, ilyen mértékű emelkedésre nem volt példa 2001, az adatszolgáltatás kezdete óta.

Várhatóan jövő héten lesz eredménye annak a 100 termékre kiterjedő vizsgálatnak, amelyben a Magyarországon, Ausztriában és több nyugat-európai országban forgalmazott azonos élelmiszerek minőségét ellenőrzik – jelentette be Zsigó Róbert. A Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára elfogadhatatlannak és felháborítónak nevezte, hogy a nagy élelmiszergyártók kettős mércét alkalmaznak a nyugati és a kelet-közép-európai emberek számára fogalmazott élelmiszerek minőségénél, és becsapják a vásárlókat.

Sport:

Bernd Storck szövetségi kapitány szerint a magyar labdarúgó-válogatottnak nincs vesztenivalója az Európa-bajnok portugálok otthonában szombaton sorra kerülő világbajnoki selejtezőn. A német szakember kiemelte, győzni szeretnének Lisszabonban, hiszen erre van szükség ahhoz, hogy a csapat versenyben maradhasson a pótselejtezőt érő második helyért. A magyarok négy forduló után hét ponttal a harmadik helyen állnak a százszázalékos svájciak és a kilenc ponttal második portugálok mögött.

Az Arsenalnál cáfolják, hogy megkeresték volna a vezetőedzői posztra a Borussia Dortmund labdarúgócsapatának trénerét, Thomas Tuchelt. Az angol klub egyik szóvivője a Sky Sport News tv-csatornának azt mondta, a hír nem igaz, s a poszttal kapcsolatban „közös döntés születik majd a megfelelő időben”. A Tuchellel való kapcsolatfelvételről a Bild című német lap írt. Közben a szigetországban a sajtó már arról cikkez, hogy Arsene Wenger az élesedő kritikák ellenére a következő szezonban is irányítja majd az Ágyúsokat. A francia szakember 21 éve vezeti az Arsenalt, s ezzel a Premier League legrégebben regnáló trénere.

Időjárás és 

Kedden a változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre szinte mindenütt kisüt a nap, hazánk déli felén várható a több napsütés. Számottevő csapadék nem lesz, de helyenként északon gyenge eső, zápor előfordulhat. Az Észak-Dunántúlon az északnyugati, másutt a déli, délnyugati szél élénkül meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 17 és 22 fok között valószínű, helyenként a tartósabban erősen felhős északkeleti területeken kissé hűvösebb lehet – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Újra kalapács alá kerül a Pink Star gyémánt. A rendkívül ritka rózsaszín drágakő becslések szerint rekordáron, legalább 60 millió dollárért cserélhet gazdát, három évvel az után, hogy ennél is többet kínáltak érte, a vevők végül mégis visszaléptek a tranzakciótól. A 2013. novemberi genfi árverésen 83 millió dollárnál csapott le a kalapács, a vevő – többek nevében – Isaac Wolf New York-i gyémántcsiszoló volt, de az üzlet végül kútba esett, a drágakő pedig széfbe került. A Pink Star az ismert legnagyobb a belül tökéletes, élénk fantázia rózsaszín gyémántok között. 1999-ben bányászta a De Beers társaság Dél-Afrikában. Nyersen 132,5 karátos volt, csiszolás után 59,6 karátos lett.