Elfogadhatatlan az élelmiszerek kettős minősége

Elfogadhatatlan az élelmiszerek kettős minősége

Pelczné Dr. Gáll Ildikó, Csáky Pál, Hölvényi György és Erdős Norbert 

„Az Európai Unió belső piacán minden fogyasztónak azonos minőségű termék jár, ugyanazon védjegy alatt tehát nem lenne szabad kétféle minőségű terméket előállítani és forgalomba hozni. Ezért elfogadhatatlan, hogy a multinacionális élelmiszergyártók Közép- és Kelet-Európában forgalmazott termékeinek jelentős része rosszabb minőségű, mint amit ugyanolyan márkanév alatt a nyugat-európai országokban értékesítenek. E tisztességtelen gyakorlat ellen az Európai Parlamentben is fellépünk” – jelentették ki Pelczné Dr. Gáll Ildikó, Csáky Pál, Hölvényi György és Erdős Norbert néppárti EP-képviselők a témában feltett parlamenti írásbeli kérdés közös aláírását követően. 

 

Pelczné Dr. Gáll Ildikó, az EP alelnöke szerint minden európai polgárnak, így köztük a magyar fogyasztóknak is joguk van ahhoz, hogy a hirdetésekkel és reklámokkal összhangban, megbízható, kiváló minőségű árut vásároljanak. A néppárti politikus úgy véli, hogy e közép- és kelet-európai problémát nem elég fogyasztóvédelmi kérdésként kezelni. Az élelmiszerek minősége nemcsak bizalmi, hanem erkölcsi kérdés is, a vásárlók megtévesztése pedig tisztességtelen piaci magatartás. „Az Európai Parlamentnek tárgyalnia kell a kérdést, kérvényezni kell az élelmiszerek EU-n belüli kettős minőségének megtárgyalását, valamint az ennek visszaszorításához szükséges jogi eszközök kialakítását” – tette hozzá a fideszes gazdaságpolitikus.

 

Csáky Pál szlovákiai magyar európai parlamenti képviselő kiemelte, hogy a szlovák Állami Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Hatóság korábban egy hasonló élelmiszer-minőségi vizsgálat elvégzését követően hasonló eredményekre jutott, mint a NÉBIH. „Ez az eljárás a hátrányos megkülönböztetésnek egy rejtett formája, hiszen csak alapos vizsgálódás után és konkrét laborvizsgálati eredmények birtokában lehet leleplezni ezt a jogellenes gyakorlatot. Nem engedhetjük, hogy bárki másodrendű polgárnak érezze magát az Európai Unióban” – mondta el a Magyar Koalíció Pártja politikusa.

 

Hölvényi György, az EP Környezetvédelemi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottságának tagja már 2015 nyarán írásbeli nyilatkozatban hívta fel a problémára az Európai Bizottság figyelmét, és az egységes piac védelme érdekében jogi lépéseket sürgetett. A kereszténydemokrata képviselő emlékeztetett arra, hogy számos európai politikai és szakmai fórum jelzése ellenére az Európai Bizottság mindeddig csak kitérő válaszokat adott. „Mára egyértelművé vált az európai uniós jogszabályok módosításának szükségessége és a megfelelő keretek kialakítása a helyzet orvoslása érdekében. Az Európai Tanács múlt csütörtöki nyilatkozata lépéskényszerbe helyezte az Európai Bizottságot” – tette hozzá Hölvényi György.

 

Erdős Norbert az EP Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának tagja kijelentette, nem engedhetjük meg, hogy az élelmiszergyártók és forgalmazók a közép- és kelet-európai, köztük a magyar fogyasztók hátrányára kettős mércét alkalmazzanak és az itt eladott termékek jelentős része rosszabb minőségű legyen, mint az EU nyugat-európai tagállamaiban értékesített élelmiszerek. „Elvárom az Európai Bizottságtól, hogy sürgősen hozzon intézkedéseket, amelyek meggátolják ennek a gyakorlatnak a folytatását” – emelte ki a fideszes politikus.

 

Háttér: A képviselők közösen benyújtott parlamenti írásbeli kérdésben egyrészt érdeklődnek, hogy az elmúlt öt évben egyes élelmiszerek rossz minőségével kapcsolatban érkezett-e panasz az Európai Bizottsághoz. Másrészt választ várnak arra vonatkozóan, hogy hajlandó-e a Bizottság a tisztességtelen kiskereskedelmi gyakorlatok elleni küzdelem érdekében olyan uniós jogszabály-javaslatot benyújtani, amely a beszállító mezőgazdasági termelők védelmén túl az élelmiszereke minőségének biztosítására is kitérne.

 

 

Strasbourg, 2017. március 13.

 

További információ:

Pelczné Dr. Gáll Ildikó irodája: +33-3-881-75544

Csáky Pál irodája: +33-3-881-75601

Hölvényi György irodája: +33-3-881-75197

Erdős Norbert irodája: +33-3-881-75716

fidesz-eu.hu/

 

 

 

Emese HEGYI
Press Assistant

 

Press and Communications – Hungarian Press

 

[email protected]

Mobile: +32 470 973387  

 

ASP 04H258
Rue Wiertz
BE-1047 Bruxelles
Phone: +32 2 28 32893
LOW T03076
Allée du Printemps
FR-67070 Strasbourg
Phone: +33 3 881 64248