A HetiTV Csütörtök reggeli hírei 2017,03,09

A HetiTV Csütörtök reggeli hírei 2017,03,09

Belpolitika:

A kormány intézkedéseinek köszönhetően kevesebb orvos és ápoló kér engedélyt külföldi munkavállalásra – mondta Rétvári Bence. Az államtitkár kiemelte: a legfrissebb adatok szerint már nemcsak az orvosok, de az ápolók esetében is csökken a külföldön dolgozni szándékozók száma. Az államtitkár úgy vélte, ennek oka a béremelések, a rezidenstámogatási program, a vidéki és fővárosi egészségügyi fejlesztések, valamint a bővülő egészségügyi források.

A DK az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordul az M4-es autópálya építésének ügyében. Varju László sajtóhírekre hivatkozva arról beszélt, hogy hiába adott be 25 milliárd forinttal jobb ajánlatot az Itinera S.P. A. és a Közgép Zrt. alkotta konzorcium, mégis a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterhez is köthető Duna Aszfalt Kft., Hódút Kft. és az A-Híd Zrt. társulása nyerte a beruházást. A független képviselő szerint ezzel kivettek a magyarok zsebéből 25 milliárd forintot.

A nők munkaerőpiaci helyzetének javítása érdekében kilencmilliárd forintos pályázat indul Nők a családban és a munkahelyen címmel – jelentette be Novák Katalin. Az államtitkár elmondta elmondta, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló pályázaton olyan projekteket támogatnak, amelyek hozzájárulnak a nők rugalmas foglalkoztatásához, valamint a munka és a magánélet összehangolásához.

 

Idén 74 milliárd forintot költ a kormány ingyenes, illetve kedvezményes gyermekétkeztetésre, ez több mint 2,5-szerese a támogatásra 2010-ben fordított összegnek – mondta el Soltész Miklós. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy összesen 620 ezer gyermek részesül ingyenes vagy kedvezményes étkeztetésben a bölcsődétől a középiskola végéig, ez a Magyarországon élő gyermekek több mint harminc százaléka.

 

Az MSZP felszólítja Tarlós István főpolgármestert, hogy – megelőzendő a fővárosi tömegközlekedés összeomlását – kérje vissza a kormánytól azt a pénzt, amelyet korábban elvettek a BKV-tól. Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője azt mondta, ha nagyon rövid időn belül nem oldódik meg a bérfeszültség a BKV-nál, akkor a teljes fővárosi közlekedés összeomolhat. Ez szerinte azért történik, mert 2011-ben felmondták a kollektív szerződést, és azóta évente több mint tíz százalékkal csökkentették a dolgozói juttatásokat.

 

Külpolitika:

Első olvasásban megszavazta az izraeli parlament a mecsetekbe imára hívó müezzinek hangerejét korlátozó törvényt – jelentette szerdán az izraeli közszolgálati rádió. A törvényjavaslat este tizenegytől reggel hétig megtiltja vallási célokra a hangszórók használatát és magas pénzbírságot ró ki arra, aki ezt nem veszi figyelembe. Az indítványt ötvenöten támogatták negyvennyolc ellenében. Még két szavazáson kell jóváhagynia a parlamentnek a törvényjavaslatot ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjen. A jobboldali kormányzó pártokhoz tartozó, a javaslatot beterjesztő politikusok a Jediót Ahronót című lap kneszetbeli tudósítójának nyilatkozva visszautasították azt az állítást, hogy iszlámellenesség indította őket a jogszabály megszövegezésére.

 

Legalább harminc halottja és többtucatnyi sebesültje van a kabuli katonai kórház elleni szerdai támadásnak – közölte az afgán védelmi tárca egyik szóvivője. A mintegy hatórás tűzpárbajban a biztonsági erőknek sikerült végezniük a kórházra támadó terroristákkal. A tűzharc után, az épületegyüttes átkutatásakor több mint harminc halottra bukkantak, köztük orvosokra, kórházi alkalmazottakra és betegekre.

 

Fenyegető méreteket öltött a keresztényüldözés a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, a keresztényeket elüldözik szülőföldjükről – közölte az orosz külügyi tárca. A moszkvai diplomáciai tárca beszámolója szerint az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 34. ülésszaka alkalmából kedden Genfben orosz-örmény-vatikáni-libanoni szervezésben magas szintű tanácskozást tartottak a vallások békés egymás mellett éléséről, valamint a keresztények és más vallások képviselőinek támogatásáról.

 

Recep Tayyip Erdogan török államfő arra készül, hogy egy németországi kampányrendezvényen is népszerűsíti a tervezett alkotmánymódosítást az áprilisi ügydöntő népszavazás előtt – jelezte Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter. Elmondta, hogy Sigmar Gabriel német külügyminiszterrel tárgyaltak egy nagygyűlés lehetséges helyszínéről, és ígéretet kapott kollegájától arra, hogy a német hatóságok mindent megtesznek a rendezvény biztosításáért.

 

Nils Muiznieks, az Európa Tanács emberi jogi biztosa „mély aggodalmát fejezte ki” szerdán a jogi határzárat szigorító magyar törvénymódosítás miatt. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélkezési gyakorlata szerint hasonló ügyekben az őrizetbe vételnek a legutolsó lehetőségnek kell lennie, azonban minden esetben egyéni elbírálásra van szükség – emlékeztetett Muiznieks.

Jordánia szerdán bírálattal illette azt a mecsetekbe imára hívó müezzinek hangerejét korlátozó törvényt, amelyet a nap folyamán szavaztak meg első olvasatban az izraeli parlamentben – jelentette a Petra állami hírügynökség. Jordánia elutasítja a „müezzin-törvény” néven ismertté vált intézkedést, amelyről úgy véli, hátrányosan megkülönböztető a muzulmán vallású izraeliekre nézve és sérti az Jordánia és Izrael közötti 1994-es békeszerződést.

A német szövetségi kormány támogatja Donald Tusk megerősítését az Európai Tanács elnöki tisztségében, és azzal számol, hogy a lengyel politikust újra meg is választják az uniós állam-, illetve kormányfőket összefogó testület vezetőjének – mondta a német kormány egy magas beosztású tisztségviselője. A név nélkül nyilatkozó tisztségviselő elmondta: a német kormány várakozása szerint a lengyel liberális politikust túlnyomó többséggel erősítik meg tisztségében a csütörtökön kezdődő brüsszeli uniós csúcson. A berlini vezetés tudomása szerint mindössze egy ország ellenzi a volt lengyel kormányfő újraválasztását – tette hozzá.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerint az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség más országaira is átterjedhet a romániai kanyarójárvány – közölte a román média. A központ honlapján megjelent figyelmeztetés szerint szeptembertől február közepéig több mint háromezer megbetegedést regisztráltak Romániában, ahol az oltási kampány ellenére folyamatosan nő a kanyarós esetek száma.

 

A többsebességes Európa az Európai Unió végét jelentené – jelentette ki Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter, aki óvott egy unión belüli „kemény mag” intézményesítésétől. Waszczykowski a német, francia, olasz és spanyol állam-, illetve kormányfők hétfői versailles-i találkozójára reagált, melyen a többsebességes Európa beindítását szorgalmazták, és ahol Francois Hollande francia elnök kijelentette: „az egység nem jelent egyöntetűséget”. Lengyelország megérti, hogy az EU tagállamai „különféle formában együttműködhetnek, ahogy ez ma történik: létezik az euróövezet, a schengeni övezet, melyeknek nem minden EU-tagállam a tagja, és léteznek az elmélyített együttműködés más formái is” – mondta Waszczykowski.

 

Gazdaság:

Az elemzői várakozásokkal összhangban 2,9 százalékra gyorsult az infláció februárban Magyarországon. A következő hónapokban az infláció a 3 százalékot is meghaladhatja, de az év második felétől lassuló ütemre számítanak makrogazdasági elemzők. Virovácz Péter, az ING Bank elemzője szerint a következő hónapokban továbbra is hasonlóan magas maradhat az infláció. Az év második felében enyhülhet az inflációs nyomás, de 2017 egészében átlagosan 2,5 százalékos inflációra számít. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője idén éves átlagban 2,4 százalékos inflációra számít.

A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint a Nemzetközi Valutaalap küldöttsége kedvezőnek nevezte az ország középtávú kilátásait a magyar gazdaság stabil növekedése, valamint kockázatainak a hagyományos és nem hagyományos eszközökkel folytatott sikeres mérséklése következtében, egyben hangsúlyozták a versenyképességi fordulat folytatásának szükségességét.

 

Sport:

A Magyar Labdarúgó Szövetség versenybizottsága kizárta a Tatabányát az NB III Nyugati csoportjából. A csapat sorozatban harmadik bajnokijára nem állt ki, ami az MLSZ szabályzatának értelmében a versenyrendszerből való kizárást jelenti. A nagy múltú klubot 1910-ben alapították, kétszer ezüst-, négyszer bronzérmes volt az élvonalban, ahol legutóbb a 2007/08-as szezonban szerepelt. A Magyar Kupában háromszor jutott döntőbe, de ott mindannyiszor kikapott. A 80-as években négyszer szerepelt az UEFA Kupában, ahol bár mindig az első körben búcsúzott, de 1981-ben a Real Madridot, 1988-ban pedig a VfB Stuttgartot is legyőzte 2-1-re hazai pályán.

 

A Bayern München szurkolói vécépapír-gurigák pályára dobálásával tiltakoztak a magas jegyárak ellen csapatuk keddi, Arsenal elleni, idegenbeli labdarúgó Bajnokok Ligája-mérkőzésén. A BBC brit hírportál beszámolója szerint a német drukkerek egy drapériát is kifeszítettek, amelyen a „Futball szurkolók nélkül egy pennyt sem ér” felirat volt látható. A keddi BL-nyolcaddöntőre egy vendégszektorba szóló jegy 80 fontba (28 600 forint) került, ezt sokallták a müncheniek.

 

Időjárás és könnyű:

Csütörtökön napközben átmenetileg ismét lehetnek kevésbé felhős időszakok. Hajnalban északnyugaton, napközben főként az északi területeken fordulhat elő eső, zápor. Az északi szél estére mérséklődik, majd csütörtökön a nyugati, északnyugati szél északon és a keleti határ közelében megélénkülhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +5 fok között alakul, az Északi-középhegység völgyeiben lesz a hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 9 és 13 fok között valószínű – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Kétezer éves, kiváló állapotban fennmaradt utat találtak Izraelben régészek a Jeruzsálemtől nyugatra lévő Bét Semes városnál. Már februárban felfedezték a széles római kori utat a mai 375-ös országút közelében az Izraeli Régészeti Hatóság szakemberei és az őket önkéntes munkában segítő diákok. Az archeológusok akkor bukkantak az útra, amikor egy Jeruzsálembe vezető, épülő vízvezeték lefektetése előtt az ilyenkor szokásos ásatásokra hívták őket. Irina Zilberbod, a régészeti hatóság  feltárásokat vezető régésze elmondta, hogy az út eredetileg hat méter széles, és másfél kilométer hosszú volt. Hadrianus császár idején, i. sz. 130 körül épülhetett vagy talán kevéssel később, az i. sz. 132-től 135-ig tartó Barkochba-felkelés idején. Hadrianus szerepét igazolja a közelben már régebben megtalált útjelző kő, amely a császár nevét viseli.