A HetiTV reggeli hírei 2017,03,01

 

A HetiTV reggeli hírei 2017,03,01

Amit a közép-európai országok képviselnek, az inkább ellenzékben, mint többségben van az EU-ban, és helyzetüket hátrányosan érinti a Brexit – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Kiemelte: Nagy-Britanniával egy olyan tagállam hagyja el az uniót, amelynek fontos az önrendelkezés. A Brexitet illetően a magyar tárgyalási pozíció szerint olyan megoldás kell, amely jó Nagy-Britanniának, az EU-nak és a közép-európai országoknak is – vélekedett. Lázár János közölte: tavaly elkezdődött az egyeztetés a 2020 utáni uniós költségvetésről. Az előző költségvetésről Magyarország nagyon jól tárgyalt, és az a cél, hogy most is megmaradjanak az uniós források – magyarázta.

Liberálisok szerint ugyan szimbolikus lépés Majtényi László államfőjelölése, de az az üzenete, hogy a demokratikus ellenzék minden vita mellett képes közösen odaállni egy ember mögé – mondta Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, miután a párt ügyvivői testülete megbeszélést folytatott Majtényi Lászlóval. Fodor Gábor közölte: a Liberálisok, megerősítve korábbi döntésüket, ismét támogatásukról biztosították Majtényi Lászlót.
Mutogatás miatt őrizetbe vették a tiszteletbeli magyar konzult FloridábanHat szeméremsértőt vettek őrizetbe Floridában, köztük Gergátz Istvánt, Sarasota tiszteletbeli magyar konzulját. Az idős férfiakat civil nyomozók fogták el Sarasota egyik strandján a múlt héten. A férfiak a nemi szervüket mutogatták és ajánlatokat tettek a fürdőzőknek a Casperson beachen. A 71 éves Stephen Gergatzot, vagyis Gergátz Istvánt a többi őrizetbe vett férfival együtt 500 dolláros óvadék ellenében pénteken helyezték szabadlábra.A WFLA.com tudósítása szerint a kedden és pénteken lezajlott rendőri akcióban őrizetbe vettek közül volt, aki szexuális ajánlatot tett, volt, aki mindössze egy sörrel takarta el a férfiasságát, Gergátzot pedig egy függőágyban találták meg meztelenül.

Gergátz Istvánt 2012-ben nevezte ki és 2015 augusztusában iktatta be hivatalába Hende Csaba honvédelmi miniszter a floridai Venice Petőfi Magyar Klubházban.

 

Az orvosok többsége hálapénzmentes egészségügyben szeretne dolgozni, 60 százalékul szerint azonban pusztán a béremeléssel a paraszolvencia nem fog eltűnni – derült ki a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete megbízásából készült felmérésből. Dénes Tamás, a rezidensek elnöke a felmérés eredményeit ismertető azt mondta, ez egy fontos üzenet a politikának és a döntéshozóknak: meg kell szüntetni a hálapénzrendszert. A szakszervezet úgy véli, a hálapénz megszüntetésére a tisztességes alapbér, a megfelelő minőségű és mennyiségű orvosi munka honorálása, a saját orvosválasztás lehetősége és a magán és az állami ellátás tiszta együttműködése lehetne a keretrendszer.

 

Az emberek kifosztásának megakadályozását szolgálja a kormánypártok következő jogalkotási javaslata, amely a hitelkárosultak ingatlanjának árverezési gyakorlatát érintené – közölte a Fidesz-frakció helyettes vezetője. Németh Szilárd méltánytalannak nevezte, hogy árverezésen az ingatlan akár az értékének 50 százalékáért is elvihető valakitől, de azt is, hogy a folyamat két fordulóban, akár 120 nap alatt lezárulhat. Emlékeztetett: az első fordulóban az ingatlant az értékének 70, ha pedig nem talál gazdára, akkor a második körben 50 százalékán bocsátják árverezésre. Mint mondta, aki így veszíti el a lakását, annak akár a folyamat végén is maradhat még hiteltartozása.

 

Izrael nem tűri el a szórványos rakétatámadásokat sem, és minden hasonló akcióra válaszolni fog – így reagált Benjamin Netanjahu a gázai övezetből ért támadásra. Az Israel Hayom cikke szerint Avigdor Lieberman védelmi miniszter arról beszélt, hogy a zsidó állam nem fog átfogó katonai akciót indítani a Gázai-övezetben, de nem fogja elfogadni a szórványos rakétatámadások tényét. Azt tanácsolom a Hamásznak, hogy cselekedjen felelősen és nyugodjon le – tette hozzá a politikus.
 (צילום: AFP)(צילום: AFP)

יותר מחצי יממה נמשך פינוי תשעת בתי עפרה  שנבנו על קרקע פלסטינית פרטית, והסוף עדיין לא הגיע: הכוחות אמנם פינו שמונה מתוך תשעת הבתים שמיועדים להריסה, אבל בבית האחרון עדיין מתבצרים עשרות בני נוער על גג הבניין. במהלך פינוי אותו הבית, בית משפחת כפיר, נפצעו באורח קל 17 נערים ונערות שטופלו ופונו לבתי חולים. הם טענו כי הוכו על ידי השוטרים.

 

 (צילום: AFP)(צילום: AFP) (צילום: אלכס קולומויסקי)(צילום: אלכס קולומויסקי)
 (צילום: רויטרס)(צילום: רויטרס)
 (צילום: AFP)(צילום: AFP)
 (צילום: רויטרס)(צילום: רויטרס)
 (צילום: אלכס קולומויסקי)(צילום: אלכס קולומויסקי)
 (צילום: AFP)(צילום: AFP)
 (צילום: אוהד צויגנברג)(צילום: אוהד צויגנברג)

A ciszjordániai Ofra zsidó faluban reggel megkezdődött kilenc épület kiürítése és lerombolása, mert törvénytelenül, palesztinok magántulajdonában álló földre építették őket. Az izraeli legfelsőbb bíróság sokéves jogi eljárás után úgy határozott, hogy ki kell üríteni és le kell rombolni a házakat legkésőbb március 8-ig. A Jes Dín nevű izraeli civil szervezet már 2008-ban, építésük közben tiltakozott az épületek miatt. A lakók egy része összecsomagolta ingóságait, és felkészült a kiköltözésre, de van olyan család is, amely érintetlenül hagyta otthonát. A legtöbben Ofrában maradnak, és a számukra már épülő új házakba költöznek majd.

 

Megkezdődött Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök találkozójának gyakorlati előkészítése, de annak időpontjáról és helyszínéről még nem született megegyezés – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes. Közölte, hogy Moszkva és Washington között nem folytak és nem folynak tárgyalások az Oroszország ellen bevezetett amerikai szankciók visszavonásáról. Rámutatott, hogy a gazdasági büntetőintézkedések nemcsak az orosz gazdaságnak, hanem a Trump által ösztönözni kívánt amerikai exportnak is ártanak.

 

Az Európai Unióban az agrártámogatások csökkentésével és új bevételi források megteremtésével lehetne fedezetet találni a menekültválság és a közös védelempolitika költségeire – mondta a brüsszeli Európai Bizottság költségvetési ügyekért és emberi erőforrásokért felelős biztosa. Günther Oettinger kiemelte, hogy az állami elvonás nagyjából 50 százalékos az EU-ban, vagyis minden megkeresett 100 euróból nagyjából 50-et adók és járulékok formájában elvon az adott tagország, és ebből mindössze 1 euró kerül a közös, uniós költségvetésbe, amelyből azonban az új kihívások miatt több feladatot kell finanszírozni, és Nagy-Britannia távozása miatt csökkennek a forrásai.

 

A bankjegy megújítási program keretében kibocsátott új 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyek 2017. március 1-jén kerülnek készpénzforgalomba, széleskörű elterjedésük néhány hónapon belül várható – mondta Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Elmondta: a jelenleg forgalomban lévő, 2016 előtt kibocsátott régi 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyeket 2017. július 31-ig lehet a kiskereskedelmi forgalomban felhasználni, ezt követően az MNB bevonja azokat, 2017. augusztus 1-jétől már csak új címletekkel lehet fizetni. Az MNB alelnöke kiemelte: a régi 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyeket három évig a hitelintézeti és postafiókokban becserélik, 2037. július 31-éig pedig a jegybankban átválthatók díjmentesen.

 

Sport:

 

Rekordot jelentő 388 millió euróért (119,5 milliárd forint) erősítettek a téli átigazolási időszakban a kínai futballklubok. A Szuperligában ezzel megdőlt a tavaly ilyenkor felállított 345 millió eurós összkiadási csúcs. A távol-keleti „nagybevásárlás” mértékét jelzi, hogy az európai rekorder angol Premier League húsz egyesülete 259 milliót költött januárban. A legdrágább játékos Oscar volt, a brazil középpályásért 60 millió eurónyi összeget fizetett a Sanghaj SIPG a Chelsea-nek.

 

Időjárás:

 

Szerdán nyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet. A Tiszántúlon még késő délután is sok lesz a felhő, másutt gomolyfelhős, napos idő várható. A csapadékzóna kelet felé távozik, délután a Tiszántúlon is megszűnik a kiterjedt csapadék, már csak néhol lehet futó zápor, az Alpokalján zivatar sem kizárt. Már inkább csak a Dunántúl északi részén lehet egy-egy viharos erejű széllökés, majd estétől ott is mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 9 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 8 és 13 fok között várható – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

 

És a mai érdekesség:

A legveszélyesebb szuperbaktériumok toplistáját állította össze az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, ezek az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok óriási veszélyt jelentenek az emberi egészségre. A lista élén az úgynevezett Gram-negatív baktériumok állnak, köztük az E. coli, mely kórházban ápolt, legyengült pácienseknél okozhat halálos vérmérgezést és tüdőgyulladást. A listát a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezet a G20 nyári csúcsértekezletére készítették, hogy felhívják a kormányok figyelmét a nehezen kezelhető fertőzések elleni új antibiotikumok kifejlesztésének fontosságára – írta a BBC hírportálja. Előkelő helyet foglal el a rangsorban a Klebsiella baktérium, mely nemrég lett rezisztens az antibiotikumok egy nagy hatású csoportjával szemben. Egy amerikai nő a közelmúltban belehalt a fertőzésbe, mert az orvosánál rendelkezésre álló 26 különböző antibiotikum egyike sem hatott a kórokozóra.