A HetiTV reggeli hírei 2017.02.24-én

A HetiTV reggeli hírei 2017.02.24-én

Több aktuális téma is felmerült a 79. Kormányinfón, Lázár János a Heti Tv kérdéseire is válaszolt:

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 79. Kormányinfón több komoly témáról is beszélt, mint az olimpiai visszalépés ügye, a határrendészet kérdései, a Magyarország és az Európai Unió közti energetikai vita. A kancelláriaminiszter a tájékoztatón ezek után kérdésekre válaszolt,

így a HETI Tv is több ügyben várta a miniszter válaszait.

Elsőként az olimpiai visszalépéssel kapcsolatban merült fel az egyik kormányhoz közeli rádió, a Karc Fm egyik betelefonálós műsora, ahol a hallgatók – a műsorvezető asszisztálása mellett – az olimpia és az Európai Maccabi Játékok között vontak párhuzamot, közben erősen antiszemita kijelentéseket téve. A Heti Tv arra volt kíváncsi, hogy a magyar kormány az olimpiai visszalépés után mit tervez a 2019-es Maccabiádával.

 

Lázár János elmondta, a magyar kormány elkötelezett minden sportesemény iránt, erre az egyik legjobb példa lehet az úszó világbajnokság, melynek soron kívül ad otthont Magyarország, Budapest. Minden komoly nemzetközinek minősített sportesemény csak akkor kap támogatást, ha mögötte létező összefogás tapasztalható. Ez nem volt merg az olimpiai pályázat mögött, azonban a Maccabi Európa Játékokkal kapcsolatban ilyen nincsen, teljes a támogatása, így nincs is szó arról, hogy a kormány visszavonná támogatását.

 

Az ötvenharmadik alkalommal megtartott müncheni biztonsági konferenciával kapcsolatban a Heti Tv arra volt kíváncsi, hogy Magyarországot miért nem a miniszterelnök képviselte.

Lázár János szerint nem először fordult már elő, hogy meghívták erre a konferenciára Orbán Viktor miniszterelnököt és nem először fordult elő, hogy ő, egyéb irányú elfoglaltsága miatt nem tudott ezen megjelenni, ahogy ez most is így történt.

 

A Heti Tv arra is szeretett volna választ kapni, hogy valóban történt-e valamilyen beavatkozási szándék Magyarország belügyeibe egy másik állam képviselője részéről.

A kancelláriaminiszter válaszában elmondta, a történet közismert, a nagykövetváltás miatt 2014-ben az egyik itteni nagykövetség első ügyvivője többször, több alkalommal is megpróbálta befolyásolni a magyar belpolitikát. Azonban egy idő után őt visszahívták, megérkezett az új nagykövet, aki rendezte ezt a helyzetet.

 

Végezetül Lázár János nem zárkózott el egy hosszabb interjú lehetőségétől.

 

A 79. Kormányinfón még a következő témákról volt szó:

 

A kormány lezártnak tekinti az olimpiarendezés ügyét.

A kormány lezártnak tekinti az olimpiarendezés ügyét, egyben felkérte Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt, tájékoztasson arról, hogy az olimpiához kapcsolódó beruházások előkészítése milyen szakaszban van – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 79. Kormányinfón, melyet Kovács Zoltán kormányszóvivővel tartott közösen.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy a kormány szerdán azt javasolta a fővárosnak és a Magyar Olimpiai Bizottságot, vonja vissza a budapesti olimpiai pályázatot. Ennek indoka a nemzeti egység hiánya – mondta.

Lázár János jelezte, hogy Fürjes Balázs, a budapesti olimpiai pályázat vezetője a pályázathoz kapcsolódó minden eddigi költség felhasználásáról be fog számolni.

 

Újabb határzár létesítéséről döntött a kormány

A szerb-magyar határszakasz műszaki határzára mögött egy második védelmi vonal kiépítéséről döntött a kormány – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár János ezt azzal indokolta sajtótájékoztatón, hogy 2017-ben jelentős számú illegális bevándorló érkezhet.

A tárcavezető közölte azt is, hogy több helyen felállítják azokat a pontokat, ahol a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai átveszik a menedékkérelmeket. Első körben 400 fő befogadására alkalmas infrastruktúra létesül, s az országban lévő mintegy 600, ma zárt vagy nyílt táborban lévő bevándorló is a határőrizeti pontra kerül vissza – fejtette ki.

 

Márciusban kezdődik a nemzeti konzultáció

Márciusban kezdődik az a nemzeti konzultáció, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be a kormány szerint Magyarország előtt álló öt veszélyforrásról.

Emlékeztetett, a kormány szerint az idén Magyarország előtt álló öt veszélyforrás a rezsicsökkentés brüsszeli betiltása, az illegális bevándorlás kérdése, az adópolitika uniós központosítása, a munkahelyvédelmi támogatások biztosítására vonatkozó jog elvesztése és a külföldi forrásból dolgozó szervezetek elszámoltathatósága.

A tárcavezető amiatt is kritizálta Brüsszelt, hogy a silányabb minőségű élelmiszerek ügyében szerinte az EU azon az állásponton van, hogy “a szegényebb magyaroknak lehet ócskább dolgokat eladni”. Lázár János több terméket, illetve márkát is említett, amelyek esetében a magyar ellenőrök azt tapasztalták, hogy az osztrák boltok polcain jobb a minőségük, mint a magyar üzletekben. Nevesítette a Coca-Colát, a Nesquiket, a Rio Marét, a Nutellát és a Knorrt. Jelezte, újabb vizsgálatok lesznek.

 

Az EB bíróság elé viszik az energetikai vitát

Bíróság elé viszi az Európai Bizottság (EB) a magyar hatósági árszabályozás kérdését az energetika területén – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János kifejtette, hogy az EB a cégekre szeretné bízni az árszabást, a magyar álláspont szerint viszont az államnak, hatóságoknak kell dönteniük, az emberek szempontjainak mérlegelése alapján.

 

Más sporttémákról szólva a Miniszterelnökség vezetője tudatta, hogy a 2017-es budapesti vizes vb-re elkészült Duna Aréna bruttó 48 milliárd forintba került, ez a tervezett költségen belül van. A kormány jóváhagyta azt is, hogy megkezdődjön az új Puskás-stadion építése, a közbeszerzési eljárás lezárult – az eredményt napokon belül kihirdetik -, a kormány pedig bruttó 190 milliárd forintot hagyott jóvá rá – közölte.

 

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke csütörtökön fogadta Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét. A megbeszélésen a VMSZ elnöke tájékoztatta a kormányfőt a közelgő szerbiai államfőválasztásról, és a VMSZ Tanácsának döntéséről, amelynek értelmében a párt Aleksandar Vucic jelenlegi kormányfő megválasztását támogatja. Orbán Viktor támogatásáról biztosította a VMSZ döntését. A kormányfő a megbeszélésen kifejtette: a magyar nemzetrészek gazdasági, oktatási és kulturális fejlődése – csakúgy, mint Magyarország és Szerbia együttműködése – az elmúlt években lépett felfelé ívelő szakaszba, és ezt a folyamatot mindenképpen tovább kell vinni.

A sajtófőnök közlése szerint a budapesti tárgyaláson Orbán Viktor és Pásztor István egyetértett: a vajdasági magyar regionális és közösségfejlesztési szervezet, a Prosperitati Alapítvány sikerének kulcsa a közösségi bizalom, e nélkül a magyar kormány hároméves támogatási programja sem jutott volna el ilyen hatékonyan a pályázókhoz. A miniszterelnök összegzése szerint az eredmények azt mutatják, hogy e bizalom politikai megtestesítője a Pásztor István vezette VMSZ, amely teljesítménye alapján a jövőben is a magyar kormány stratégiai partnere marad – közölte Havasi Bertalan.

 

A Momentum Mozgalom „egyik szeme boldog, a másik pedig sír” amiatt, hogy a kormány, a főváros és az olimpiai bizottság Budapest olimpiai pályázatának visszavonása mellett foglalt állást – közölte a szervezet elnöke. Fekete-Győr András hangsúlyozta: azért boldogok, mert a népszavazást támogató több mint 266 ezer aláírás „sűrítménye volt az emberek tettvágyának”, amivel sikerült meghátrálásra kényszeríteni Orbán Viktor miniszterelnököt, Tarlós István főpolgármestert és Borkai Zsoltot, a Magyar Olimpia Bizottság elnökét. A „NOlimpia” kampánnyal azt is ki akarták fejezni, hogy nekik más prioritásaik vannak: az egészségügy és az oktatás fejlesztése – fűzte hozzá.

 

Külföldi híreink:

 

A Golán-fennsík mindig is Izrael része marad, és nem kerül Szíria fennhatósága alá – mondta Benjamin Netanjahu miniszterelnök ausztráliai látogatásán – derült ki az Israel Hayom tudósításából. A zsidó állam kormányfője arról is beszélt, hogy Izrael és Ausztrália között a terrorizmus elleni küzdelem lehet az egyik fő közös nevező, minvel mindkét ország számára létfontosságú saját területének a biztonsága.

 

Geert Wilders, a bevándorlásellenes holland Szabadságpárt vezetője egy szerdán kirobbant és  személyes biztonságát érintő  botrány miatt bizonytalan időre felfüggeszti parlamenti választási kampányát. A De Telegraaf című holland napilap értesülési szerint szerdán őrizetbe vették azt a tapasztalt szakembernek számító titkosszolgálati dolgozót, aki Geert Wilders szélsőjobboldali politikust érintő titkos információkat adhatott át egy bűnszervezetnek. Wilders csütörtöki Twitter-üzenetében úgy fogalmazott: „a hírek hihetetlenül aggasztóak”.  Ameddig a helyzet nem tisztázódik, a Szabadságpárt minden közszereplést felfüggeszt – tette hozzá.

 

Az osztrák börtönökben őrzött 68 szélsőséges iszlamista és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egykori harcosai nagy kihívást jelentenek az osztrák igazságszolgáltatásnak – írta a Kurier című lap. A foglyok vagy már túl vannak az első fokú ítéleten, vagy előzetes letartóztatásban várnak a perükre. A legtávolabbi cellákban helyezik el őket egymástól, ugyanis nem találkozhatnak, hiszen fennáll a veszélye annak, hogy tovább radikalizálódnak, megpróbálnak elszökni vagy egyéb tettlegességet elkövetni.

 

A lengyel jogállamiságról készült belső jelentés miatt bekérették az Európai Bizottság varsói képviselőjét – számolt be róla csütörtökön a lengyel külügyminisztérium a tárca honlapján. A jelentést az EB varsói képviselete Corina Cretunak, az EU regionális politikáért felelős biztosának címezte. A varsói képviselet élén álló Marek Prawdát, aki az előző kormány idején többek között Lengyelország brüsszeli nagykövete volt, jelenleg pedig az EB varsói képviselője, csütörtökre hívták be a külügyminisztériumba, „hogy a dokumentumban foglaltakat tisztázzák”.

 

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter első interjújában augusztusra ígérte az adórendszer átalakítását és a gazdasági növekedés beindítását. Steven Mnuchin a CNBC televíziónak nyilatkozva 2018-ra 3 százalékos gazdasági növekedést ígért, és „nagy gazdasági változásokat” helyezett kilátásba. Kifejtette, hogy a pénzügyi válság óta folyamatosan lassuló gazdasági növekedés anomália és az Obama-kormányzat politikájának következménye.

 

Egy gazdasági hír :

 

Kárpátalját hosszútávon fenntartani képes fejlesztések valósulhatnak meg a térséget érintő mintegy 30 milliárd forint keretösszegű gazdaságfejlesztési program segítségével – jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára. Magyar Levente emlékeztetett, a kabinet 2016-ban hirdette meg Kárpátalja gazdaságfejlesztését célzó programját, az erre szánt keretösszeg három éven belül, azaz 2018-ig használható fel.

 

Sport:

 

Debrecen ad otthon az úszók idei országos bajnokságának, amely a hazai rendezésű világbajnokság előtt az utolsó kvalifikációs verseny lesz. Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszó Szövetség elnöke elmondta, az április 19. és 22. között sorra kerülő ob zárónapját követő elnökségi ülésen Sós Csaba szövetségi kapitány kihirdeti a magyar keretet, amelyet onnantól kezdve véglegesnek is tekintenek majd.

 

Hétvégi időjárás:

 

Szeles, borús, néhol esős idő várható az utolsó téli hétvégén. Kissé mérséklődik a felmelegedés, néhol napközben is plusz 5 Celsius-fok körül alakulnak a maximumok, s a leghidegebb órákban mínuszok is lehetnek . Az erős szél veszélye miatt péntekre Budapestre, továbbá Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Emellett pénteken általában erősen felhős vagy borult lesz az ég. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 3 és 9 fok között lesz, napközben 8-12 fokig melegszik fel a levegő. Szombaton egyre kevesebb helyen várható csapadék. Napközben már többfelé kisüthet a nap, legfeljebb néhol – délen és keleten – alakulhat ki zápor. Vasárnap csak néhol – északon, északkeleten – lehet zápor. A leghidegebb órákban mínusz 5 és 0 fok között, napközben plusz 5 és 10 fok között várható a hőmérséklet.

 

És végül  egy érdekesség:

 

„Menóra: Kultusz, Történelem és Mitológia” címmel nyílik hamarosan kiállítás Rómában – adta hírül a Jewish Telegraphic Agency. A tárlat több helyszínen lesz látogatható 2017. május 15 és július 23. között; a Római Zsidó Múzeumon túl ugyanis a vatikáni Szent Péter térre látogatók is találkozhatnak a hétágú gyertyatartó történetét bemutató kiállítással. A szervezők beszámolója szerint a zsidóság képviselői és a Vatikán munkatársai közel három és fél éven át készültek, hogy az érdeklődők elé tárhassák a menóra több ezer éves történetét. „A menóra a zsidó embereknek egyfajta logója” – hangsúlyozta Riccardo Di Segni, Róma főrabbija a hír kapcsán. Az eredeti gyertyatartó mellett mintegy 130 fotón, szobron és egyéb történelmi dokumentumon keresztül a világ minden táján fellelhető menórák is figyelmet kapnak majd.