Több aktuális téma is felmerült a 79. Kormányinfón, Lázár János a Heti Tv kérdéseire is válaszolt

Több aktuális téma is felmerült a 79. Kormányinfón, Lázár János a Heti Tv kérdéseire is válaszolt

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 79. Kormányinfón több komoly témáról is beszélt, mint az olimpiai visszalépés ügye, a határrendészet kérdései, a Magyarország és az Európai Unió közti energetikai vita. A kancelláriaminiszter a tájékoztatón ezek után kérdésekre válaszolt, így a HETI Tv is több ügyben várta a miniszter válaszait.

Forrás: kormany.hu, heti.tv

 

Elsőként az olimpiai visszalépéssel kapcsolatban merült fel az egyik kormányhoz közeli rádió, a Karc Fm egyik betelefonálós műsora, ahol a hallgatók – a műsorvezető asszisztálása mellett – az olimpia és az Európai Maccabi Játékok között vontak párhuzamot, közben erősen antiszemita kijelentéseket téve. A Heti Tv arra volt kíváncsi, hogy a magyar kormány az olimpiai visszalépés után mit tervez a 2019-es Maccabiádával.

Lázár János elmondta, a magyar kormány elkötelezett minden sportesemény iránt, erre az egyik legjobb példa lehet az úszó világbajnokság, melynek soron kívül ad otthont Magyarország, Budapest. Minden komoly nemzetközinek minősített sportesemény csak akkor kap támogatást, ha mögötte létező összefogás tapasztalható. Ez nem volt merg az olimpiai pályázat mögött, azonban a Maccabi Európa Játékokkal kapcsolatban ilyen nincsen, teljes a támogatása, így nincs is szó arról, hogy a kormány visszavonná támogatását.

Az ötvenharmadik alkalommal megtartott müncheni biztonsági konferenciával kapcsolatban a Heti Tv arra volt kíváncsi, hogy Magyarországot miért nem a miniszterelnök képviselte.

Lázár János szerint nem először fordult már elő, hogy meghívták erre a konferenciára Orbán Viktor miniszterelnököt és nem először fordult elő, hogy ő, egyéb irányú elfoglaltsága miatt nem tudott ezen megjelenni, ahogy ez most is így történt.

A Heti Tv arra is szeretett volna választ kapni, hogy valóban történt-e valamilyen beavatkozási szándék Magyarország belügyeibe egy másik állam képviselője részéről.

A kancelláriaminiszter válaszában elmondta, a történet közismert, a nagykövetváltás miatt 2014-ben az egyik itteni nagykövetség első ügyvivője többször, több alkalommal is megpróbálta befolyásolni a magyar belpolitikát. Azonban egy idő után őt visszahívták, megérkezett az új nagykövet, aki rendezte ezt a helyzetet.

Végezetül Lázár János nem zárkózott el egy hosszabb interjú lehetőségétől.

A 79. Kormányinfón még a következő témákról volt szó

A kormány lezártnak tekinti az olimpiarendezés ügyét

 

A kormány lezártnak tekinti az olimpiarendezés ügyét, egyben felkérte Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt, tájékoztasson arról, hogy az olimpiához kapcsolódó beruházások előkészítése milyen szakaszban van – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 79. Kormányinfón, melyet Kovács Zoltán kormányszóvivővel tartott közösen.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy a kormány szerdán azt javasolta a fővárosnak és a Magyar Olimpiai Bizottságot, vonja vissza a budapesti olimpiai pályázatot. Ennek indoka a nemzeti egység hiánya – mondta.

Lázár János jelezte, hogy Fürjes Balázs, a budapesti olimpiai pályázat vezetője a pályázathoz kapcsolódó minden eddigi költség felhasználásáról be fog számolni.

Újabb határzár létesítéséről döntött a kormány

A szerb-magyar határszakasz műszaki határzára mögött egy második védelmi vonal kiépítéséről döntött a kormány – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lázár János ezt azzal indokolta sajtótájékoztatón, hogy 2017-ben jelentős számú illegális bevándorló érkezhet.

A tárcavezető közölte azt is, hogy több helyen felállítják azokat a pontokat, ahol a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai átveszik a menedékkérelmeket. Első körben 400 fő befogadására alkalmas infrastruktúra létesül, s az országban lévő mintegy 600, ma zárt vagy nyílt táborban lévő bevándorló is a határőrizeti pontra kerül vissza – fejtette ki.

Márciusban kezdődik a nemzeti konzultáció

Márciusban kezdődik az a nemzeti konzultáció, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be a kormány szerint Magyarország előtt álló öt veszélyforrásról.

Emlékeztetett, a kormány szerint az idén Magyarország előtt álló öt veszélyforrás a rezsicsökkentés brüsszeli betiltása, az illegális bevándorlás kérdése, az adópolitika uniós központosítása, a munkahelyvédelmi támogatások biztosítására vonatkozó jog elvesztése és a külföldi forrásból dolgozó szervezetek elszámoltathatósága.

A tárcavezető amiatt is kritizálta Brüsszelt, hogy a silányabb minőségű élelmiszerek ügyében szerinte az EU azon az állásponton van, hogy „a szegényebb magyaroknak lehet ócskább dolgokat eladni”. Lázár János több terméket, illetve márkát is említett, amelyek esetében a magyar ellenőrök azt tapasztalták, hogy az osztrák boltok polcain jobb a minőségük, mint a magyar üzletekben. Nevesítette a Coca-Colát, a Nesquiket, a Rio Marét, a Nutellát és a Knorrt. Jelezte, újabb vizsgálatok lesznek.

Az EB bíróság elé viszi az energetikai vitát

Bíróság elé viszi az Európai Bizottság (EB) a magyar hatósági árszabályozás kérdését az energetika területén – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János kifejtette, hogy az EB a cégekre szeretné bízni az árszabást, a magyar álláspont szerint viszont az államnak, hatóságoknak kell dönteniük, az emberek szempontjainak mérlegelése alapján.