Százezrek tiltakoztak Trump ellen, az új elnök első munkanapján

Amíg a január 20-i pénteki nap Donald J. Trump, a 45. amerikai elnök beiktatásáról szólt az Egyesült Államokban, addig a szombati nap országszerte a tiltakozás napja volt. Elsősorban a nők tiltakoztak. Tudósítónk jelenti az Egyesült Államokból.

“Women’s March on Washington”

A nők washingtoni menete mozgalom január 21-re, – Trump elnök első hivatali munkanapjára – hirdette meg demonstrációját, de tüntetéseket nem csak az amerikai fővárosban tartottak, hanem az egész Egyesült Államokban nagy és kisvárosokban egyaránt.

Trump első munkanapja úgy kezdődött, hogy részt vett egy vallásközi eseményen a Washingtoni Nemzeti Katedrálisban, majd első hivatali ténykedéseként meglátogatta a CIA-t, a Központi Hírszerző Ügynökséget. Ezt a látogatást a televízió társaságok élőben közvetítették. Az egyik elemző megjegyezte, hogy a CIA kapcsolat lesz a jellemző Trump hivatali idejére? Ugyanis Trump a CIA központjában kijelentette, hogy “Bízzanak bennem!… Önökkel vagyok!”

Mialatt Trump a CIA-nál vendégeskedett százezrek vonultak fel Washingtonon kívül New Yorkban, Los Angelesben, Chicagóban, Philadelphiában, Bostonban, Atlantában Seattle-ben, Phoenix-ben, Denverben, Oaklandban és Pittsburgben, hogy csak a legnagyobbakat említsük. Még azokban a városokban is, voltak tiltakozások, ahol a választások alkalmával Trump győzedelmeskedett. Sőt a világ más városaiból is demonstrációkat jelentettek a hírügynökségek.

Az eredetileg Washingtonba szánt tüntetést a Facebook-on, illetve egy erre a célra készített honlapon hirdették meg. A tüntetés Facebook oldalának tanúsága szerint több mint kétszázötvenezren jelezték részvételi szándékukat a washingtoni megmozdulásra, s a demonstrációról készült légi-felvételek tanúsága szerint valóban lehettek is ennyien.

A washingtoni tüntetésen a menet a Kapitólium közeléből indult el, s a Fehér Ház közelében ért végetA washingtoni tüntetésen a menet a Kapitólium közeléből indult el, s a Fehér Ház közelében ért véget. A demonstrációnak szigorú biztonsági intézkedései voltak. Például a résztvevőknek tilos volt hátizsákot viselni, vagy nagyobb méretű táskát valamint minden veszélyesnek minősíthető tárgyat, de még kerékpárt sem lehetett vinni a demonstrációra.

A wasinghtoni tömegben közismert arcok is feltüntek. Korábbi kormánytisztviselők és ismert művészeket is lehetett látni a demonstrálók között. Többen közülük beszédet is mondtak. Talán az egyik legismertebb felszólaló Madonna volt, aki arról beszélt, hogy szerinte a Trump kormányzással “nem csak a nők vannak veszélyben, de a társadalom peremére szorult emberek is.” Szerinte, tette hozzá Madonna “Nem a jó nyerte meg a választásokat, de a jó fog győzni a végén. Ami ma azt jelenti, hogy még messze vagyunk a végétől, de a történet és a forradalom itt kezdődik.”

Az elhangzott beszédek közül talán a leghatásosabbnak America Ferrera, Amerikai szerte ismert énekesnő, szinésznő beszéde tűnt. Kijelentette, hogy “mai menetünk lényege, hogy kifejezzük tiltakozásunkat új elnökünk ellen..” America Ferrera hangsúlyozta, hogy “de az elnök nem Amerika. … Mi vagyunk Amerika és azért vagyunk itt, hogy így is maradjon.”

Tüntetés New Yorkban

Hasonló jelentős tüntetés zajlott a mai napon New Yorkban is. Akivel csak beszéltem az elnöki beiktatás kapcsán, már tegnap is, csak a mai eseményről beszélt. A New Yorkiak is nagyon készültek az eseményre. Az egyik résztvevő elmondta, hogy feltétlenül részt fog venni a meneten, mert így szeretne tiltakozni az új elnök rasszista megnyilvánulásai ellen.

Hasonló jelentős tüntetés zajlott a mai napon New Yorkban is. Akivel csak beszéltem az elnöki beiktatás kapcsán, már tegnap is, csak a mai eseményről beszélt. A New Yorkiak is nagyon készültek az eseményre. Az egyik résztvevő elmondta, hogy feltétlenül részt fog venni a meneten, mert így szeretne tiltakozni az új elnök rasszista megnyilvánulásai ellen. A New York-i demonstrációt ugyancsak a Facebook-on hirdették meg a szervezők, akik a menet kiinduló helyszíneként az ENSZ épülete előtti teret jelölték meg. A menet végig vonult New York egyik legforgalmasabb utcáján a 42. utcán, New York vasúti főpályaudvara előtt, majd az egyik leghíresebb sugárúton az 5. sugárúton, egészen a híres Trump Tower épületéig.

Szervezők a meghirdetéskor hangsúlyozták, hogy azért van szükség erre a demonstrációra, hogy ezzel a felvonulással előmozdítsák a polgári jogok érvényesülését, amely minden emberre nézve egyenlőnek kell lennie, nemre, fajra, szexuális irányultságra, etnikai hovatartozásra, fogyatékosságra, avagy vallásra való tekintet nélkül.

A menetben számos feltűnő – helyenként szellemes – táblával lehetett találkozni.

A résztvevők kifejezték tiltakozásukat a 45. elnök rasszista megnyilvánulásai ellen.

A feliratok közül talán a legfontosabb üzenetet a „Legyen Amerika újra egyenlő!” tábla hordozta. Ez a felirat a Trump által az egész kampány során és a beiktatási beszédében is használt „Tegyük újra naggyá Amerikát!” szlogen és a beiktatási beszédében használt szófordulat („Together, We Will Make America Strong Again!”) mintájára – Trump nyelvén üzen – a 45. elnöknek.

A New York-i menet egyik résztvevője így kommentálta a mai eseményt: “számomra a mai nap felemelő élmény volt.”

 

WBPI / Barát Tamás / Photo by Andrea Honis

(A teljes fotóriport ide kattintva megtekinthető.)