Hölvényi György : Globális kihívásokra emberközpontú politika adhat választ

Globális kihívásokra emberközpontú politika adhat választ

A fenntartható fejlődésről, a párizsi klímamegállapodás megvalósításáról és a népességnövekedés okozta globális kihívásokról tanácskoztak az Európai Unió és az afrikai, karibi és csendes-óceáni térség parlamenti képviselői kenyai közgyűlésükön, amelyen részt vett Hölvényi György európai néppárti képviselő.

 

Hölvényi György, az Európai Parlament környezetvédelmi és nemzetközi fejlesztési szakbizottságainak tagja hangsúlyozta: napjainkban soha nem látott demográfiai növekedés tapasztalható, amely súlyos gazdasági, társadalmi és környezeti változásokat hozott. Előrejelzések szerint 2050-re csak Afrikában 1,3 milliárd emberrel lesznek többen. Mi több, 2030-ra egyes előrejelzések szerint a világ szegényeinek nagy többsége a szub-szaharai Afrika sérülékeny zónájában fog élni. Mindeközben a gyorsuló klímaváltozás és a folyamatos fegyveres konfliktusok következtében 65 millió ember kényszerült elhagyni lakóhelyét.

 

A kereszténydemokrata képviselő szerint az ENSZ és az Unió fejlesztéspolitikájának stratégiai célként kell kitűznie a népesség helyben maradásának biztosítását. A megmaradást alapvető emberi jogként értelmezve kell megfelelő életfeltételeket teremteni a szülőföldön való boldoguláshoz.

 

A szegénység és az elvándorlás elleni küzdelemben kulcsszerepe van a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok elterjesztésének. A helyi közösségek bevonásával, a fiatal farmerek képzésével és a helyi viszonyoknak megfelelő birtokviszonyok kialakításával olyan mezőgazdaságot kell támogatni, amely képes alkalmazkodni a klímaváltozás hatásaihoz.

 

Hölvényi György rámutatott, hogy a párizsi klímacélokat teljes mértékben az ENSZ fenntartható fejlődési keretrendszerén belül kell végrehajtani, a környezetvédelmi szempontok nem hagyhatók figyelmen kívül a gazdasági és társadalmi programok megtervezésénél.

 

A tanácskozáson résztvevő parlamenti képviselők jelentésben értékelték az illegális pénzmozgások, az ember- és fegyverkereskedelem, valamint a hatalmas mértékű adóelkerülés okozta súlyos gazdasági és politikai válságokat az afrikai és karibi országokban.

 

Hölvényi György az Európai Parlament afrikai kapcsolatokért felelős küldöttségének tagjaként plenáris felszólalásában emlékeztetett: Európának a tapasztalatok alapján sokkal hatékonyabban kell hozzájárulnia a sérülékeny afrikai országok erőfeszítéseihez a polgáraikat és kisebbségeiket fenyegető fegyveres terrorcsoportok elleni küzdelemben. Különösen aggasztónak nevezte, hogy a tömeges gyilkosságokat elkövető iszlamista csoportok határokon átívelően működnek vagy egész országrészeket vonnak ellenőrzésük alá, többek között Nigéria, Szomália és Kenya térségében.

 

A közgyűlés elfogadta a magyar képviselő javaslatát, melynek értelmében a nemzetközi segélyezőknek és az afrikai országoknak közösen kell felszámolniuk a terrorszervezetek pénzügyi és fegyverutánpótlását biztosító illegális csatornákat.