Biblia, politika, misztikum

 

Biblia, politika, misztikum

 

Adva van a Szentírás, a Biblia. Adva van a zsidó-keresztény kultúra. Adva van két okos ember, két nő, akik beszélgetnek a Bibliáról. Adva van egy televízió, a Heti Tv, amelyik úgy döntött, érdemes kicsit másként is beszélgetni a szent szövegekről, azoknak a mának szóló üzenetéről. Így született meg a műsor, a Biblia, politika, misztikum.

 

Soós Eszter Petronella politológus, a műsor vezetője, szerkesztője szerint érdemes, kell foglalkozni a XXI. században is a Bibliával, de mindezt csak úgy érdemes megtenni, hogy a mai korszak embere is megértse, pontosabban, hogy azt értse meg, nem kell megijedni a Szentírás forgatásától, rengeteg értékes és érdekes momentum található benne.

Mitől különleges ez a műsor? – teszi fel a kérdést a szerkesztő. Három gondolat köré fűzik fel, mint a Biblia, a politika, a misztikum. Elsőre furcsának tűnhet ennek a három kifejezésnek az összerakása, de mégsem. Mint azt Soós Eszter Petronella elmondta, állandó beszélgetőtársával, Dr. Perintfalvi Rita teológussal igyekeznek áttekinteni a különböző fejezeteket, témákat. Most az induláskor természetesen az ünnepekről beszélnek majd, a Hanukáról és a Karácsonyról, már azért is, mert ebben az évben a két ünnep egy napon köszönt be.

A műsorban, a beszélgetések során egy dolgot biztosan nem láthatnak a nézők. Nem lesznek benne a manapság olyannyira divatos összeesküvéselméletek, konteók. Ha valaki ilyesmire vágyik, az inkább merüljön el az internet szélkes bugyraiban – mondta el a szerkesztő. „Nekünk az a fontos, hogy a valóban leírt szövegek, a valóban elmondott szavak mentén gondolkodjunk el, elemezzük azokat és próbáljuk meg lefordítani a mai kor nyelvezetére” – emelte ki Soós Eszter Petronella

 

Így lesz különleges ez a műsor, aminek ma további érdekességét pont az adja, hogy két nő beszélget ezekről a témákról. Tabudöntögető megközelítés, kicsit tabudöntögető megközelítéssel párosítva. Az első adás a Karácsonyról szól. Arról, hogy milyen lehetett a jézusi korszak, mit jelentettek Jézus szavai, gondolatai, egyáltalán az, miként is született meg a Karácsony, ami egy csoda, Jézus megszületésével kezdődik Már csak azért, mert a Bibliában a történet mellett már megjelent a misztikum, az értelmezése során pedig a politika. Talán sokan nem is gondolják, hogy a mindenkori politika miként próbálta meg a saját javára fordítani a Szentírás történeteit. Tehát az nem újdonság, hogy a politika megpróbálja a mindennapokat, így az emberek és Isten kapcsolatát is kihasználni valamennyire. Mindezek mellett a két állandó beszélgetőtárs, Soós Eszter Petronella és Perintfalvi Rita szigorúan megmarad a tudomány mellett.

Ugyanez történik egy másik, régebbi csoda, a Hanuka megbeszélésével. Mit jelentett a zsidóknak, hogy végre szabad lett a Szentély, mit jelentett ez a szabadság? Hogy lehetett elérni azt a csodát, hogy az egy napra elegendő olaj nyolc napra lett elegendő? Külön érdekessége ennek a beszélgetésnek az összefüggés kitárgyalása a Hanuka és a Karácsony között, azaz az olaj csodája és Jézus csodája között.

Mint azt Soós Eszter Petronella elmondta, érdemes lesz megnézni már az első két adást is, hogy meggyőződhessenek a nézők, valóban különleges módon közelítik meg a témát és valóban sok érdekességet lehet ezekből megtanulni, mindezt érthető, szórakoztató módon.

Schmidt Róbert Vilmos