Hölvényi György : Globális kihívásokra emberközpontú politika adhat válaszokat

 

Globális kihívásokra emberközpontú politika adhat válaszokat – Hölvényi György 

 

A fenntartható fejlődésről, a párizsi klíma-megállapodás megvalósításáról és a népességnövekedés okozta globális kihívásokról tanácskoztak az Európai Unió és az afrikai, karibi és csendes-óceáni térség parlamenti képviselői kenyai közgyűlésükön, amelyen részt vett Hölvényi György európai néppárti képviselő.

Hölvényi György az Európai Parlamenti környezetvédelmi és nemzetközi fejlesztési szakbizottságainak tagjaként hangsúlyozta, hogy napjainkban soha nem látott demográfiai növekedés tapasztalható, amely súlyos gazdasági, társadalmi és környezeti változásokat hozott. Előrejelzések szerint 2050-re csak Afrikában 1,3 milliárd emberrel lesznek többen. Mi több, 2030-ra egyes előrejelzések szerint a világ szegényeinek nagy többsége a szub-szaharai Afrika sérülékeny zónájában fog élni. Mindeközben a gyorsuló klímaváltozás és a folyamatos fegyveres konfliktusok következtében 65 millió ember kényszerült elhagyni lakóhelyét.

 

A képviselő szerint az ENSZ és az Unió fejlesztéspolitikájának stratégiai célként kell kitűznie a népesség helyben maradásának lehetőségét. A megmaradást alapvető emberi jogként értelmezve kell megfelelő életfeltételeket teremteni a szülőföldön való boldoguláshoz.

 

A szegénység és az elvándorlás elleni küzdelemben kulcsszerepe van a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok elterjesztésének. A helyi közösségek bevonásával, a fiatal farmerek képzésével és a helyi viszonyoknak megfelelő birtokviszonyok kialakításával olyan mezőgazdaságot kell támogatni, amely képes alkalmazkodni a klímaváltozás hatásaihoz.

Hölvényi György rámutatott arra, hogy a párizsi klímacélokat teljes mértékben az ENSZ fenntartható fejlődési keretrendszerén belül kell végrehajtani, a környezetvédelmi szempontok nem hagyhatók figyelmen kívül a gazdasági és társadalmi programok megtervezésénél.

A tanácskozáson résztvevő parlamenti képviselők jelentésben értékelték az illegális pénzmozgások, az ember- és fegyverkereskedelem, valamint a hatalmas mértékű adóelkerülés okozta súlyos gazdasági és politikai válságokat az afrikai és karibi országokban.

Hölvényi György az Európai Parlament afrikai kapcsolatokért felelős küldöttségének tagjaként plenáris felszólalásában emlékeztetett: Európának a tapasztalatok alapján sokkal hatékonyabban kell hozzájárulnia a sérülékeny afrikai országok erőfeszítéseihez a polgáraikat és kisebbségeiket fenyegető fegyveres terrorcsoportok elleni küzdelemben. Különösen aggasztónak nevezte, hogy a tömeges gyilkosságokat elkövető iszlamista csoportok határokon átívelően működnek vagy egész országrészeket vonnak ellenőrzésük alá, többek között Nigéria, Szomália és Kenya térségében.

A közgyűlés elfogadta a magyar képviselő azon javaslatát, amely szerint a nemzetközi segélyezőknek és az afrikai országoknak közösen kell felszámolniuk a terrorszervezetek pénzügyi és fegyverutánpótlását biztosító illegális csatornákat.