Egyetlen vallás sem engedi meg, hogy elvegyük a másik életét

Egyetlen vallás sem engedi meg, hogy elvegyük a másik életét

  1. Magyar György ügyvéd a halálbüntetésről és az életperspektíváról is beszélt. 

 

Ön egy sokat foglalkoztatott ügyvéd, ma éppen hány embert ment meg az akasztástól?

Szerencsére egyetlent sem kell, mivel szerencsére a halálbüntetés már lekerült a napirendről. Ezzel ellentétben van az életfogytig tartó börtönbüntetés, ami viszont ismét előkerült. Megint Strasbourghoz kellett fordulni, mert a magyar jogalkotás azt játékot űzi, hogy neki mindent szabad, neki nem kell a nemzetközi egyezményeket betartania, nem kell megfelelnie az iránymutatásoknak. Megmutatja, hogy az lesz, amit ő akar és egészen szembemegy azokkal az elvekkel, hogy konkrét legyek az életfogytiglannal kapcsolatban, az az előírás, az elvárható, akit tényleges éltfogytiglanra ítélnek, az 25 év elleltével legalább kapjon egy lehetőséget arra, hogy felülvizsgálják a büntetését. Bent kell-e maradnia, esetleg feltételesen szabadlábra bocsátható.

Többszörös életfogytiglan esetében?

Ez nálunk nem működik, itt van egy tényleges életfogytiglan, ami azt jelenti, nem bocsátható feltételes szabadlábra. A strasbourgi ítélet azt mondja, adjuk meg a lehetőséget neki, az elítéltnek, hogy gondolkozzon azon, a jó magaviselet esetén reménye van, van valamilyen életperspektívája. Ez Magyarországon nem sikerült. Az elmúlt héten történt, két életfogytiglanra ítélt rab Szegeden öngyilkosságot követett el.

Egy őrzött börtönben hogyan lehet valaki öngyilkos?

Jogos a kérdés, valószínű, hogy a vizsgálat majd valamilyen fegyelemsértést tár fel, netalán büntetőjogi felelőséget. Nem tudom, hogy milyen eredménnyel jár majd ez a vizsgálat, nem tudni, hogy mi történt. Itt valóban fokozott felügyelettel kell őket figyelni, a cellájukat is állandóan ellenőrizni kell, nem kerülhet be olyan eszköz, ami alkalmas lehet az élet kioltására. Én azonban ennél súlyosabb dologról beszéltem, ez az életperspektíva megvonása. Nem arról van szó, hogy rá kell őket szabadítani a társadalomra, nem arról van szó, hogy őket vissza kell engedni, hogy azt csináljanak, amit szeretnek, hanem arról, ne legyenek kezelhetetlenek vagy a reménytelenség okán ne oltsák ki saját életüket.

Az öngyilkosságot elkövetett embereket miért ítélték el?

Minősített emberölésért. Magyarországon életfogytiglant a legsúlyosabb bűncselekmények vonatkozásában lehet kiszabni, mint a minősített emberölés, emberkereskedelem, emberrablás vagy a bűnszervezet. Nem azt határozzák meg, hogy meddig tart a büntetés, van benne a nagy bizonytalanság. Éppen ez a bizonytalanság nem mehet át kegyetlenségbe! A strasbourgi iránymutatások erre vonatkoztak. Mi azt mondták, nem kell a huszonöt, majd ötévenkénti vizsgálat, azt mondták, negyven év elteltével a köztársasági elnökhöz lehet kegyelemért fordulni, ő dönti el, kiengedhető-e az ember. Ez jogilag elfogadhatatlan, diszkrecionális jogkör, az elítélt nem tudja, hogy milyen magatartási szabályoknak kell megfelelnie, hogy legyen reménye.

Magyarországon többen is nyilatkozták, hogy bevezetnék újra a halálbüntetést. Ön hogy áll ehhez a kérdéshez?

Ha bevezetnék a halálbüntetést Magyarországon, akkor azon a napon kéne kilépni az Európai Unióból, az Európai Emberi Jogi Egyezmény ugyanis ezt egyértelműen tiltja. Uniós tagállamban nem lehet halálbüntetés.

Törökországban az elnök is beszélt a halálbüntetésről, akkor ezek szerint nekik esélyük sincsen az Unióba való belépésre.

Ha bevezetik a halálbüntetést, akkor biztosan így lesz.

Ahhoz mit szól, hogy pár nap alatt 38 ezer embert tartóztattak le?

Ez a diktatúra hatékonysága, ami azt is jelenti, a diktatúra elég jól működik. Szerintem ez is kizáró tényező abban a tekintetben, hogy valakit az Európai Unió a tagjai közé vegyen. Visszatérve a halálbüntetésre, én rendkívül ellene vagyok, s mondok is két ellenérvet. Egyetlen vallás sem engedi meg, hogy elvegyük a másik életét. A másik a justizmord esetköre, ez azt jelenti, hogy esetleg tévedett a bíróság, azaz nem azt végezték ki, aki a valós elkövető volt. Ez visszahozhatatlan! A halálbüntetés szerintem semmi jóra nem vezet. Ennek a helyére lép az életfogytiglan, fontos az is, hogy ennek legyen meg a visszatartó ereje. Ez az erő a társadalomnak szól, azaz, ha elkövetsz egy súlyos bűncselekményt, akkor akár az életed végéig is börtönben maradhatsz. Sok bűnözőnek a halálbüntetés megváltás lenne, ezért sem szerencsés ennek az üzenetnek a továbbítása, hogy a halálbüntetéssel meg van oldva ez a kérdés. Egy bűnöző nem azt nézi az elkövetéskor, hogy milyen büntetést kap érte, azt nézi inkább, megúszhatja-e. Az érdekli őt, hogy rájönnek-e, ha ezen túlvan, akkor teljesen mindegy, hogy milyen büntetést kap.

Vannak olyan kliensei, akiket egykor halálra ítéltek?

Nincsenek, ehhez azért fiatal vagyok, bár persze nem vagyok fiatal.

Van valami pozitív üzenete a világnak?

Bízzunk abban, hogy ezen a héten nem történik olyasmi, amin felbosszantjuk magunkat, az elmúlt években azt tapasztaljuk, mindig történik valami, amire az ember azt mondja, ezt nem hiszem el!  Én egy összetett személy vagyok, ami a szívemen, az a számon is, szerencsére nem félek, bár tudom, ma vannak sokan, akik félnek.

Csak nem lehet baj abból, ha az ember megmondja a véleményét.

Dehogyisnem! Az emberek egzisztenciálisan kiszolgáltatottak, félelemben élnek, kevesen vannak, akik bátrak elmondani a véleményüket.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter