A magyar összefogás egyedülálló eredményt ért el a romániai választáson – jelentette ki Németh Zsolt napirend előtti felszólalásában

SIKERES VOLT A MAGYAR ÖSSZEFOGÁS ERDÉLYBEN

 

A magyar összefogás egyedülálló eredményt ért el a romániai választáson – jelentette ki Németh Zsolt napirend előtti felszólalásában hétfőn a parlamentben.

Németh Zsolt gratulált a győztes pártnak Romániában, és gratulált az ország lakosainak is. Mint fogalmazott, sikeres választást bonyolított le az ország, amely a román demokráciának a győzelmét is jelenti.

„VAN MAGYAR JÖVŐ ERDÉLYBEN.”

Sajnálatosnak tartjuk, hogy az elmúlt öt esztendőben fokozatosan romlottak a magyar-román kapcsolatok, de Magyarország érdekelt abban, hogy ezen változtasson – hangsúlyozta az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. Ez akkor lesz lehetséges – tette hozzá – ha kölcsönös tiszteleten alapuló kétoldalú kapcsolatot sikerül megvalósítani, amely a közös érdekeken alapul. A részünkről ez nem pártpolitikai kérdés – jegyezte meg.

A fideszes politikus elmondta, volt olyan időszak, mikor Magyarország együtt tudott működni a román baloldallal, példaként a 2001-es státustörvényt említette.

Németh Zsolt aláhúzta, az Összefogás lista egyedülálló eredményt ért el. Négy erdélyi megyében is sikerült a magyaroknak győzelmet aratni úgy, hogy 36 megyében a román szociáldemokraták győztek. Ez a 6,4 százalékos eredmény a pártok erősorrendjében is a negyedik legjobb eredménynek tekinthető. A magyarok részvétele minden megyében meghaladta a román átlagos részvételt, ennek köszönhető ez az eredmény – fogalmazott.

Fotó: fidesz.hu

A képviselő leszögezte, fontos, hogy tovább haladjon az összefogás útján mind az RMDSZ, mind pedig a többi romániai magyar erő. Hangsúlyozta: az, hogy a magyarok ilyen komolyan meg tudták mutatni erejüket, azt bizonyítja, hogy van magyar jövő Erdélyben. Ha pedig az erdélyi magyarok hisznek a jövőben, Magyarországnak is az a feladata, hogy támogassa ezt – jelentette ki Németh Zsolt.

Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára is méltatta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) összefogását, hogy félretették nézetkülönbségeiket a magyarság megtartása érdekében. Az államtitkár gratulált Kelemen Hunornak, az RMDSZ és Biró Zsoltnak, az MPP vezetőjének.