Lázár János szerint Magyarország december 16-án, az európai uniós csúcson „csatába száll”,

EGY JOBB VILÁG KÖZELEDIK AZ ÚJ ELNÖKKEL

 

Egy jobb világ közeledtét várja a magyar kormány az Egyesült Államok új elnökének megválasztásával – utalt Donald Trump megválasztására Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a 69. Kormányinfón elmondta: a kormány reménye, hogy korrekt partnerség alakulhat ki a két ország között.

„MAGYARORSZÁGNAK UGYAN VOLTAK EDDIG VITÁI AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKKAL, DE NEM ANNAK NÉPÉVEL, HANEM AZ AMERIKAI DEMOKRATA PÁRTTAL.”

Felidézte: Magyarországnak ugyan voltak eddig vitái az Egyesült Államokkal, de nem annak népével, hanem az amerikai Demokrata Párttal.

Ezek abból adódtak, hogy a Fidesz és a nemzeti oldal nem értett egyet velük abban, milyen értékek mentén szervezze újjá az országot 2010 után, de a magyar kormány bevándorlás ellenes politikáját is kritika érte – fűzte hozzá.

Megjegyezte: az új elnökséget azonban új kezdetnek tekinti Magyarország, és az a világ számára is reményekkel teli lehet.

Lázár János szerint Magyarország a december 16-án, az európai uniós csúcson „csatába száll”, hogy a bevándorláspárti politikát megakadályozza.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a csatában fontos eszköz lett volna a magyar kormány kezében az alaptörvény módosítása, amit az ellenzéki pártok saját, pitiáner érdekeik miatt megakadályoztak. Ami ezután következik, azért az ellenzéket is terheli a felelősség – hangoztatta.

Fotó: fidesz.hu

Hozzátette: kedden a Fidesz elnöksége megtárgyalta a helyzetet, jövő héten az igazságügyi miniszter javaslatot tesz a jogi helyzet tisztázására. A Fidesz-frakciónak és a párt elnökségének az az elvárása a kormánnyal szemben, hogy továbbra is kőkeményen küzdjünk az ország érdekeiért” – közölte.

„A KÖVETKEZŐ NAPOK POLITIKAI PRÓBÁLKOZÁSAIVAL ÉS KISSZERŰ POLITIKAI AKCIÓIVAL A KORMÁNY MÁR NEM TUD FOGLALKOZNI, HISZEN AZ ALAPTÖRVÉNY-MÓDOSÍTÁSÁNAK TÁMOGATÁSÁRA MINDENKINEK MEGVOLT A LEHETŐSÉGE.”

A miniszter kitért arra is, hogy a következő napok politikai próbálkozásaival és „kisszerű politikai akcióival” a kormány már nem tud foglalkozni, hiszen az alaptörvény-módosításának támogatására mindenkinek megvolt a lehetősége.

Lázár János össznemzeti ügynek nevezte a bevándorlás megállítását, szerinte az erről szóló vitában nagyon határozottan kell fellépni, hiszen „minden jel arra mutat, a bevándorlásnak kitett ország lehet Magyarország”.

Szerinte ha lesz bevándorlás Magyarországra, akkor gazdasági visszaesés lesz, romlani fog az emberek életkörülménye és a biztonság is.

A miniszter azt mondta, a bevándorláspárti és bevándorlás ellenes politika talán „sorsdöntő csatája” lehet az Európai Tanács december 16-ai ülése. Ott két javaslat szerepel napirenden – ismertette – , az egyik, az Európai Bizottságé, amely meg akarja szervezni a bevándorlást.

A másik, a szlovák javaslat, amelytől azt várják, hogy megállítsa a bevándorlást – tette hozzá.

Lázár János úgy értékelte, hogy most már nemcsak Magyarország és a visegrádi országok pesszimisták az EU-török megállapodás miatt, hanem az osztrákok is. Török vízum hiánya érdemben befolyásolja a megállapodás működését – mutatott rá.

Szerinte Ausztria világosan fogalmazott, az EU-török megállapodás nem válthatja ki az európai határok megerősítését, védelmét. Az új osztrák kormány sokban járul hozzá ahhoz, hogy Európában a bevándorlás kérdését megoldják – hangsúlyozta. Szólt azon német javaslatról is, hogy a Földközi-tengeren érkező migránsokat fordítsák vissza, szállítsák Tunéziába, Egyiptomba, ott táborokat létrehozva döntsenek az EU, hogy beengedi-e őket.

Szerinte ez a javaslat erősíti azt a magyar álláspontot, hogy a bevándorlást Európa határain meg kell állítani.
Nincs napirenden az alaptörvény ismételt módosítása a kvóta elleni fellépéssel kapcsolatban – válaszolta kérdésre.

„MÉG IDÉN KIVEZETHETIK A LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYT MAGYARORSZÁGON.”

Kijelentette azt is: a módosítást nem támogatókkal kapcsolatban nem használná a hazaáruló szót, de kisszerűnek tartja, ha egy ellenzéki párt azt gondolja, hogy számára az a jó, ami a Fidesznek rossz. Lázár János össznemzeti ügynek nevezve ezt a kérdést, aláhúzta: ha mégis lesz bevándorlás Magyarországra, akkor gazdasági visszaesés lesz, romlani fog az emberek életkörülménye és a biztonság is.

Még idén kivezethetik a letelepedési kötvényt Magyarországon – jelentette be a tárcavezető.

Az alaptörvvény-módosítás ismételt napirendre vételét érintő kérdésre válaszolva elmondta: ez nem óvoda, és Brüsszelben még decemberben döntés várható menekültkérdésben, amelyben egyelőre nem nekünk áll a zászló.

A miniszter a Jobbik érveire reagálva megjegyezte, miért kellene az ország hitelezésének kérdését összekötni a bevándorlással. Egyúttal rámutatott: a letelepedési kötvényhez kapcsolódó tartózkodási engedélyeket szigorúan ellenőrzik.