Kósa Lajos a Jobbik kérésére a Házbizottság rendkívüli ülést tartott hétfőn.

„A HAZASZERETET NEM FELTÉTELEKHEZ KÖTÖTT”

 

A letelepedési kötvény egy jelentéktelen ügy az alaptörvény módosításhoz képest – jelentette ki Kósa Lajos annak kapcsán, hogy a Házbizottság nem támogatta azt a jobbikos javaslatot, hogy az alkotmánymódosítást megelőzően szavazzanak a letelepedési kötvényről.

A Jobbik kérésére a Házbizottság rendkívüli ülést tartott hétfőn. A Jobbik azt kezdeményezte, hogy a letelepedési kötvény megszüntetésével kapcsolatos törvényjavaslatukat a Parlament házszabálytól való eltéréssel úgy tárgyalja, hogy a szavazásra a keddi napon sor kerülhessen, még az alaptörvényről szóló szavazás előtt. Kósa Lajos hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, a Házbizottság nem támogatta a kezdeményezést.

„MAGYARORSZÁG VÉDELME ÉS A MAGYAR NÉP VÉLEMÉNYÉNEK, AKARATÁNAK A FIGYELEMBE VÉTELE A LEGFONTOSABB.”

Elmondta, a Fidesz-frakció szerint semmi indoka nincs a rendkívüli tárgyalásnak. A Fidesz frakcióvezetője közölte, a Jobbik letelepedési kötvénnyel kapcsolatos javaslata már a Ház előtt van, a parlament normál ügymenetben tudja majd tárgyalni.

Hangsúlyozta, az ötpárti egyeztetés alapján létrejött szöveg alapján megszavazható a kötelező betelepítési kvótával kapcsolatos alaptörvény-módosítás. Nem lehet figyelmen kívül hagyni 3,3 millió ember véleményét – jegyezte meg. Hozzátette: a hazaszeretet nem feltételekhez kötött, hanem feltétlen.

Fotó: fidesz.hu

Kósa Lajos kifejtette, a letelepedési kötvény egy átmeneti konstrukció; 2010 – 2012 között szükség volt rá, amikor nagyon nagy bajban volt Magyarország, és az ország külső finanszírozását biztosítani kellett, de ma már okafogyottnak tűnik. Hozzátette: a kormány be fogja hozni a parlament elé azt a javaslatot, amely átfogóan értékeli Magyarország külső finanszírozását, és ennek keretében a letelepedési kötvény ügyéről is tudnak majd dönteni. A letelepedési kötvény egy jelentéktelen ügy az alaptörvény módosításhoz képest, és teljes mértékben indokolatlannak tartjuk, hogy ezt összekössük bármivel – szögezte le a Fidesz frakcióvezetője.

Kósa Lajos közölte, a Fidesz-frakció holnap megszavazza az alaptörvény módosítását. Szerintünk Magyarország védelme és a magyar nép véleményének, akaratának a figyelembe vétele a legfontosabb – tette hozzá. Leszögezte, az országot meg kell védeni a kötelező betelepítési kvótától, melyet Brüsszel ránk akar kényszeríteni.

A Fidesz frakcióvezetője arra kér minden képviselőt, hogy ne különböző követelésekkel álljon elő, ne zsaroljon, hanem szeresse a hazáját, és segítsen megvédeni az országot a kötelező betelepítési kvótától.