Azokra számítunk, akik zsidó érzelműek, a zsidó kultúra iránt igénnyel vannak

 

Azokra számítunk, akik zsidó érzelműek, a zsidó kultúra iránt igénnyel vannak

Rubin Eszter Ráchel és Mázel Zoltán, a Hillel ifjúsági szervezet vezetői arról beszéltek, mit is jelent az intellektuális szervezet, de szóba kerültek a programok is.

Mi is ez a Hillel szervezet?

Rubin Eszter Ráchel: Ez egy Amerikából indult nemzetközi szervezet, ott a legnagyobb egyetemeken van jelen. Majd onnan elindult a terjeszkedés, először Izraelbe, majd mostanában már Európában is megjelent. A magyar Hillel pedig 2015 tavaszán kezdett el működni.

Társelnökként vezetik a szervezetet? Mintha lemásolták volna a politikát.

Mázel Zoltán: Mi már a kezdetek óta mindent együtt csinálunk.

Eddig mit tette a magyar Hillel? Mitől más ez a szervezet, mint más zsidó szervezet?

  1. Z.: A mienk az egyetlen egyetemista zsidó diákszervezet, amit a Corvinuson kezdtünk el. Mi annyiban vagyunk mások, hogy egy fiatal, intellektuális zsidó közösséget szeretnénk létrehozni.

Vannak nem zsidó fiatal, intellektuális szervezetek?

  1. Z.: Persze.

De mit jelent az intellektuális zsidó szervezet? Ki jelenti a célközönséget?

  1. Z.: Olyan zsidókra számítunk, akik jelenleg egyetemisták vagy volt egyetemisták, azokra, akik zsidó érzelműek, a zsidó kultúra iránt igénnyel vannak. Mások is jöhetnek, de a célcsoportunk az egyetemisták.

Mit tett a Hillel az indulás óta?

  1. E.R.: Az első nagy dobásunk egy nyitóbuli volt, amit az Izraeli Kulturális Intézetben tartottunk. Az eleje formális volt, szalagvágással együtt, himnuszokkal, többfogásos vacsorával, de aztán már buli lett. Utána kezdtük el kitalálni a stratégiánkat, szerencsére van egy segítőnk, a Hillel terjeszkedési vezetője, Yosi Goldmann személyében. Később csináltunk egy szukoti szombatfogadást, kicsit formabontó módon, az Ankertben. Ezzel sikerült a fiatalokhoz egy kicsivel közelebb hozni a vallást is. Majd a CEU-val közösen szerveztünk egy Széder estét, a Mazel tov étteremben.

Ki finanszírozza a szervezetet, a programokat?

  1. Z..: Adományokból és saját bevételből finanszírozzuk a programokat.

Nemrég köszöntöttük az 5777. évet, milyen bulit szerveztek Ros Hasana alkalmából?

  1. Z.: Most a Corvinus alulájába szerveztük a programot, több mint 100 diák jött el.

Mit szólt ehhez a programhoz az egyetem vezetése?

  1. E. R.: Azt ki kellett hangsúlyoznunk, hogy nem lesz a rendezvényünk túl vallásos, de támogatók voltak.
  2. Z.: Támogatóak voltak, mert azért a Hillel jelen van a Harvardon, a Yalen, a Columbián, az MIT-n is, azért ez a lista a Corvinusnak is jó referenciának.

Eddig a Corvinusról volt szó, de mit tegyen, aki másik egyetemre jár?

  1. Z.: Minden egyetemről várunk diákokat.

Megkérdeztem a Zsidó Egyetemen tanulók közül párat, a diákszervezet vezetőjét, ők nem is hallottak a Hillelről még. 

  1. E. R.: Azt vesszük észre, a többi egyetemen több zsidó van, több a potenciális célcsoport, mint az OR-ZSE-n. Ezért sem tartjuk velük szorosan a kapcsolatot.

Mi a Hillel célja, a szám növelése vagy a minőség?

  1. Z.: Fontos, hogy növeljük a tagjaink számát, de a minőség is nagyon fontos.

A zsidó kultúra megismerésén túl akkor fontos az is, hogy a zsidó fiatalok jobba megismerjék egymást?

  1. Z.: Azért szervezzük a programokat, hogy a zsidó fiatalok összetalálkozzanak. Ez akár a karrierépítés szempontjából is fontos lehet, hiszen ha most már megismerik egymást a fiatalok, akkor a későbbiek során is képesek lehetnek egymást támogatni.

És mi a karriercélja?

  1. Z.: Gazdálkodás menedzsment szakon végeztem, mindenképpen üzleti vonalon szeretnék majd elhelyezkedni. De most is tanulok, ötödéves joghallgató vagyok.
  2. E. R.: Én is nemrég végeztem a Corvinuson, kommunikáció-médiatudomány szakon, dolgoztam a médiában, most egy nagy multinál vagyok, mint héber nyelvű pénzügyi elemző. Én is szeretnék majd még tanulni, mesterképzésre menni, egy kis marketinget is tanulnék, majd a jövőben egy MBA képzést is szeretnék bevállalni.

De hol fér ebbe bele, belefér-e a családtervezés?

  1. E. R.: Azért mindezek mellett az is tervben van.

Mit üzennek röviden?

  1. E. R.: Mindenkit várunk 18 és 35 között, aki szeretne egy stabil zsidó társaságba bekerülni. Várjuk azokat is, akik már korábban aktívak voltak a zsidóságban, ahogy azokat is, akik még semmilyen zsidó szervezetben nem vettek részt.
  2. Z.: Minden zsidó vagy a zsidóság iránt érdeklődő egyetemista fiatalt várunk a közösségünkbe, hogy együtt szervezhessük a programokat.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter