Kósa Lajos :Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága zárt ülése után

Az adatokból és a nyomozás eredményéből teljes bizonyossággal megállapítható, hogy a párizsi és brüsszeli merényletek elkövetői kihasználták az Európába irányuló migránsáradatot – jelentette ki Kósa Lajos.

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága zárt ülésén a párizsi és a belgiumi terrortámadások, valamint a körúti bombamerénylet volt a téma.

„A BECSLÉSEK ALAPJÁN TÖBB EZER KIKÉPZETT EMBER JÖTT KERESZTÜL ÁRTÓ SZÁNDÉKKAL MAGYARORSZÁGON AZ ITT ÁTMENŐ MIGRÁNSÁRADATTAL.”

Az ülést követő sajtótájékoztatóján a bizottság elnöke az első napirendi ponttal kapcsolatban elmondta, a francia és a belga hatóságok hivatalos jogsegélykérelmet küldtek a magyar hatóságokhoz, és arra kérték őket, hogy folytassanak Magyarországon adatgyűjtést és nyomozást a párizsi és a brüsszeli merényleteket elkövetőkkel kapcsolatban. A múlt héten elkészült a jelentés, melyet a mai napon tárgyalt a parlamenti bizottság.

Az adatokból és a nyomozás eredményéből teljes bizonyossággal megállapítható, hogy a merényletek elkövetői kihasználták az Európába irányuló migránsáradatot. Többször, fedetten, a személyi adataikat eltitkolva fordultak meg Magyarországon és az unió különböző országaiban – jelentette ki Kósa Lajos.

A bizottsági ülés második napirendi pontja a szombati körúti robbantás, és az azzal összefüggő médiakommunikáció volt. Kósa Lajos felhívta a figyelmet arra, százával jelennek meg – még a komoly médiumokban is – képtelen adatok az elkövetéssel vagy a nyomozással kapcsolatban. Az ügyészség képviselője az ülésen elmondta, a mai médiaszerkezet mellett képtelenek minden félinformációt, hazugságot cáfolni. Ők egy dologra koncentrálnak: arra, hogy minél előbb elfogják a tettest; egy ilyen kommunikációs munka több embert igényelne, mint maga a nyomozás.