Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 64. Kormányinfón a Heti Tv kérdésére válaszolt.

 

Az emlékezés minden feltétele adott, azt remélem, a nemzeti egyetértés is meglesz ehhez 

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 64. Kormányinfón a Heti Tv kérdésére válaszolt.

Tudja-e miniszter úr, hogy mi történik október 2-án? Vasárnap este köszönt be a zsidó új esztendő, Ros Hasana, az 5777-es év.

 

Köszönöm, hogy felhívta a figyelmemet, ezúton kívánok minden jót az idősebb testvéreinknek.

Miniszterelnök úr rövidesen Izraelbe utazik, abba az országba, ahol szintén kerítéssel akadályozták meg a migránsok beáramlását, de Simon Peresz temetésén az amerikai elnök, a spanyol király is megjelenik, ezekben az országokban is építettek kerítést. Ezen a sajnálatos rendezvényem módja nyílik-e a miniszterelnöknek, hogy más politikusokkal találkozzon?

Nem tudom megmondani, a találkozók szervezés alatt állnak. Azért egy temetésre nem azért megy az ember, hogy különböző találkozókat bonyolítson le. A miniszterelnök úr szeretné megadni az elhunytnak, a hozzátartozóknak és Izrael államának a végtisztességet.

Miniszter úr ígéretet tett a bürokrácia csökkentésére, most hol tartunk?

A naptári év végén számolok be arról, hogy az a törvénycsomag, amelyben 110 törvényt módosítottunk annak érdekében, hogy 2016-ra kisebb és olcsóbb legyen a bürokrácia, ez hogyan sikerült. A statisztikák jól néznek ki, a valóság értelmezése azonban már egy másik kört kíván, ez pedig a kamarák, az érdekképviseletek, a vállalkozói érdekképviseletek világa. Először is: zajlik a közbeszerzési törvény felülvizsgálata, új európai uniós pénzügyi elosztási rendszert hoztunk létre, a kormány folyamatosan kéri Tállai államtitkár úrtól, hogy az adóbevallásokkal kapcsolatos egyszerűsítési munka kezdődjön meg. Ma egy vállalkozói adózó és az adóhatóság között óriási a távolság, közte csoportok, szerveződések, megélhetések jöttek létre, a nagy távolságból nagyon sokan jól élnek ebben az országban. Ezen a három területen is komoly munkát végzünk. Az ügyintézést próbáltuk gyorsítani, számot adok majd arról, hogy hány százalékát tudjuk az ügyeknek nyolc napon belül megoldani. Zajlik a közigazgatás teljes digitalizálása, 2018-re nem csak a választópolgárokhoz juttatjuk el a szélessávú Internetet, hanem az elektronikus ügyintézés lehetőségé is megnyitjuk előttük, a jelenleginél jóval szélesebb körben. A Belügyminisztériumban ezzel kapcsolatban egy nagyon komoly fejlesztőmunka nzajlik, ezt az egészet állami bázison csináljuk meg, tehát nem szervezzük ki. A különböző eljárások, földhivatali, közigazgatási, teljes elektronizálása is folyamatban van, nem csak a közigazgatáson belül, hanem kívülre is. Az új közigazgatási eljárásnak, perrendtartásnak az volna a lényege, hogy az állam által meghozott döntés ellen minél többen fordulhassanak bírósághoz panaszuk, sérelmük esetén. Ezzel a transzparenciát és a jogvédelmet szeretnénk növelni, tehát változóban van az állam. Az OECD felmérései szerint csökkent valamelyest a bürokrácia és a vállalkozásokat terhelő bürokratikus teher, de a félreértések elkerülése végett, nem vagyok elégedett, az év végén adok majd számot erről. A miniszterelnök úr külön arra kért, a következő hetek kormányülésein a versenyképesség kapcsán ezt a dossziét is vegyük elő, hogy a háttérintézmények megszüntetése, a bürokrácia leépítése, a bürokratikus álláshelyek megszüntetése hogyan halad. Kétségtelen, ebben még óriási tartalékok vannak, aki Magyarország versenyképességével foglalkozik, az növekedési tartalékot részben az EU-s pénzek jól felhasználásában, részben a bürokrácia csökkentésében, például az adóbürokrácia egyszerűsítésében lát. Amikor nemzetközi szervezetek mérik a versenyképességet, ezek szerepelnek az objektív tényezők között. Ezek miatt jobb Lengyelország adott esetben, ahol átláthatóbbak a törvények, kevesebb a módosítás, kiszámíthatóbb a rendszer és még sorolhatnám.

Az 1956-os forradalomra emlékezik az ország, az egész világ. Kíváncsi vagyok arra, hogy a megemlékezéseken megfelelő lesz-e a biztonság?

Az emlékezés minden feltétele adott, azt remélem, a nemzeti egyetértés is meglesz ehhez, természetesen a biztonsági feltételeket is biztosítjuk.

A Rákoskeresztúri temetőben épülő látogatói központot Ön nyitja majd meg?

Nem tudom még, várjuk meg előbb, hogy elkészüljön. Az én munkám odáig tart, hogy valami elkészüljön, majd mások átadják. Akkor leszek nyugodt, ha elkészül, jó beszédet mondani nagyon sokan tudnak.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter