A Facebook-ból kimaradt, de most rabbi lett Mark Zuckerberg egyetemi szobatársa

A Facebook-ból kimaradt, de most rabbi lett Mark Zuckerberg egyetemi szobatársa

Egy zsidó diákszövetség kapcsolta össze őket: a szobatársak többsége a facebookot rakta össze, Arie Hasit viszont inkább konzervatív rabbi lett Izraelben.

Arie_Hasit.jpg

A New Jerseyből származó Arie Hasit orra előtt, sőt a kollégiumi szobájában jött létre a Harvardon a világ egyik legnagyobb vállalkozása, a kis startup-ból önálló világgá növekvő facebook 12 évvel ezelőtt.

Hasit és Zuckerberg egy zsidó diákszövetségen keresztül ismerték meg egymást és költöztek össze többedmagukkal egy szobába.

A történelmet és közel-keleti nyelveket tanuló fiatalember egyszer, mikor látta, milyen népszerű lett szobatársai-barátai közösségi oldala az egyetemen belül, megkísérelt „felszállni a facebook-vonatra”, de a többiek szelíden lepattintották bölcsész cimborájukat. „Valami olyasmit mondtak, hogy Arie, szeretünk, a haverunk vagy, továbbra is együtt lógunk majd, de ehhez nem sok mindent tudnál hozzátenni” – mesélte Hasit az AP hírügynökségnek.

Arie Hasit kutatási területe valóban meglehetősen távolra esett Zuckerbergék érdeklődéséről: a szakdolgozatát ugyanis az izraeli hip-hop zenei színtérről írta. Mindazonáltal ő lett a három kifejlesztője után a facebook negyedik felhasználója.

A most 33 éves Hasit az egyetem után Izraelbe került, ahol a múlt héten avatták öt év tanulás után konzervatív rabbivá a jeruzsálemi Schechter Intézetben. Már van is közössége egy Mazkeret Batya nevű kisvárosban.

A facebook születését elmesélő filmben egyébként felbukkan egy kipában szaladgáló, doboló fiatalember, akinek nyilvánvalóan Hasit a modellje, tehát az eredettörténetből már nem lehet kiírni a rabbit, mindig megmarad benne epizódszereplőként. Azután pedig minden úgy lett, ahogyan lennie kellett: mindenki követte a saját álmait.

A Forward.com írása alapján