Kósa Lajos: Magyarország és a Magyar Honvédség erején felül teljesít a béke megteremtésével összefüggő feladatokban

Magyarország és a Magyar Honvédség erején felül teljesít a béke megteremtésével összefüggő feladatokban – közölte Kósa Lajos.

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke a testület csütörtöki ülése után tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a migrációs probléma megoldásához oda kell vinni a segítséget, ahonnan az emberek jönnek, fizikai biztonságukat, a konfliktusok rendezését helyben kell segíteni.

„HA MINDEN ÁLLAM OLYAN ERŐVEL VENNE RÉSZT A BÉKEFENNTARTÓ MISSZIÓKBAN, MINT MAGYARORSZÁG, MÁR RÉG MEG LEHETETT VOLNA TEREMTENI A BÉKÉT.”

Ennek kapcsán hangsúlyozta: a tömeges migráció egyik kiváltó oka, hogy számos országban kifejezetten rossz a biztonsági helyzet, háború dúl, magas a terrorizmus kockázata.

A Magyar Honvédség külföldi missziós tevékenysége is a béke megteremtését, a béke biztosítását szolgálja. Emellett a hazánk déli határaira nehezedő migrációs nyomás feltartóztatásában is nélkülözhetetlen erőt jelentenek a magyar katonák – mutatott rá a Fidesz frakcióvezetője.

Kósa Lajos kitért arra is, hogy a magyar katonákat csak dicséret illeti, ezt a bizottsági ülésen résztvevő valamennyi képviselő elismerte, még azok az ellenzéki képviselők is, akik nem szavazták meg a missziókat. Példaként említette: Észak-Irakban olyan feladatokra is felkérték a magyar katonákat, amely a katonáink iránti legmagasabb fokú bizalmat igazolja.

Fotó: fidesz.hu

„Magyarország a szolidaritás iskolapéldáját testesíti meg, s ha minden állam olyan erővel venne részt a békefenntartó missziókban, mint Magyarország, már rég meg lehetett volna teremteni a békét” – utalt arra a bizottság elnöke, hogy hazánknál nagyobb lélekszámú országok kevesebb katonával vesznek részt a válságövezetekben végrehajtott missziókban.

Kósa Lajos kérdésre reagálva kifejtette, a migrációs áradatot kihasználva az Iszlám Állam már több ezer katonát „dobott át” Európába. Hangsúlyozta: „nem jobb vagy baloldali kérdés, hogy kit engedünk be az országba”, ezért arra kért mindenkit pártállástól függetlenül, hogy vegyen részt az október 2-i népszavazáson.