„A saját életünkért saját magunk vagyunk felelősek…”

„A saját életünkért saját magunk vagyunk felelősek…”

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke a magyar mezőgazdasági gépgyártás jövőjéről beszélt, de szóba került az október 2-i népszavazás is.

A megújuló magyar mezőgazdasági gépgyártók egyik küldöttségét fogadta a dolgozószobájában, de honnan van ez a nagy szimpátia az iparág iránt?

Meggyőződésem, hogy a precíziós növénytermesztés, a precíziós gazdálkodás gépi-technológiai hátterének megteremtése ma alapvető követelmény. Az a cégcsoport, amelyiknek a vezetőit fogadtam Franciaországból érkezett, elkísérték őket a magyar partnereik is. Ez a találkozó számomra azt üzeni, a magyar gépgyártás ugyanolyan színvonalon van, hogy be tud kapcsolódni a nemzetközi gyártásba, fejlesztésbe. Fontos, hogy a külföldi befektetők megismerjék, hogy a magyar mezőgazdaság milyen színvonalon dolgozik, de azt is, hogy ehhez milyen fejlesztések szükségesek az elkövetkezendő időszakban.

Készülődik a szabadkereskedelmi szerződés az Európai Unió, valamint az Egyesült Államok és Kanada között, ami a mezőgazdaságot is érinti. Ön mit gondol erről?

Meggyőződésem szerint a megállapodást még tovább kell tárgyalni, mert csak körültekintő, alaposan végig gondolt, kitárgyalt a felek számára elfogadható megállapodás az, ami hosszútávon működőképes. Van még néhány pontja ennek a megállapodásnak – a részletekbe szerintem nem most kell belemenni -, amelyeken még finomítani kell.

Akkor ezek szerint a megállapodás az amerikai elnökválasztások előtt nem lesz aláírva?

Inkább azt mondanám, egy elkapkodott dolog az nagyon nagy veszélyeket hordoz magában, így azt hiszem az elnökválasztás előtt ez a megállapodás nem lesz aláírva. Jelenleg nincs abban a stádiumban, hogy aláírható legyen.

A Brexit után egy jelentős ország esett ki az Európai Unióból, ezt Magyarország a saját javára tudja fordítani? Esetleg azokkal a terményekkel, termékekkel, amelyeket eddig Nagy-Britannia szállított Európának?

Ez egy bonyolult kérdés, a kilépéssel nem szakadt meg Nagy-Britannia gazdasági kapcsolata az Unióval. Ez a kapcsolat másfajta lesz most, más minőséggel. Az Európai Unió a britek kilépésével arra kényszerül, hogy érdemben gondolja végig a saját helyzetét és érdemi változásokat hajtson végre az Unióban élő emberek érdekében és a vállalkozások érdekében is. Egy biztos, az Európai Unió a Brexit után már nem az lesz, mint korábban volt.

Rövidesen Magyarországon népszavazás lesz, Ön elmegy szavazni és hova húzza az ikszet?

Elmegyek és természetesen nemmel szavazok, mert meggyőződésem, hogy Európában, ismerve a kialakult helyzetet kezelni kell a problémát, de megoldani ott kell, ahol az keletkezett. Ez a választás üzenet minden európai polgár számára, hogy a saját életünkért saját magunk vagyunk felelősek, ezért tenni kell!

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter