Előrenyomulnak Szíriában a török hadak

Előrenyomulnak Szíriában a török hadak

000009023_torok_zaszlo_jpg

A török hadsereg és szíriai szövetségesei tovább folytatták behatolásukat a szomszédos országba a hétvégén, és kurd területeket kerítettek hatalmukba a hadművelet ötödik napján.

A török légierőt Szíria északi részén vetették be, a tüzérséget pedig kurd szabadságharcosok állásai ellen – jelenti egy emberjogi csoport. A légicsapásokban huszonöt kurd harcos halt meg. Szervezetük nem kommentálta a történteket, a velük szövetséges Szíriai Demokratikus Erők közlése szerint azonban a török légierő már a szárazföldi hadműveletek megkezdése előtt is hajtott végre ellenük légicsapásokat.

Törökország, amely saját területén is évtizedek óta megpróbálja elnyomni a kurd szabadságtörekvéseket, szerdán vetette be harckocsijait és tüzérségét a vele szövetséges szíriai lázadó erők támogatására. A török támogatást élvező fegyveresek kiverték az Iszlám Állam terroristáit Dzsarablusz határvárosából, mielőtt kurd területek ellen vonultak volna. Offenzívát indítottak az Iszlám Állam kezén lévő nyugati részek ellen is.

Ankara nem rejti véka alá, hogy a mostani beavatkozás fő célja annak megakadályozása, hogy a kurdok török határ menti területeket foglaljanak el. A kurdokat is magában foglaló felkelő koalíció, a Szíriai Demokratikus Erők az Egyesült Államok támogatását élvezi, így Washington a 2011 óta tartó, egyre bonyolódó szíriai polgárháborúban tulajdonképpen szembekerült legkeletibb NATO-szövetségesével – a hadszíntéren.

letöltés.jpg

Török páncélozott csapatszállítók tartanak a szíriai határ felé Karkamisznál Gaziantep tartományban

A brit székhelyű Observatory megfigyelő csoport közlése szerint a törökökkel szövetséges erők – az Ahmed Oszmán ezredes parancsnoksága alatt lévő, Murád szultán nevét viselő milícia harcosai – két falvat, Dzsub al-Kúszát és al-Amarnát foglalták el Dzsarablusztól délre a Szíriai Demokratikus Erőktől. A harcokban az egyik faluban húsz, a másikban tizenöt polgári személy vesztette életét, a sebesültek száma több tucat.

A török hadsereg a hadműveletben önnön bevallása szerint eddig egy katonát veszített, az Iszlám Állam azonban számos véres terrormerényletet hajtott végre az országban – legutóbb Gaziantepben, ahol esküvőn robbantotta fel magát egy gyerek terrorista, meggyilkolva ötvennégy embert.

Az első világháború előtt jelentős közel-keleti területek tartoztak az Oszmán Birodalom Nagy-Szíria nevű tartományához, így a mai Szíria, Libanon, Jordánia és Izrael teljes egészében. Nem elképzelhetetlen, hogy Racip Tayyap Erdogan török elnököt a területgyarapítás vágya is vezeti, amikor más országok elleni hadjáratokra vállalkozik. Törökország már korábban, az iraki háború viszonyait kihasználva is rendezett kurdellenes offenzívákat Irak területén.