Zsidó olimpikonok

Zsidó olimpikonok

Már közismert lett, hogy Budapest rendezi az Európai Maccabi Játékokat 2019-ben. Ennek okán is készült el az a kiállítás, ami a magyar zsidó sportolók sikereit mutatja be a magyar sport történetében, valamint a Maccabi játékokban. Az Izraeli Kulturális Intézetben egykori olimpikonoknak mutatták be a páratlan anyagot.

Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke külön köszöntötte Keleti Ágnes, Gedó György olimpiai bajnokokat és Szepesi Györgyöt, aki számtalan sikert közvetített. A mostani kiállítás egyik apropóját a 2015-ös berlini Maccabi Európa Játékok és az 1936-os olimpia adták. Olyan sportolókat lehet látni a képeken, akik a zsidó közösség sportolói voltak, mellette olimpikonok is voltak, a játékokon meg komoly eredményeket értek el. A másik pedig az, hogy a magyar zsidó közösség készül a 2017-es Maccabi Világjátékokra, ami a riói olimpia után a második legnagyobb sportesemény. A várható eredményeket tekintve Jusztin Ádám elmondta, remélik, hogy a legutóbbi világjátékok eredményességét elérik, amikor is 20 érmet szereztek a magyar zsidó sportolók. Mindeközben a kiállítást bővíteni is szeretnék, minél szélesebb körhöz eljuttatni. Mindenki számára nagyon fontos, hogy az eredményeket nagyon széles körben lehessen bemutatni, hangsúlyozta Jusztin Ádám.

Szepesi György köszöntőjében elmondta, hogy boldog, mert köti őt is valami a Maccabi léthez. Mint visszaemlékezett, ő fiatalon a Hungária focicsapatnak szurkolt, amelyik egyesületet 1940-ben felszámoltak, az MTK-t pedig egy évvel később. Ő akkor a VAC-ban sportolt 1942-ig, rá egy évre már ez az egyesület is megszűnt. A sportolók sem sportolhattak tovább, Szepesi György is csak a felszabadulás után folytathatta sportpályafutását, majd innen lett sportriporter.

Breuer Péter