Muszlimok a szélsőség ellen ?!

Muszlimok a szélsőség ellen

Az ahmadik a terrorista iszlámot másik vallásnak tartják

Muzulmánok gyűltek össze a világ minden tájáról az Ahmadíja mozgalom szervezésében a hampshire-i Oakland Farmon, hogy elítéljék a terrort és az iszlám Államot, és köszönetet mondjanak azért a biztonságért és szabadságért, amit Anglia nyújt. A sokszor számon kért mérsékelt iszlám első komolyan vehető megnyilvánulása zajlott Angliában.

ahmad04.jpg

„A terroristák semmi mást nem érnek el azon kívül, hogy teljes mértékben erőszakkal itatják át a Szent Korán és Mohamed, a Szent Próféta tanításait”, jelentette ki az Ahmadíja mozgalom egyik vezetője, Hazrat Mirza Masroor Ahmad.

Muzulmánok ezrei érkeztek az eseményre a világ minden tájáról, kimondottan azzal a céllal, hogy elutasítsák az erőszakot és az olyan terrorbandák tevékenységét, mint az ISIS.

ahmad03.jpg

A hampshire-i Oakland Farmon több mint harmincezer, vallása békés jellege mellett kiálló mohamedán tart háromnapos gyűlést. Ez a mozgalom ötvenedik találkozója azóta, hogy létrejött.

A mozgalom tagjai nem csak a béke mellett tettek hitet, de hűségesküt tettek annak az országnak is, amelynek a polgárai.

Hazrat Mirza Masroor Ahmad elítélte az erőszak híveit: „Tisztázzuk azt, hogy ők nem az iszlámot gyakorolják, sokkal inkább úgy tűnik, feltaláltak önmaguk gyűlöletteljes és mérgező vallását.”

ahmad02.jpg

Az Ahmadíja mozgalomnak az Egyesült Királyságban 129 központja van. Mecsetjük a londoni Baitul Futuh, ami a legnagyobb Nyugat-Európában. A mecsetet 2015-ben két tinédzser próbálta meg felgyújtani.

baitul-futuh-mosque-2007.jpg

Az ahmadik központi mecsete

A mozgalmat még 1889-ben alapították Indiában, és már akkor kimondottan a békevágyra és a toleranciára összpontosított. A brit Ahmadíja elnöke, Rafiq Hayat így nyilatkozott: „A konvención összegyűlt harmincezernél több, kilencven országból érkezett ember a testvériség szellemében érkezett – és köszönetet mond azért a biztonságért és szabadságért, amit Nagy-Britanniában talált. Közülük sokan üldöztetést éltek át más országban, s együttesen erősítik meg fogadalmukat, hogy az iszlám igaz tanításait fogják követni – ezek pedig a béke tanításai –, és ellenállnak a szélsőségesség és az intolerancia minden formájának.”

„Sok mindenért hálásnak kell lennünk Nagy-Britanniában, amely hagyta, hogy közösségünk virágozzék, s több mint száz éve hozzájáruljon az ország életéhez. Büszkék vagyunk arra, hogy brit ahmadi muzulmánoknak nevezhetjük magunkat.”

A legfeljebb húszmilliós közösség a másfél milliárdos iszlámon belül egyelőre üldözött törpe kisebbségnek számít. Pakisztánban, ahol a legtöbben vannak, és ahol pogromok zajlottak ellenük, alkotmánykiegészítéssel nyilvánították őket hitehagyottaknak. Az útlevélkérelmet beadó pakisztániaknak a mai napig ki kell jelenteniük, hogy a mozgalom alapítója, Mirza Ghulam Ahmad hamis próféta, követői pedig nem muszlimok.

lahore.jpg

Imára gyülekeznek a mozgalom hívei Pakisztánban, nem sokkal egy ellenük irányuló öngyilkos pokolgépes merénylet után

Az Ahmadíja üldöztetésnek volt kitéve több alkalommal a legtöbb iszlám országban, de olyan nem iszlám államokban is, mint Belarusz vagy Bulgária. Az iszlám fősodra Nagy-Britanniában is mindent megtesz annak érdekében, hogy visszaszorítsa őket.

2009-ben Walsallban tartottak demonstrációt annak érdekében, hogy az ahmadíják ne szerezhessenek meg egy mecsetet. 2010-ben több alkalommal fenyegették és félemlítették meg a mozgalom angliai tagjait. Dél-londoni szélsőségesek röplapokon szólítottak fel meggyilkolásukra, üzleteik bojkottjára, s Crawleyban és Newhamben ahmadi mecseteket dúltak fel.

2010 októberében az Ofcom bírálta az angol Umma Channelt, amiért az az évi lahore-i gyilkos pogromok kapcsán maga is a mozgalom tagjainak meggyilkolására buzdított, és az erről szóló műsorokat jó néhányszor meg is ismételte. Suliman Gai imám, a tootingi Iszlám Központ vezetője az ahmadi üzletek bojkottját szorgalmazta, és azzal vádolta a mozgalom híveit, hogy megtévesztenek másokat a vallásukat illetően, így az általuk árult élelmiszerek nem felelnek meg a hálál előírásoknak.

1073167-asad-1458971828-331-640x480.jpg

Asad Shah azt kereste, ami összeköt, ezért meg kellett halnia

Idén márciusban összeszurkálták Asad Shah ahmadi glasgow-i boltost, aki belehalt a mintegy harminc döfésbe. A kiváltó ok az volt, hogy Asad Shah húsvéti üzenetet posztolt, így köszöntötte keresztény vevőit. A rendőrség egy 32 éves szunnita muzulmánt tartóztattak le. Tanveer Ahmed bevallotta, hogy ő volt a gyilkos, és azt állította, ha ő nem teszi meg, mások követték volna el a gyilkosságot.

tanveer.jpg

Tanveer Ahmed harmincnál is többször vágta bele áldozatába a kést a húsvéti poszt miatt

Glasgow-ban ezután keresztény, szikh és zsidó vezetők álltak ki szolidaritásból az ahmadiak mellett, de egyetlen, a mozgalomhoz nem tartozó muszlim sem csatlakozott az összefogáshoz. Asad Shah családtagjai kivándoroltak Nagy-Britanniából.