Molnár Gyula, az MSZP és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke megállapodott

Gyurcsány Ferenc megállapodott Molnár Gyulával

  • FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava Molnár Gyula, az MSZP és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke megállapodott abban, hogy a két párt együttműködik a kormány kvótanépszavazásának bojkottjában – írja a Népszabadság.

Ugyanazzal a szlogennel vág neki az MSZP és a Demokratikus koalíció a ma kezdődő kvótanépszavazási kampánynak. Mindkét párt a „Maradj otthon, maradj Európában” mondatot tűzi majd a zászlajára. A kifejezést egyébként a Gyurcsány vezette párt használta korábban: ők mondták ki elsőként, hogy bojkottálni kell a népszavazást.

A Népszabadság által megkeresett DK-s politikusok szerint most nincs jelentősége az elsőbbség kérdésének, hiszen a cél közös, ezért a két párt arra buzdítja híveiket, hogy vegyenek részt a másik szervezet rendezvényein.  A szocialista politikusok arra kérik a választóikat, vegyenek részt a Demokratikus Koalíció október 1-jei akcióján, ahol élőlánccal veszik körbe a Parlamentet, Gyurcsány pedig arra buzdítja híveit, jelenjenek meg október 2-án az MSZP Szabad Európa Nap elnevezésű rendezvényein.

A DK három hét múlva, szeptember 2-án vág bele a kampányba: Gyurcsány Ferenc tart majd beszédet a párt politikai szezonnyitóján. A szocialistákhoz hasonlóan­ a Demokratikus Koalíció politikusai is ki fognak települni az utcákra. Az MSZP abban bízik, hogy a vidéki rendezvényeik révén „be tudnak törni” a helyi újságokba, hiszen a megyei lapok széles előfizetői táborral rendelkeznek.

Az Együtt a PM-mel és a Bokros Lajos vezette Momával közösen szervezi a kampányt. Az LMP pedig nem kampányol, a választókra bízza, hogy elmennek-e voksolni – írja a lap.

Ahogy lapunk korábban már beszámolt róla, a Kúriához fordul az MSZP, miután érdemi vizsgálat nélkül elutasította a kvótareferendumos kormányzati hirdetések miatt benyújtott kifogását pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) – ezt Nemény András mondta a Klubrádióban. A párt alelnöke azért fordult az NVB-hez, mert szerinte a kormány nem folytathatna kampánytevékenységet a népszavazással kapcsolatban, és ha folytatna, akkor is semleges álláspontot kellene elfoglalnia. Kifogásolta azt is, hogy a kampány egyes elemei szerinte valótlan állításokat tartalmaznak, például vitatta az „egy városnyi” megfogalmazást az egyik hirdetésben.

Patyi András NVB-elnök az elutasításkor arra hivatkozott, a választási szervek a népszavazási eljárásban részt vevő személyek kampánytevékenységét kizárólag népszavazási kampányidőszakban vizsgálhatják, amely csak ma indul meg. A kampányidőszak előtti tevékenység elbírálására az NVB-nek nincs hatásköre. Patyi azt is elmondta, a népszavazás kezdeményezője a kormány, amely ebben az esetben nem semleges szemlélő, „hanem az eljárás céljával és eredményével szoros kapcsolatban lévő közjogi szerv”.

Litresits András, az MSZP delegáltja szerint meg kellene állapítani a jogszabálysértést. Fábián Adrián választott tag szerint egyértelmű, hogy kampány folyik, ami alkalmas a választópolgárok befolyásolására, azonban a kampánnyal a választási bizottság hatáskör hiányában nem tud foglalkozni.

Az Együtt tegnap, a fővárosban beharangozott, szombaton kezdődő kampányában is arra kéri majd a választópolgárokat, hogy ne vegyenek részt a népszavazáson, mivel azt Európa- és menekültellenesnek tartja. Szigetvári Viktor pártelnök arra kérte a választópolgárokat, ne adják meg az esélyt a miniszterelnöknek, hogy „bármire felhasználja” szavazatukat,küldjenek egy üzenetet Orbán Viktor „gyűlöletkampányával” szemben. Hozzátette, a kormányfő a saját céljára feltett egy hazug kérdést, és „aki a kérdésben hazudik, annak nem szabad választ adni”.

Forrás: nepszava.hu /rotapress