Kincsvadászat a Zsidó múzeumban – Luxus Zsidó-imakönyvek férfiaknak és nőknek

Kincsvadászat a Zsidó múzeumban – Luxus Zsidó-imakönyvek férfiaknak és nőknek

Toronyi Zsuzsa, a Zsidó Múzeum igazgatója az intézmény különlegességeit mutatja be, ezúttal luxus imakönyveket, olyat, amilyet férfiaknak és olyat is, amelyik nőknek készült.

 

 

Egy luxus imakönyvben szerepelni kell az utazással kapcsolatos imáknak is, ha jól gondolom.

Valóban és ebben a könyvben vannak ilyenek, az ábrázolás két gyönyörű caravellát ábrázol. Úgy gondolom, ez egy elképzelt kép lehet, miután az ilyen típusú imakönyvek általában a délnémet, morva területekről származnak, ahol sok tengerjáró hajóval nem igazán találkozhatott a szófer.

Hogy került ez a luxus imakönyv a múzeumhoz?

Csak azt tudjuk, hogy mikor, de hogyan, az nehezen kideríthető. Elsősorban azért, mert 1964-ben újrakatalogizálták a gyűjteményt, rengeteg eredeti donációs adat elveszett. Az akkori politikai környezet lehetett az oka, hogy ezeket a ma fontos információkat kiirtották.

Van remény arra, hogy egyszer előkerülnek ezek a dokumentumok?

Az addigi dokumentumokat megsemmisítették, ezt azért lehet tudni, mert magának a megsemmisítésnek a nyomait megtaláltuk. Annyi pozitívum van, hogy az elmúlt tíz évben elvégzett munkámnak köszönhetően már sikerült több mint ötezer tárgy eredetét megállapítani.

Hogy sikerült ezt elérni?

Az Egyenlőség című kétheti lap közölte annak idején a Zsidó Múzeumnak nyújtott donációkat apróhirdetés formájában. Ez ugyan elég töredékes információ volt, de azért lehetett sikereket elérni. Ez a luxus imakönyv 1912-ben került be a múzeum gyűjteményébe, Papp Dávid adományából. Visszatérve az Egyenlőséghez, az abban szereplő apróhirdetések szövegéből, az azokban szereplő információkból megkapott töredékinformációkat kell összegyűjteni és kitalálni, hogy melyik tárgyról van szó.

Van még különlegessége a luxus imakönyvnek?

Van persze, például az, hogy ez egy férfi imakönyv volt. Bár ennél a könyvnél nem látszik, de általában megjelölték, hogy kinek is szólt. Ebben az imakönyvben azt lehet látni a hanukai résznél, hogy a gyertyákat egy férfi gyújtja meg. Ezek az ábrák általában a férfiaknak szánt imakönyvekben szerepelnek.

Van női imakönyv is a kincsek között?

Hogyne, van egy kifejezetten nőknek szóló imakönyv is, ezek egyike egy olyan, ahol a donációs jegyzék is látszik. Ez egy alig nagyobb, mint az előző, ez is szépen díszített könyv, amit egy menyasszony kapott a vőlegényétől. Ebben a könyvben – visszatérve az előző gondolathoz – nem a főpap látható a hanukai gyertyatartóval, hanem Judit, ami általános a női imakönyvekben, azaz a női szereplőket lehet látni.

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter