Debrecen lesz a központi helyszíne jövőre a Múzeumok éjszakájának

JÖVŐRE DEBRECEN LESZ A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁNAK KÖZPONTI HELYSZÍNE

hoppál.eger

Az értékőrzés lesz a központi üzenete és Debrecen lesz a központi helyszíne jövőre a Múzeumok éjszakájának – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón.

Hoppál Péter, a debreceni Déri Múzeumban a Múzeumok éjszakája idei rendezvényeinek összesített adatait ismertetve kiemelte: a budapesti múzeumoknak 142 ezer regisztrált látogatója volt, a vidéki helyszíneket pedig csaknem 253 ezren keresték fel június 25-én este 6 óra és hajnali fél 3 között.

„AZ IDÉN ELŐSZÖR KÜLÖN KÖLTSÉGVETÉSI SORBAN SZEREPEL A VIDÉKI KULTURÁLIS FESZTIVÁLOK TÁMOGATÁSA A KÖLTSÉGVETÉSBEN.”

A Múzeumok éjszakáján 431 intézmény több mint 2200 programot kínált az érdeklődőknek – tette hozzá Hoppál Péter megjegyezve, hogy a kultúra decentralizációjára irányuló kormányzati szándék a Múzeumok éjszakáján eredményre vezetett, kialakult a budapesti és a vidéki kínálat egyensúlya.

A legtöbben, 15 ezren, a Magyar Nemzeti Galériát keresték fel a Múzeumok éjszakáján, az idei központi helyszínen, Kecskeméten több mint 8100-an keresték fel a Bozsó-gyűjteményt, a második leglátogatottabb helyszín a debreceni Déri múzeum volt 7562 látogatóval, a dobogó harmadik helyén 7420 regisztrált érdeklődővel a kecskeméti Cifra palota volt – ismertette a részleteket Hoppál Péter.

A kulturális államtitkár tájékoztatott arról is, hogy kormány 6 milliárd 340 millió forintot irányzott elő a debreceni Csokonai Színház épületének teljes felújítására. Első ütemben 200-250 millió forintot biztosítanak a tervezésre, majd 2018-2019-ben kezdődnek a kivitelezési munkálatok.

Hoppál Péter végezetül elmondta: az idén először külön költségvetési sorban szerepel a vidéki kulturális fesztiválok támogatása a költségvetésben. Ebben az évben 250 millió forint, jövőre 500 millió áll rendelkezésre erre a célra. Ebből a keretből nyújtanak támogatást mások mellett a debreceni virágkarnevál megrendezéséhez is – jelezte az államtitkár.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere köszönetet mondott, hogy Debrecen lehet jövőre a Múzeumok éjszakájának központi helyszíne, ami szerinte fontos állomás lesz azon az úton, amely elvezethet az Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban cím elnyeréséhez. Örömmel nyugtázta, hogy megkezdődik a Csokonai Színház épületének felújítása, s jelezte: az Új Főnix terv keretében befejezik a félbemaradt Latinovits színház építését. A beruházás a román-magyar határon átnyúló fejlesztést támogató európai uniós alapból készül el, és otthona lesz a Kárpát-medencei magyar színjátszás posztgraduális képzőközpontjának – tette hozzá a polgármester.