Itt vannak a hivatalos eredmények

Cameron októberig távozik

Itt vannak a hivatalos eredmények

David Cameron miniszterelnök utódát az októberre tervezett tory pártkongresszuson jelölik ki. A kilépésre Angliában szavaztak a legtöbben. A legeurópaibb brit város London.

20160227_FBP002_0.jpg

A szavazásra 46,541,261 fő volt jogosult. Ezek 72 %-a el is ment szavazni, tehát a részvételi arány magasnak mondható.

Reggel 7 óra 25 perckor jelentették be a népszavazás hivatalos eredményeit. Eszerint a kilépésre szavazott a résztvevők 51,9 %-a, a bennmaradásra pedig 48,1 % ikszelt. Számokban kifejezve: 17 millió 410 ezer 742 fő gondolta úgy, hogy hazája ne maradjon az EU tagja, 16 millió 141 ezer 241 pedig úgy, hogy maradjon. Ez körülbelül 1 millió 270 ezer fős különbség.

A leginkább Angliában volt a szavazóknak mehetnékjük az EU-ból: 53,4 % arányban.

Skóciában a maradáspártiak voltak többen 62 %-kal. Meglepetést hozott Észak-Írország, ahol korábban az EU-pártiak 75 %-os fölényét is mérték, ez azonban mostanra elolvadt, igaz, így is 55,8 % szavazott a maradásra. A walesiektől sokan Európa-pártiságot vártak, ehhez képest Cymru népének többsége, 52,5 % az önállósodás mellett ikszelt, majdnem akkora arányban, mint az angolok.

574686.jpg

A nehéz pillanat előtt

A legtöbb EU-párti Londonban él: a világ pénzügyi központjaként funkcionáló metropolis szavazóinak közel hatvan százaléka tartott ki Európa mellett.

Kiugróan magas volt a kilépést szorgalmazók aránya Stoke-on-Trentben (62,5 %). A saját települését mindenki ide kattintva keresheti meg, kezdőbetű szerint.

Angol úriemberhez méltóan reagált az alkalmasint politikai pályafutása végét jelentő eredményekre David Cameron kormányfő, aki fél kilenc tájban lépett ki a Downing Street 10. elé, felesége, Samantha kíséretében. Megállapította, hogy a brit szavazók döntöttek, s „a brit nép akarata olyan instrukció, amelyet végre kell hajtani.”

Cameron-PM-574765.jpg

Cameron kitért arra: ő őszintén hitt abban, hogy a UK-nek a közösségen belül a helye. „A brit nép azonban másfajta döntést hozott, aminek nyomán másfajta útra van szükség. Következésképp úgy vélem, az országnak friss vezetésre van szüksége ahhoz, hogy ebbe az irányba vigye”.

A miniszterelnök, ahogyan az várható volt kilépés esetére, bejelentette lemondását. Hat évig állt a kabinet élén. Utódját az októberre tervezett tory pártkongresszuson jelölik