Reggeli ima lesz annak a sorozatnak a címe, amit a Heti Tv indít el rövidesen.

A szavak és a közösség felelősség szerepe

Napi ima lesz annak a sorozatnak a címe, amit a Heti Tv indít el rövidesen. Egy ilyen jellegű műsort ki más is reklámozhatna, mint egy rabbi. Darvas István a napi, reggeli ima rejtelmeibe avat be mindenkit.

Napi ima címmel indít sorozatot a Heti Tv. Önnek mi jut erről eszébe?

A napi ima egy rendszeres kötelessége a zsidó embernek, a hétköznapokon, az ünnepeken, szombaton egyaránt. Tágabb értelemben a reggeli ima a napnak egy olyan indítása, egy szándéknyilatkozat, ami szerint az ember azt a napot is megpróbálja Isten szolgálatában, Istennek és az embereknek egyformán tetsző módon eltölteni. Ehhez próbál erőt meríteni az ima szavaiból, illetve abból a kapocsból, ami minden embert összeköt az Örökkévalóval.

A reggeli ima hogyan is történik? Az ember felkel reggel, elmegy egy közösségbe, ahol remények szerint vannak tízen vagy akár otthon, egyedül is megteheti ezt, beszélgetve az Örökkévalóval?

Tulajdonképpen otthon is beszélgethet az Örökkévalóval, hiszen ő minden imát meghallgat. Azonban célszerűbb, ha módja van erre az embernek, hogy a közösségi imádkozást válassza. Akkor ugyanis nem csak az ő saját viszonyát ápolhatja az Örökkévalóval, hanem másoknak is tágítja a lehetőségét. Vannak ugyanis olyan imák, amelyekhez elengedhetetlen 10 férfiember jelenléte. Így nem csak egy öncélból elmondott ima lehetősége teremtődik meg, hiszen nagyon fontos, hogy ne elsősorban magunkért, hanem a környezetünkért szóljanak a szavak, amiket elmondunk. Nem csak a szavak szintjén van ez, hanem egyfajta közösségi felelősség szintjén is, hiszen azáltal, ha valaki elmegy a zsinagógába, akkor másokat is hozzájuttatja  a megfelelő ima elmondásához.

Ne áltassuk magunkat, hogy azokon a napokon túl, amikor Tóraolvasás van, mindenki elrohan reggel a zsinagógába. Amikor egyedül van az ember otthon, mit is mondjon imaként?

Nagyon jó indítás, ha az ember hálát ad azért, hogy felébredt és ébren kezdi a napot. Amennyiben – ha lehet ilyet mondani – egy minimálprogramot akarunk kijelölni, akkor a férfiaknak érdemes tfilint kötni és úgy elmondani a Smát és az Ámidát. Ez a főimádság, ami gyakorlattal tíz percet vesz igénybe, ezzel már teljesítette az ember a kötelességét.

Bár furcsa a kérdés, de röviden összesűrítve mit is tartalmaz ez a két ima?

A Smá annak a megvallása, hogy Isten egy, hogy mi elfogadjuk az uralmát.

Ez akár a Miatyánk héber változata?

Ezt nem mondanám, itt elsősorban az Isten felé tett kötelességeinkről szólunk, magunkra vesszük a parancsolatok végrehajtásának a kötelességét és kinyilvánítjuk, hogy mindet önkéntesen, minden kötelezettség nélkül tesszük. Valamint megemlékezünk az Egyiptomból való kivonulásunkról, a szemlélőrojtok jelentőségéről.

Az Ámida?

Ez egy sokkal bonyolultabb, 19 részből álló szöveg, nagyjából az élet minden területéről szólunk, ha nem is a maga gazdagságában, hanem olyanokról, ami az emberi életben fontos volt és az lehet a jövőben is. Ezzel próbáljuk meg mind az Istenhez, mind az emberekhez való viszonyunkat modellezni. Nincs olyan területe ennek az imának, ami ne lenne releváns minden korban, minden ami releváns, az benne foglaltatik az Ámidában.

Az imák hol vannak az imakönyvben?

Az első harmadban, ma már az imakönyvek kétnyelvű tartalommal bírnak, így viszonylag könnyen meglelheti bárki.

Köszönöm a beszélgetés.

Breuer Péter