Cedaka, mint megigazulás

Napi ima – Nászó hetiszakasz

Cedaka, mint megigazulás

darvas istván rabbi

Darvas István rabbi

 

A héten Nászó hetiszakaszát olvassuk, ez a Tóra leghosszabb szidrája, hiszen 176 verset tartalmaz. Azon túlmenően, hogy egy nagyon hosszú szöveget olvasunk, ez a textus igen gondolatgazdag is. Ennek a legkiemelkedőbb része a kohanita áldás, ami otthonainkban és zsinagógáinkban is gyakran hangzik el, hiszen az apák, a szülők ennek az áldásnak a szövegével áldják meg gyermekeiket minden péntek este.  Mellette még részét képezi a zsinagógai istentiszteleteknek is, hiszen Magyarországon a zarándokünnepeken, Jom Kipurkor a kohénok ezzel a szöveggel áldják meg az egybegyűlteket.

Most azonban nem ezt a mondatot emelném ki a hetiszakaszból, hanem egy másikat, ami egy látszólag egyszerű dologról, a felajánlásokról szól. Ez így hangzik: Minden, amit a kohénnak ad, az az övé legyen. A mondatnak az egyszerű értelme az, hogy az, amit felajánl valaki, annak a másik ember, a kohén lesz a haszonélvezője. Azonban Izrael bölcsei felhívják arra a figyelmet, ez az övé legyen, nem csupán arra vonatkozik, ha valaki felajánl valamit, aki azt kapja az gazdagszik. Sokkal a másik oldal lelki, szellemi gazdagodására hívja fel a figyelmet a kommentárirodalom. Amikor felajánlunk, adunk, adakozunk, akkor az segítséget jelent annak, aki elfogadja, eljut hozzá az adomány, de az adakozót is előrébb mozdítja, az Isten és az emberek iránti szolgálatban egyaránt.

Ahogy írva is van, az cedaka, az adakozás megment a haláltól. Persze mindez nem garantál hosszabb életet senkinek sem, de azt mindenképpen, hogy hosszabb és teljesebb legyen az élet. Az adakozás, a cedaka, nem csak adományként, hanem mint megigazulásként is szerepelhet, azaz segít, hogy jobb és teljesebb életet élhessünk.

Amennyiben a hetiszakasz többi 175 versére is kíváncsiak, azt feltétlenül hallgassák meg valamelyik zsinagógában, ha Bét Jehuda zsinagógát választják, akkor jöjjenek el az OR-ZSE épületébe, ahol szombaton reggel 9-től kezdünk imádkozni. Legyenek részei a Tóraolvasásnak, illetve az azt követő kidusnak. Természetesen mindenkit nagy szeretettel várunk pénteken is, amikor is este 7-től kezdődik az imádkozás.

Valamennyiünknek legyen békés Szombatja. Sábát Sálom!

sabat salom kék