Nagyobb a valószínűsége annak, hogy terrortámadás történt

„Addig nem tudom megerősíteni, hogy (a Párizsból Kairóba tartó egyiptomi) gép lezuhant, amíg meg nem találjuk a roncsokat” – jelentette ki Saríf Fathi egyiptomi légi közlekedési miniszter csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján.

 

A tárcavezető szerint azonban nagyobb a valószínűsége annak, hogy terrortámadás történt, mint hogy műszaki hiba okozta a katasztrófát.

    A miniszter még az előtt nyilatkozott, hogy a görög állami televízió azt jelentette, az eltűnt egyiptomi utasszállító repülőgép roncsdarabjait megtalálták a Görögországhoz tartozó Kárpathosz szigettől délre.
    A tárcavezetőre záporozó, indulatoktól fűtött kérdésekre reagálva Fathi rendre megismételte: „a jelenlegi helyzetnek megfelelő egyetlen kifejezés, hogy a repülőnek nyoma veszett.”
    Az alig szóhoz jutó miniszter leszögezte: „ennek számtalan oka lehet, mindeddig azonban nem tudjuk pontosan, hogy azok mik”. Hozzátette azonban: „semmilyen lehetőséget nem zárunk ki, egy terrortámadást sem”.
    Arabról angol nyelvre váltva a tárcavezető azt mondta, hogy „nagyobb a valószínűsége annak, hogy terrortámadás történt, mint hogy műszaki hiba”.
    Arról is beszélt, hogy ezidáig egyik utassal kapcsolatban sem merültek fel biztonsági problémák, az utasok vizsgálata jelenleg is folyik.
    Azt is elmondta, hogy a hatóságok ismerik a repülőn tartózkodó utasok neveit, visszautasította azonban azok nyilvánosságra hozatalát, annak „társadalmi és lelki hatásaira” hivatkozva.
    Fathi hangsúlyozta, hogy Kairó vendégül látja az utasok hozzátartozóit, akikkel megosztanak minden eddigi értesülést a történtekről. 
    A tárcavezető szerint az utolsó kapcsolatfelvétel a személyzettel 2.30 órakor történt, mielőtt a gép belépett volna az egyiptomi légtérbe.
    Egy Fathi segítségére hívott illetékes közölte, hogy a nyomozást vezető állam Egyiptom, magában a vizsgálatban ugyanakkor részt vesz a gépet, egy Airbus A-t  gyártó cégnek otthont adó Franciaország, és London is bejelentette ilyen irányú igényét, mivel a gépen ült egy brit állampolgár is.
    Az egyiptomi tárcavezető visszautasította azokat a híreket, amelyek szerint a gépet a párizsi útja előtt megállították volna Tunéziában. Fathi szerint a repülő Kairóból valóban Tunéziába repült, de onnan a terveknek megfelelően vissza is tért, és aztán ment tovább Párizsba. A repülő Tunéziát megelőzően még Eritreában is járt az eltűnése előtti 24 órában.
    Azokkal a hírekkel kapcsolatban, amelyek szerint egy órával az eltűnés után az egyiptomi katonaság egy, a gép automatikus vészjelző rendszere által leadott vészjelzést rögzített, a tárcavezető azt mondta: egy illetékes hibát követett el, ezért később vissza is vonta korábbi kijelentését.

Forrás : https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4805458,00.html

חשד לטרור במטוס: חקירה בנמל התעופה בפריז
האם הסיוט של אירופה התגשם? בעקבות ההערכה שמתקפת טרור הביאה להפלת המטוס המצרי פתחה צרפת בחקירה, שתתמקד גם בעובדים בנמל התעופה שארל דה גול שממנו המריא. לאחרונה עלה החשד שעשרות עובדים עם גישה למקומות רגישים בנמלי התעופה בבירה התקרבו לאיסלאם הקיצוני
באופן רשמי אף אחד לא מוכן להתחייב שהמטוס המצרי שהתרסק בים התיכון הופל במסגרת מתקפת טרור: מצרים מתעקשת שמוקדם לקבוע, ארה”ב טוענת שלא ידוע לה דבר וגם צרפת מציעה להמתין לתוצאות החקירה. אבל גם אצלן גורמים רשמיים מודים, גם אם בעילום שם, שפיגוע הוא כיוון החקירה המרכזי – הסחרור האדיר שעבר המטוס לפי נתוני המכ”ם, ההיעלמות הפתאומית, הצלילה המיידית לים והעובדה שלא נשלח אות מצוקה, כולם מגבירים את החשש שארגון טרור כלשהו הצליח לבצע פיגוע אווירי גדול לראשונה זה שנים.

אם אכן מדובר במתקפת טרור, העובדה הזו מטרידה עוד יותר בהתחשב בכך שהמטוס המריא מנמל התעופה שארל דה גול בפריז, אחד מנמלי התעופה המאובטחים ביותר בעולם, בוודאי בעת הזו, כשצרפת נמצאת תחת איום מתמיד של דאעש וארגוני ג’יהאד אחרים. הערב (יום ה’) כבר פתחה התביעה בפריז בחקירה סביב עובדים בנמל התעופה, כדי לבדוק אם ייתכן שהיו ביניהם מי שהיו עלולים לסייע למחבלים פוטנציאליים.

אחד העצמים שנצפו צפים בים, לפי דיווחים בעולם ()

אחד העצמים שנצפו צפים בים, לפי דיווחים בעולם

מטוס EgyptAir. זה כבר לא מבצע חילוץ (צילום: AFP)

מטוס EgyptAir. זה כבר לא מבצע חילוץ(צילום: AFP)

הטיסה שבמהלכה נעלם המטוס המצרי הייתה החמישית שלו באותו היום, והחוקרים בודקים בין השאר אם מטען חבלה הוטמן בו באחד היעדים האחרים שאליהם הגיע במהלך היום – תוניסיה או אריתריאה. בשארל דה גול שהה המטוס כשעה וחצי, ואז המריא. החוקרים כבר החלו לבדוק צילומי אבטחה מטרמינל 1 בנמל התעופה הפריזאי.

מטוס הנוסעים של EgyptAir, בטיסה MS804, שהיה בדרכו מפריז לקהיר, נשא 66 נוסעים ואנשי צוות. חברת התעופה המצרית איבדה קשר עם מטוס האיירבוס בלילה שבין יום ד’ ליום ה’ ב-02:45 שעון קהיר, כחצי שעה לפני נחיתתו המתוכננת בבירה המצרית. המטוס היה בגובה של 37 אלף רגל ונעלם מהרדאר 16 קילומטרים אחרי שנכנס למרחב האווירי של מצרים, לאחר שלוש שעות ו-40 דקות טיסה. היו עליו 30 אזרחים מצריים ו-15 צרפתים.

קרובי משפחה של נעדרים במצרים (צילום: רויטרס)

קרובי משפחה של נעדרים במצרים(צילום: רויטרס)

מעט אחרי 15:30 (שעון ישראל), אחרי שעות של חיפושים, הודיעו הרשויות ביוון כי אנשי חיפוש והצלה מטעמן שיצאו לסייע בחיפושים אחר המטוס הבחינו בשני עצמים צפים בים, כ-80 קילומטר דרומית-מזרחית לאזור שבו נעלם המטוס מהרדאר. בהמשך דווח כי שרידים הכוללים חגורות הצלה נמצאו דרומית לאי היווני קרפתוס, ובערב מצרים אישרה זאת רשמית. אלא שכעבור כמה שעות טענה יוון כי העצמים שנמצאו עד כה אינם קשורים למטוס.

מי נכנס לאזור המוגבל?

כבר בשעות הצהריים קבעו מומחים רבים כי סביר להניח שמדובר במתקפת טרור. בזמן שבו אבד הקשר עם המטוס הוא צלל בחדות כלפי מטה, ומומחים מסבירים כי כשמתגלה תקלה טכנית או אפילו כשאש פורצת במטוס, לצוות יש בדרך כלל זמן לפחות לנסות להתמודד איתה ולשלוח אות מצוקה, מה שלא קרה הפעם. לפי דיווחים המטוס הסתחרר, ושר ההגנה של יוון אמר כי לפני כן הוא עשה סטיות פתאומיות – 90 מעלות שמאלה ואז 360 מעלות לימין.

אחר הצהריים אמר ראש שירות הביטחון הפדרלי של רוסיה (FSB), אלכסנדר בורטניקוב, כי היה זה כנראה פיגוע, וזמן קצר אחר כך אמר גם שר התעופה האזרחית של מצרים כי סביר יותר להניח שהמטוס הופל בפיגוע טרור מאשר שהוא התרסק בגלל תקלה טכנית. בערב אמרו שני גורמים אמריקנים רשמיים לרשת CNN, כי ההערכה בארה”ב כרגע היא שפצצה הופעלה על המטוס. בהמשך טען הבית הלבן כי ארה”ב אינה יודעת מה הסיבה להתרסקות המטוס.

ליד דלפקי החברה המצרית בנמל התעופה בפריז (צילום: רויטרס)

ליד דלפקי החברה המצרית בנמל התעופה בפריז(צילום: רויטרס)

 ()

אחרי מתקפות הטרור בפריז בשנה שעברה תגברה צרפת מאוד את ההבטחה בנמלי התעופה בעיר, ואלפי שוטרים, אנשי מכס, חיילים ומאבטחים פרטיים נשלחו לסייר מדי יום בשלושת נמלי התעופה של הבירה. הוצבו גם מצלמות אבטחה חדשות, כך שמספרן הכולל של המצלמות בטרמינלים הגיע ל-9,000, ובכניסה בוצעו חיפושים אקראיים בתיקים ובבגדים. גם כלבי גישוש נשלחו כדי לאתר חומרי נפץ, וגויסו סוכנים שמטרתם לזהות התנהגויות חגירות של באי הנמלים.

בנמלי התעופה של פריז מועסקים בסך הכול כ-86 אלף אנשי סגל הנושאים „תג אדום” שמאפשר להם גישה לאזורים שהכניסה אליהם מוגבלת בנמלי התעופה. מדובר בנושאי כבודה, בעובדי חנויות דיוטי פרי, עובדי תחזוקה ועוד. התגים שהם עונדים הם בעלי תוקף לשלוש שנים וניתנים – אחרי כמה חקירות משטרה – על-ידי הרשויות המקומיות ולא מטעם נמל התעופה עצמו.

בהרוגים: אב טרי ובן ששכל את אמו

בדצמבר שעבר, אחרי מתקפת הטרור של 13 בדצמבר בפריז, הודיעו הרשויות בפריז שכ-70 תגים אדומים נשללו מעובדים בעקבות „רדיקליזציה” (מילה שמשמעותה בהקשר זה היא בדרך כלל התקרבות לגורמי איסלאם קיצוני) ושנערכו חיפושים ב-4,000 לוקרים של אנשי סגל.

נמל התעופה שארל דה גול בפריז (צילום: רויטרס)

נמל התעופה שארל דה גול בפריז(צילום: רויטרס)

הערב הודיעה חברת התעופה המצרית כי מבצע החילוץ וההצלה שהוכרז לאחר היעלמות המטוס מוגדר כעת מבצע פינוי בלבד – כשהכוונה לכך שאין צפי לניצולים.

החברה הודיעה כי משעות הערב היא עסוקה במסירת הודעות לקרובי המשפחה של הקורבנות, ושכשתסיים את המשימה תפרסם את רשימת הנוסעים המלאה.

אף שהשמות טרם נמסרו באופן רשמי, זהותם וסיפוריהם של חלק מההרוגים החלו להתפרסם כבר. אחד מהם הוא ריצ’רד עוסמאן, בריטי בן 40, שרק לפני פחות מחודש נולדה בתו השנייה. הוא יצא בנסיעת עבודה כגיאולוג לקהיר, לשם הוא נסע לעתים קרובות. נוסע אחר, אזרח צ’אד, היה בדרכו מצרפת למולדתו בעקבות מות אמו.

 

Rovatok: Egyéb