Nagyot ment az orosz bankszektor az első négy hónapban

Nagyot ment az orosz bankszektor az első négy hónapban

Az orosz központi bank hétfőn ismertetett adatai szerint a bankágazatnak 167 milliárd rubel (1 rubel=4,27 forint) profitja keletkezett az április végével záródott négy hónapban. Egy éve ugyanebben az időszakban az ágazatnak 17 milliárd rubel vesztesége volt. A jegybanki jelentés szerint a rossz hitelekre félretett tartalék a tavalyi első négy hónappal összevetve 8,1 százalékkal, 328 milliárd rubelre nőtt.

A jelentés arra nem tér ki, hogy mitől vált nyereségessé a bankágazat. Alekszej Szimanovszkij, a jegybank első alelnöke nemrég azt mondta, a bankágazat idei profitja 500 milliárd rubel körüli lesz. Az orosz bankok tavalyi adózott eredménye 67 százalékkal 192 milliárd rubelre csökkent a 2014. évi 589 milliárd rubelről.

A bankok tavalyi eredményeinke romlása összefügg azzal, hogy az orosz hazai össztermék (GDP) 3,7 százalékkal zsugorodott. Az orosz központi bank május elején ismertetett legújabb előrejelzésében az szerepelt, hogy az orosz gazdaság a második negyedévben várhatóan 1,5 százalékkal zsugorodik az első negyedévi 2 százalékos gyengülés után éves összevetésben.

Forrás: HVG