Mit jelent a 68 éves Izrael?

 

Mit jelent a 68 éves Izrael?

Ezt a kérést tettük fel Izrael Állam 68. születésnapját ünneplőknek a Vígszínházban tartott gálaesten.

 

 

 

 

Ács Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke

Nekem, mint zsidónak mindenképpen nagyon fontos, hiszen rokonaim is élnek ott, egy olyan államban, ahol megtalálták a szabadságukat, szabadon gyakorolhatják zsidó vallásukat.

Ön is sokat tett, tesz azért, hogy a magyar zsidóságnak jobb legyen. Napjainkban mivel foglalkozik?

Jelen pillanatban a legfontosabb munkám a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújításával kapcsolatos előkészítés, illetve a Csepelen épülő zsinagóga beruházási programja.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere

Minden esztendőben itt vagyok, a nagykövet úrral nagyszerű a személyes kapcsolatom, ahogy természetesen az elődeivel is. Ez az esemény mindig is egy szép és jó lehetőséget teremt arra, hogy együtt ünnepeljünk.

Önnek mit jelent, hogy a zsidó állam 68 éves?

Annyit jelent, hogy nálam nyolc évvel idősebb, a viccet félretéve, nagyon sokat jelent.

Gödöllőnek vannak izraeli testvérvárosi kapcsolatai?

Ez egy baráti kapcsolat, rendszeresen fogadunk gyerekeket, egy nemzetközi tábort szervezünk minden évben, ahová a testvérvárosok gyerekeit hívjuk meg. Nemrégiben például indonéz és izraeli gyerekek voltak együtt, itt a két nagykövet, noha nincsen diplomáciai kapcsolat államaik között, nagyon szépen beszélt a jövőről, az együttműködésről. Ez egy nagy élmény volt, meg egy jó példa a jövő generációjának, hogy a barátságok, a kötődések, a személyes kapcsolatok adhatnak esélyt arra, hogy akár a nagypolitikai helyzet is megváltozzon.

Önök nemrégiben látták vendégül az Európai uniót, kiheverték már az egészet?

Nem volt mit kiheverni, ugyan óriási energiákat emésztett fel, de nagy élmény és komoly siker, jelentős hozzáadott értéket tudtunk adni a magyar elnökségnek.

Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára

Furcsa érzések vannak bennem. Nagyon szép emlékeim vannak abból az időszakból, amikor a Magyarországra bejövő Leumi Bankban dolgoztam.

Mikor utazik Izraelbe?

Nem tudom, vannak barátaim ott az előbb említett korszakból, akik mindig hívnak, talán eljön majd ennek is az ideje.

Demján Sándorné

Nagyon szép és jó, nagy örömmel és boldogan tettünk eleget ennek a meghívásnak.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára

Izrael állam létrejötte, a nagy világégés, a II. világháború befejezése utáni időszak nagyon fontos eseménye volt. Az a tragédia, ami a zsidósággal történt Európában, azon kívül, hozzájárult ahhoz, hogy létrejött Izrael Állam. Amikor minden évben az állam születésére emlékezünk, akkor kötelességünk és egyben felelősségünk, hogy arra is emlékezzünk, mi történt a háborúban és vonjuk le a következtetéseket, hogy ez a tragédia soha ne történjék meg a jövőben.

Fellegi Tamás, egykori fejlesztési miniszter

Nagyon sokat, nekem felmenőim, rokonaim élnek ott, a kultúránk, ami megalapozza az európai történelmet, az onnan származik. Tehát európaiként, akár magyarként, akár zsidónak született magyar állampolgárként azt gondolom, Izrael léte nagyon sokat jelent, ahogy az is nagyon fontos, hogy Izrael biztonságban éljen tovább nagyon sokáig.

Évekig élt Amerikában, Magyarország megítélését jobbította, most mit csinál?

Lassan egy éve jöttem haza, itthon élek, dolgozom, egy tanácsadó céget vezetek, hozzá kell tennem, most nyitjuk meg az új irodánkat Tel Avivban.

Egy email cím története

Zoltai Gusztáv, a Miniszterelnökséget vezető miniszter főtanácsadója, a Mazsihisz és a BZSH egykori ügyvezető igazgatója

Önnek mit jelent a 68 éves Izrael?

Mint minden zsidó embernek, akiben van zsidó érzés, nekem is nagyon sokat jelent az, hogy végre van egy államunk, egy olyan állam, ahol végre szabadon és boldogan élhetünk.

Önnek, mint azt sokan tudják, az email címében szerepel Lübeck városa. Mi lett volna, ha Izrael korábban született volna meg?

Akkor biztosan nem ez lenne az email címem, ami azért lett ez, mert anyámat, aki Bergen-Belsenben volt, amikor felszabadították az angolok, bekerült az angol katonai kórházba, s ott halt meg négy nappal később ott. Tizenkét évvel ezelőtt sikerült hazahoznom a hamvait, a Kozma utcai zsidó temetőben lett eltemetve.

 

Breuer Péter