Kósa Lajos napirend előtti felszólalásában.

VASÁRNAPI MUNKAVÉGZÉS TILALMA: ILLEGITIM AZ MSZP ALÁÍRÁSGYŰJTÉSE

kosa.parlament

A szocialisták aláírásgyűjtése okafogyott, illegitim, és nem felel meg a szabályozásnak – jelentette ki Kósa Lajos napirend előtti felszólalásában.

A Fidesz frakcióvezetője felidézte, a szocialisták népszavazási aláírást kezdeményeztek a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabály visszavonásáról. A parlament nemrég döntött a jogszabály visszavonásáról, ezzel az aláírásgyűjtés okafogyottá vált – húzta alá.

„A FIDESZ NEM HAGYJA MAGÁRA A KERESKEDELMI DOLGOZÓKAT.”

Kósa Lajos felhívta a figyelmet arra, a népszavazásról szóló törvény meghatározza, hogy az aláírásgyűjtés nem lehet öncélú, vagy pusztán politikai célokat szolgáló, hanem a célhoz kötöttség teszi legálissá és legitimmé.

A célhoz kötöttség megszűnt, ezért a szocialisták aláírásgyűjtése illegitim, nem felel meg a szabályozásnak, és ez alapján nem is lehet népszavazást kiírni. Ennek ellenére a szocialisták tovább gyűjtik az aláírásokat – tette hozzá.

A képviselő hangsúlyozta, a szocialisták pontosan tudják, hogy úgy fogalmazták meg a kérdésüket, hogy ha bekövetkezik a joghatás, akkor a kereskedelemben dolgozó mintegy 250 ezer ember rendkívül hátrányos helyzetbe kerül. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy a népszavazás eredményessége után három évig nem lehet végrehajtani semmilyen olyan módosítást a joganyagon, mely érinti a népszavazás által kiváltott joghatást – fejtette ki. Pontosan tudták a szocialisták, hogy ezzel a kereskedelemben dolgozó 250 ezer embert legalább három évig hátrányos helyzetbe hozzák – tette hozzá.

Kósa Lajos helyes döntésnek nevezte, hogy a kormány a törvény visszavonását kezdeményezi, mert ez megnyitja a lehetősségét annak, hogy ne maradjon magára 250 ezer ember. A szocialistáknak ez nem volt tétel, hiszen számukra sokkal előbbre való a multik érdekképviselete, mint a dolgozóké – jegyezte meg.

Kósa Lajos felhívta a figyelmet arra, amíg a szocialisták nem hagyják abba az illegitim és az embereket megtévesztő aláírásgyűjtésüket, vagy az Alkotmánybíróság nem mondja ki a népszavazás okafogyottságát, addig nem lehet hozzányúlni ahhoz a joganyaghoz, mely javítaná a kereskedelmi dolgozók helyzetét.

A politikus arról is beszélt, hogy a Fidesz-frakció tárgyalt a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével, akik átadtak 30 ezer aláírást arra vonatkozóan, hogy javítsanak a helyzetükön. A frakcióvezető közölte, a szocialisták által előállított jogi helyzet miatt ezt ősznél előbb nem lehet a Ház elé terjeszteni.

A frakcióvezető leszögezte, a Fidesz nem hagyja magára a kereskedelmi dolgozókat.