Izraeli Kulturális Intézet

Izraeli Kulturális Intézet

Az Izraeli Kulturális Intézet márciusi programajánlója
Kiállítás
Srulik újra
2016 / 05 / 06 – 06 / 03
 
Izraeli Kulturális Intézet, Futureal terem

“Bevallom – szeretném megtartani Srulikot olyannak, amilyen most, egy ártatlan kisfiúnak, naivnak és szemtelennek, hogy tovább járkáljon a rövid nadrágjában, ne növesszen bajszot, ne beszéljen mély hangon, ne házasodjon meg, ne hagyja el az otthonát, és hogy mindig a térdemre ültethessem, hogy meséljen nekünk.”

A kiállítás bemutatja Srulik történetét, Dosh (Kariel Gardosh) karikatúráinak hősét, aki nemzeti szimbólummá, kulturális ikonná lett, és bemutatja lépésről lépsre, miként is jött létre a karakter.

Srulik kiállítása volt az első az Izraeli Kulturális Intézetben. Most, öt év elteltével újra visszatérünk Srulikhoz egy kérdéssel- tényleg felnőtt-e ő? A közönséget érdeklődve várjuk szemlélődni, gondolkodni és válaszolni.

Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál
2016 / 05 / 08 10:00-18:00
Dürer Kert, 1146 Budapest, Ajtósi Dürer Sor 19-21.
Találkozás Rutu Modannal, izraeli képregény illusztrátorral

Itt jön a 12. Nemzetközi Képregényfesztivál Budapesten! A fesztivál keretén belül, az Izraeli Kulturális Intézettel közreműködésben várunk minden érdeklődőt egy találkozóra Rutu Mondannal, Izrael egyik legnépszerűbb képregény művészével a Dürer Kertben.
Filmvetítés
Yom hazikaron: Az elesett izraeli katonák és a terrorizmus áldozatainak emléknapja. Arcok. Napok. Emlékezetek.
Beit Avi Chai animációs film projekt
2016 / 05 / 10 / 18:00- 20:00

Izraeli Kulturális Intézet, Teva terem

Az „Arcok. Napok Emlékezetek.” projekt a legújabb technikai lehetőségekkel igyekszik feltámasztani az emlékezés töredékeit, hogy az év egy napjára újra jelentéssel bírjanak. A Beit Avi Chai évről évre megrendezett rövid film projektjének keretében egy-egy kis film egy-egy személynek, egy egykori arcnak állít emléket.
Előadás
e-Zrael: The „Off- Center” Community Centers Budapesten és Tel-Avivban
2016 / 05 / 18 / 18:00
Auróra, 1084 Budapest, Auróra utca 11.
Az online találkozók második eseménye a kortárs zsidó identitás kapcsán budapesti és tel avivi közösségi intézmények társadalmi szerepvállalásáról fog szólni. Előadók: Yasha Rozov – Night Light projekt Dél-Tel-Aviv; Schönberger Ádám – Auróra közösségi projekt.  
Oz Almog: Izrael – Multikulturalizmus a jelenben és a jövőben
2016 / 05 / 19 / 18:00
Izraeli Kulturális Intézet, Teva terem
Oz Almog legújabb könyve, “Mintha nem lenne holnap: hogyan változtatja meg Izrael arculatát az Y generáció?” az egyik legnépszerűbb bestseller lett Izraelben. A szociológus a sokszínű izraeli társadalommal és az Y generáció kihívásaival foglalkozik művében. Előadásában Prof. Almog az izraeli kulturális szcéna legfőbb társadalmi csoportjait, valamint a legutóbbi és várható trendeket fogja bemutatni.
Izraeli humanitárius erőfeszítések szíriai sebesülteknek
2016 / 05 / 24 / 18:00
Izraeli Kulturális Intézet, Teva terem
Dr. Eisenman az IKI közönségének fog mesélni a Galili Egészségügyi Központ elmúlt három évben nyújtott humanitárius segítségéről annak a több, mint ezer szíriai sebesültnek, akik egyharmada nő és 18 év alatti gyerek.
Esemény
Israel68
2016 / 05 / 29 / 13:00- 20:00
Szent István Park

Izrael fennállásának 68-ik évének alkalmából egész napos programok a Szent István Parkban: színpadi előadások, gyerekfoglalkozások, izraeli ételek és egyéb érdekes program várja az ünneplőket.
Színház
Szép Ernő: Emberszag
2016 / 05 / 31 / 19:00
Szkéné Színház, 1111 Budapest, Műegyetem rakpart 3. II. em.
Szép Ernő azonos címmel, 1945-ben megjelent regénye egy szubjektív, naplószerű alkotás a csillagos házba vonulástól a munkaszolgálatig.

A Vádli Társulás, Füge Produkció és a Szkéné Színház közös előadása. A színpadi szövegváltozatot Szikszai Rémusz készítette.

Hossz: 120 perc 1 szünettel

Héber Nyelvi Központ
The Hangman (2010) 60′
2016 / 05 / 04 / 18:00
Izraeli Kulturális Intézet, Teva terem
Rendezők: Netalie Braun, Avigail Sperber
Shalom, a náci SS főtiszt, Adolf Eichmann ítélet végrehajtója, aki később sakterré lett, az ő portréján keresztül ismerhetjük meg Izrael történelmének egy szeletét a Másik szemszögén át. Egy marginalizált, szefárdi börtönőr története betekintést nyújt a fiatal zsidó állam bonyolult történetébe, annak szociális töréseibe és emlékezet kérdésébe.
Tagliot
Lag BaOmer – Közös tűzgyújtás és zene
2016 / 07 / 25 / 18:30

Helyszín: Kiscelli múzeum kert

Pészach és Shavuot között számláljuk az „Omer”-t melynek a 33. napja egy különleges ünnep, méghozzá a Lag BaOmer. Ilyenkor Izraelben nagy tábortüzeket gyújtanak, és kivonulnak együtt a természetbe, vagy a tengerpartra, énekelnek, és ünneplik ezt a kicsit misztikus ünnepet. Idén mi is megtartjuk, és több programmal is várunk titeket, melyek részletes rendjét hamarosan láthatjátok majd a facebook eseményen!

A hónap Masa programja – Ulpan Etzion Jeruzsálem
2016 / 07 / 15 – 2016 / 12 / 15

Érdekel a héber nyelv? Szívesen megtanulnál jól beszélni? A Jeruzsálemi Ulpan Etzion egy különleges lehetőség, ahol minden délelőtt intenzív héber kurzuson vehetsz részt, délutánonként pedig választhatsz, hogy önkénteskednél-e vagy szakmai gyakorlaton szeretnél-e részt venni. Mindeközben természetesen renget programot nyújtanak, amellyel bejárhatod Izraelt, és sok barátra tehetsz szert. A programon való részvételt teljes mértékben a Masa támogatja. Bővebb információért keresd Korányi Dórát: [email protected].

Your text caption goes here. You can change the position of the caption and set styles in the block’s settings tab.
Your text caption goes here. You can change the position of the caption and set styles in the block’s settings tab.